Tijdens het uitlaten van je hond kom je in aanmerking met zijn ontlasting. Met hondenpoepzakjes paraat wil je de hondenpoep zo snel mogelijk opruimen en weggooien in de dichtstbijzijnde prullenbak. Maar wist jij dat hondenpoep jou veel kan vertellen over de gezondheid van jouw dier?
Aan de geur, kleur en de structuur van jouw hond zijn ontlasting, kun je zien hoe hij in zijn vel zit! Daarom is het altijd goed om hier een korte blik op te werpen en helpen wij jou met dit artikel bij het herkennen van gezonde en ongezonde ontlasting van je hond!
Normale ontlasting bij honden
Normale ontlasting verschilt bij iedere hond. Dit kan te maken hebben met het ras, zijn omgeving of de voeding die het dier binnen krijgt. Er wel een aantal punten waar jij als eigenaar op kunt letten zoals de geur, kleur, consistentie en frequentie. Hieronder lees je hoe gezonde hondenpoep er uit hoort te zien.
De kleur, geur, structuur en frequentie van gezonde hondenpoep
De kleur van normale hondenpoep is (donker)bruin van kleur en heeft geen indringende geur, zoals bijvoorbeeld die van een kat. Daarnaast herken je een goede structuur wanneer je de drol gemakkelijk op kunt pakken, het is niet te zacht of te hard is en het niet uit elkaar valt. Bij een goede spijsvertering hoort regelmaat. De darmen, lever en alvleesklier van je hond werken constant samen om de voeding goed te verteren, waardoor je hond één of twee keer per dag poept.
Afwijkende ontlasting bij honden
Wanneer de ontlasting van je hond anders is dan de bovenstaande punten, dan spreek je van afwijkende ontlasting. Hierbij zijn er veel verschillende vormen. Elke hond heeft wel eens last van diarree of te harde poep. Daarnaast kunnen er ook wel eens andere kleuren voorkomen dan de normale bruine kleur. Dit alles hoeft niet direct ernstig te zijn voor jouw hond, maar is wel handig om in de gaten te houden. Hieronder lees je wat afwijkende hondenpoep is en hoe je dit kan herkennen.
Afwijkende kleur in hondenpoep
In de ontlasting van je hond kun je veel verschillende kleuren tegenkomen. Bij sommige kleuren is het goed om direct de dierenarts te bellen, maar in sommige gevallen is dit niet nodig. Hieronder lees je welke kleuren je kan tegenkomen in hondenpoep.
Bruine ontlasting
Normale ontlasting heeft een donkerbruine kleur, waarbij lichte verschillen zijn in verband met de kleurstoffen in je hond zijn voeding. Bij een koolhydraatrijk dieet heeft de ontlasting vaak een lichtere kleur en bij een eiwitrijk dieet juist weer donkerder.
Groene ontlasting
Bij groene ontlasting heeft je hond waarschijnlijk gras of iets anders groens gegeten. Vaak doen honden dit wanneer ze last hebben van hun buik, maar soms ook niet. Dit hoeft dus niet ernstig te zijn voor je dier! Wanneer je hond vaker gras eet, is het handig om contact op te nemen met je dierenarts.
Bleke of gele ontlasting
Bleke ontlasting ontstaat wanneer je hond een koolhydraatrijk dieet heeft, een voeding krijgt met weinig kleurstoffen of een hoog percentage aan botten in de voeding binnenkrijgt. Dit is dan normaal voor je hond. Bij (licht) gele kleur in de ontlasting van je hond, kan dit duiden op problemen met de lever, gal of alvleesklier. Een veel voorkomende alvleesklieraandoening is Exocriene Pancreas Insufficiëntie, afgekort EPI. Hierbij werkt de alvleesklier niet zoals het zou moeten, waardoor de ontlasting (vaak diarree) lijkt op stopverf. Het geven van melk kan ook een gele kleur veroorzaken in de hondenpoep. Heeft jouw hond geen melk gedronken, maar wel gele vlekken in zijn ontlasting? Neem dan zo snel mogelijk contact op met je dierenarts!
Bleke stippen in ontlasting
Wanneer je witte of bleke stippen in je hond zijn ontlasting ziet, kan dit te maken hebben met onverteerd voedsel of wormen. Als de ontlasting van je hond vaker witte stukjes bevat, kun je het beste nagaan wanneer je jouw hond voor het laatst hebt ontwormd of contact opnemen met de dierenarts. In dit artikel lees je waarom het ontwormen van je hond belangrijk is!
Rode ontlasting
Een rode kleur in je hond zijn ontlasting duidt vrijwel altijd op een bloeding in het laatste gedeelte van het verteringsstelsel. De ontlasting heeft niet alleen rode kleuren, maar bevat ook vaak slijm. Dit kan veroorzaakt worden door parasieten, een ontsteking in de dikke darm, een vreemd voorwerp in de darm, een tumor of ontstoken anaalklieren. In alle gevallen is het noodzakelijk om direct contact op te nemen met de dierenarts!
Zwarte ontlasting
Zeer donkere of zwarte ontlasting komt voor bij een ontsteking aan het begin van het verteringsstelsel, zoals de maag en de dunne darm. Dit kun je vergelijken met opgedroogd bloed, wat ook altijd donkerrood tot zwart wordt. Daarnaast heeft de ontlasting een sterke, penetrante geur. In dit geval is het noodzakelijk om direct contact op te nemen met de dierenarts!
Te zachte ontlasting (diarree)
Wanneer de hondendrol te zacht is om op te pakken en vochtiger is dan normaal, dan spreekt men van diarree. Alle honden hebben, net als wij mensen, wel eens last van diarree en dit hoeft dus niet direct ernstig te zijn voor je dier. Hierbij is het wel belangrijk om te weten wanneer diarree wel voor ernstige problemen kan zorgen.
Acute of chronische diarree
Wanneer je contact opneemt met je dierenarts zal deze eerst gaan kijken of het acute of chronische diarree is. Hieronder lees je het verschil.
- Acute diarree: acuut betekent direct. Wanneer de diarree een kort, maar hevig verloop heeft spreekt men van acute diarree. Acute diarree duurt korter dan 7 tot 10 dagen.
- Chronische diarree: chronisch betekent langdurig. Chronische diarree duurt langer dan 7 tot 10 dagen, waarbij er een grote kans bestaat dat dit vaker terugkomt.
Naast het onderscheid dat we maken in acute of chronische diarree, wordt er ook nog een onderscheid gemaakt tussen twee soorten diarree.
Dunne darm diarree
Bij dunne darm diarree is de ontlasting vaak dun, tot waterig aan toe. Je hond moet iets vaker zijn behoefte doen, maar niet veel meer dan normaal. Hierbij is het normaal dat je hond winderig is, waardoor er soms nare geurtjes voorbij komen. Daarnaast vallen honden met dunne darm diarree vaak af, ondanks dat ze voldoende eten.
Dikke darm diarree
De ontlasting is dun, maar niet zo waterig als bij dunne darm diarree. Je hond heeft een verhoogde aandrang en zal dus vaker vragen om een wandeling! Hierbij poept het dier maar kleine beetjes, wat vaak gepaard gaat met persen. In tegenstelling tot dunne darm diarree valt je hond niet af, zolang hij goed eet.
Naar de dierenarts
Heeft jouw hond diarree? Bekijk dan deze video om erachter te komen wat je het beste kan doen en wanneer je langs de dierenarts moet gaan. Vaak is het niet ernstig, maar wel erg vervelend voor je viervoeter! In deze video legt Susan van dierenkliniek Vets Place uit wanneer het verstandig is om met je hond naar de dierenarts te gaan.
In samenwerking met onze dierenartsen verkoopt Pets Place veterinaire voeding en andere voedingen die jouw hond ondersteuning bieden bij diarree. Heeft jouw hond vaker last van diarree of houdt dit langdurig aan? Dan raden wij jou aan om contact op te nemen met de dichtstbijzijnde Vets Place.
Uitdroging door diarree
Uitdroging door diarree ligt niet alleen op de loer bij puppy’s, maar ook zeker bij volwassen honden! Wanneer je hond zich niet lekker voelt, zal hij ook minder goed gaand eten en drinken. Op dit moment is het belangrijk om het vochtgehalte van jouw viervoeter op pijl te houden! Je kunt je hond stimuleren tot drinken door het neerzetten van een drinkfontein. Het stomende water en het geluid daarvan kan jouw hond vaker herinneren om een slokje te komen drinken. Daarnaast kun je ook gebruik maken van natvoer. Deze voeding beval alle voedingsstoffen die hondenbrokken ook bevatten, maar dan met extra vocht! Hierdoor krijgt je hond tijdens het eten al automatisch meer vocht binnen.
Te harde ontlasting (obstipatie)
Obstipatie is een ander woord voor een darmverstopping. Bij een hond met obstipatie zit er iets verstopt in het maag-darmkanaal, waardoor hij niet meer soepel kan poepen. Veel voorkomende oorzaken bij honden zijn het te weinig drinken en de voeding.
Goed verteerbare hondenvoer met te weinig vezels, zoals vers vlees, kan leiden tot harde ontlasting of zelfs verstoppingen. Sommige honden drinken minder dan ze nodig hebben, vooral op koude dagen. Hierdoor is het handig om je brokken eens af te wisselen met natvoer. Bij het geven van natvoer krijgt je hond automatisch al meer vocht binnen, waardoor de ontlasting zachter kan worden. Ook hierbij kun je het drinkgedrag van je hond stimuleren met een drinkfontein. Als dit niet helpt en de ontlasting van je hond te hard blijft, schakel dan zo snel mogelijk de dierenarts in of neem contact op met de dichtstbijzijnde Vets Place!
Afwijkende ontlasting door ziektes
Hondenpoep kan virussen, bacteriën en/of parasieten bevatten, die een oorzaak kunnen zijn van afwijkende ontlasting. Zo is Giardia een veel voorkomende parasiet die zeer besmettelijk is voor honden en katten en hevige diarree veroorzaakt. In dit artikel lees je meer over Giardia bij honden en katten. Daarnaast kunnen wormen ook een oorzaak zijn van afwijkende ontlasting, waardoor het belangrijk is om je hond goed te blijven ontwormen! Lees is dit artikel meer over wormen bij honden.