Sproeien in huis, veel kleine plasjes, naast de kattenbak plassen of minder gaan plassen kunnen indicaties zijn van ziektes. Plassen is een dagelijkse bezigheid van jouw kat, maar wat is nou eigenlijk normaal? Het is belangrijk om te weten wat voor jouw dier normaal is, omdat de urine veel kan zeggen over de gezondheid. In dit artikel zetten wij deze dingen even op een rijtje.
Normale urine
Het is belangrijk om te weten wat normale urine is voor je kat. Dit kan jou vergelijkingsmateriaal geven wanneer er iets veranderd. Kleur en geur van urine zijn van belang. Normale urine is goudkleurig en hoort helder te zijn. De geur zal scherp en zuur ruiken, echter moet dit niet heel opvallend zijn. Gemiddeld plast een kat twee keer op een dag, dit is wel afhankelijk van de hoeveelheid die de kat drinkt en omgevingsfactoren zoals: warmte of kou. Plast jouw kat ineens heel vaak of is geur veranderd? Dit kan een indicatie zijn van ziektes.
Afwijkende urine
Afwijkende urine kan indicaties geven over de gezondheid van jouw kat. De volgende punten kunnen indicaties zijn dat de urine van jouw kat afwijkt:
- Het kan zijn dat de kleur van de urine donkerder is en/of dat de urine een roze/rode kleur heeft. Dit kan een indicatie zijn van een blaasontsteking of blaasgruis.
- Het kan zijn dat de urine troebel is (je kan er niet doorheen kijken).
- De urine is te waterig. Waterige urine kan duiden op suikerziekte type 2.
Het plasgedrag kan ook afwijken van het normaal, dit kan inhouden dat je kat vaker of zelf minder vaak naar de kattenbak gaat. Daarnaast kan het ook zijn dat de kat in huis plast en soms ook op veel verschillende plekken.
Oorzaken
Als je kat naast de kattenbak plast heb je 50% kans dat er sprake is van een medische oorzaak, zoals blaasgruis, plaskater, blaasontsteking, ongewenst gedrag, suikerziekte type 2 en nierfalen. In het geval van afwijkende urine, neem dan contact op met de dierenarts.
Blaasgruis en blaasstenen (urolithiasis)
In de urine van de kat kunnen kleine kristallen zitten, dit noemen wij ook wel blaasgruis. Soms kunnen deze kristallen samenklonteren tot blaasstenen. Blaasgruis en blaasstenen zien we veel bij katten. De grootte, plaats en vorm van de stenen hebben effect op de symptomen. Scherpe stenen irriteren en beschadigen de blaaswand. Dit kan zich uiten tot bloed in de urine van jouw kat. Daarnaast lijken de symptomen van blaasgruis of blaasstenen die van een blaasontsteking. Je ziet dat je kat veel kleine plasjes doet en pijn ervaart tijdens het plassen. In het ergste geval leidt blaasstenen tot verstopping van de urinewegen. Dit komt veel voor bij katers, deze noemen we ook wel plaskaters. Neem in dit geval direct contact op met de dierenarts. Lees hier meer over blaasgruis bij de kat.
Plaskater
Bij een kater is de urinebuis een stuk smaller en langer dan bij een poes. Dit zorgt ervoor dat een kater hoger risico heeft op urinewegverstopping. Wat een gevolg is van blaasontsteking of blaasgruis en blaasstenen. De symptomen die een plaskater zal hebben zijn vergelijkbaar met die van een blaasontsteking en blaasgruis. Het enige belangrijke verschil in symptomen is dat de kater vaker en langer naar de kattenbak gaat, maar dat de kattenbak droog blijft. Als je dit onbehandeld laat, zal de blaas vol raken maar kan de kater niet plassen. Neem in dit geval direct contact op met de dierenarts.
Blaasontsteking (cystitis)
Er bestaan twee verschillende blaasontstekingen (cystitis): bacterieel of idiopatisch. Met name de idiopatische cystitis komt veel voor bij katten. Dit betekent dat de oorzaak van de ontsteking onbekend is. Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat te veel stress bij deze vorm van blaasontsteking een grote rol speelt. Stress kan ontstaan bij bijvoorbeeld een verhuizing, maar heeft ook veel andere oorzaken. Daarnaast zie je dat de kat veel in huis plast. Merk je dat jouw kat steeds op een andere plek plast? Dit heeft te maken met het gedrag. De kat ervaart pijn op die specifieke plek wanneer zij gaan plassen. De volgende keer zal de kat ergens anders plassen, omdat het op die oude plek pijn deed. In het ergste geval raakt de blaas vol en kan de kat niet meer plassen. Neem in dit geval direct contact op met de dierenarts.
Ongewenst gedrag
Verandering in plasgedrag is iets wat vaak voorkomt bij katten. Een voorbeeld van ongewenst gedrag is het sproeien in huis. Katers hebben hier meer last van dan poezen. Sproeien kan een indicatie geven over hormonale veranderingen of dat jouw kat zich niet lekker voelt. Daarnaast kan het een gedragsmatige oorzaak hebben zoals veranderingen in de omgeving. Lees hier meer over gedragsproblemen bij katten.
Onzindelijkheid
Een ander voorbeeld is onzindelijkheid bij katten. Dit houdt in dat de kat naast de kattenbak plast. Er zijn meerdere redenen waarom een kat naast de kattenbak zou plassen:
- In de ogen van de kat kan een kattenbak of kattenbakvulling soms gewoon “verkeerd” zijn.
- Katten plassen en poepen in de natuur niet op dezelfde plek, dus wanneer er maar één kattenbak in huis is kan dit ervoor zorgen dat de kat op andere plekken zal plassen.
- Hygiëne is heel belangrijk in de ogen van een kat. De kat waardeert het enorm als de kattenbak niet naast de voerbak of een ligplek staat.
Lees hier meer over het zindelijk maken van je kat.
Suikerziekte Type 2 (Diabetes Mellitus)
Bij suikerziekte maakt de kat te weinig van het hormoon insuline aan. Insuline zorgt ervoor dat suiker (glucose) wordt opgenomen in de lichaamscellen. Te weinig insuline zorgt er dus voor dat er te veel suiker in het bloed blijft zitten. Als gevolg daarvan zit er te veel suiker in de urine. Suiker in de urine zorgt weer voor het meenemen van extra vocht. De kat zal veel gaan drinken en plassen. Er zal meer worden gegeten omdat de suiker in het bloed niet aankomt in de lichaamscellen en dus ook niet gebruikt kan worden voor energie. Suikerziekte type 2 onbehandeld laten resulteert in het ernstig ziek worden van jouw kat. Neem in dit geval direct contact op met de dierenarts.
Nierfalen
Er bestaan twee soorten nierfalen, chronisch of acuut. Bij acuut nierfalen zal de kat plotseling last hebben verschillende symptomen. De nierfunctie neemt in een korte tijd snel af. Bij chronische nierfalen gaat de nierfunctie geleidelijk naar beneden. Dit komt door het ontstaan van littekenweefsel, wat ervoor zorgt dat de nier steeds meer beperkt wordt in zijn werking.
De symptomen voor acuut of chronische nierfalen komen overeen, maar zal je bij acuut alle symptomen in een keer krijgen en bij chronisch wordt de kat steeds wat zieker. De kat zal minder eten, maar juist meer drinken. De kat zal ook meer plassen dan normaal. Verder zijn sloomheid, overgeven en gewichtsverlies belangrijk om naar uit te kijken. Nierfalen onbehandeld laten kan fatale gevolgen hebben voor jouw kat. Herken je iets van deze symptomen? Neem dan direct contact op met de dierenarts. Lees hier meer over nierfalen bij katten.
Voedingen
Juiste voeding kan helpen bij het gezond houden van de urinewegen. Natvoeding is hiervoor de eerste keuze, omdat hier meer vocht in zit. Dit zorgt ervoor dat de urine minder geconcentreerd is. Een voorbeeld hiervan is de Royal Canin Urinary Care in Gravy. Om te voorkomen dat er (opnieuw) blaasstenen vormen zit er in voeding vaak een andere samenstelling van mineralen, zoals zout. Ook zorgt de voeding voor verandering in de pH waarde van de urine, waardoor blaasstenen minder snel zullen vormen. Voorbeelden van deze voedingen zijn Royal Canin Urinary Care of Hill’s Feline Adult Urinary.
Vers drinkwater
Katten drinken van nature weinig, echter vergoot dit wel de kans op blaasgruis of blaasstenen. Extra vocht verdunt de concentratie stoffen in de urine. Een drinkfontein stimuleert het drinken, waardoor de kat meer op een dag zal gaan drinken. Zorg er daarom voor dat jouw kat voldoende vers drinkwater tot zijn of haar beschikking heeft! Om meer inzicht in het drinkgedrag van jouw kat te krijgen, kan je gebruik maken van de Surefeed kattendrinkbak. Met de bijbehorende mobiele app kan jij zien hoe vaak, wanneer en hoeveel water jouw kat drinkt!