Krijg je er een nieuwe kat bij? Een langzame introductie van de nieuwe kat in huis werkt altijd het best.

Dit kun je bereiken door de nieuwe kat in een aparte kamer te houden en toezicht te houden op alle interacties tussen de katten. Als beide katten goed gesocialiseerd zijn met andere katten en niet timide of angstig zijn is het gewoonlijk een kwestie van tijd voor de katten en zijn ze na enige tijd in staat hun territorium te delen met weinig tot geen agressie.

Zet spulletjes apart

Zet alle spulletjes voor de nieuwe kat in een kamer van je huis waar de andere dieren geen of weinig gebruik van maken. Niet de badkamer, omdat geluiden in deze ruimte over het algemeen versterkt worden en er veel enge geluiden voor de kat zijn, zoals de douchekraan en het doorspoelen van een wc.

Maak kattenkamer zo comfortabel mogelijk

Maak deze kamer verder zo comfortabel mogelijk om de nieuwe kat in alle rust te laten wennen. Controleer de kamer op dingen waar de kat verstrikt in kan raken, op kan kauwen of zich in kan wurmen. Je zou niet de eerste zijn met een kat, die zich door een opening wurmt om vervolgens rond te wandelen tussen de vloer van de ene verdieping en het plafond van de verdieping eronder! De kamer moet natuurlijk afgesloten kunnen worden met een katbestendige deur, desnoods met een omgedraaide deurklink als je een hond en/of kat hebt die handigheid heeft in deuren openen.
De gang of het halletje waar deze kamer op uitkomt wordt dan het neutrale terrein, dat voor alle katten afgesloten moet kunnen worden. De kat die er al is houdt toegang tot de rest van het huis, behalve de hal/gang. In de hal/gang kan ook nog een kattenbak geplaatst worden, dit bevordert de uitwisseling van geuren.

Heel simpel voorgesteld ziet dit er dan als volgt uit:

  • De kamer met de nieuwe kat, met kattenbak, voer en drinkbakje en slaapplek
  • Hal/gang: wen ruimte, bij voorkeur ook met kattenbak
  • Rest van het huis: andere kat(ten), met kattenbak(en), voer, drinken en slaapplek(ken)

De deur naar de hal/gang wordt vervolgens opengezet, beurtelings voor de nieuwe kat en voor de andere katten. Op deze manier voorzie je beide katten van een apart territorium in je huis waarbij ze wel de mogelijkheid hebben elkaar te ruiken en te horen, maar er is geen mogelijkheid voor een fysieke confrontatie. Als de nieuwe kat is gehuisvest in een kamer met een glazen deur dan geeft dit ook de katten de mogelijkheid elkaar te zien, met een veilige barrière ertussen, maar je kunt dan wel het best de eerste dagen het onderste deel van het glas in de deur afplakken tot de katten al redelijk aan elkaar gewend zijn.

Op geen enkel moment mogen de katten de eerste paar dagen samen in de wenruimte zijn. Ofwel de nieuwe kat heeft zijn kamer met de hal/gang ofwel de overige katten hebben een deel van het huis met de hal/gang.

Houd je aan een schema
Het makkelijkst werkt een schema van drie maal per etmaal wisselen, ´s morgens bij het opstaan, ergens in de loop van de middag en ´s avonds voor je naar bed gaat. Een ander schema is ook mogelijk, maar wel minimaal twee maal per dag om er voor te zorgen dat geen van de katten de hal/gang te veel als eigen terrein gaat zien.

In deze tijd zorg je vooral voor rust en aandacht voor alle katten en door ze allemaal veel te aaien, zal er automatisch al een uitwisseling van geuren plaatsvinden. Bedenk dat het over het algemeen ca. twee dagen duurt voor een nieuwe kat niet meer vreemd ruikt.

Als de katten geen angst, opwinding of dreiging tonen en goed op hun gemak zijn ga je pas naar de volgende fase: dit is het aan elkaar wennen onder toezicht. Deze training moet plaatsvinden als de katten bezig gehouden worden met activiteiten die heel aanlokkelijk voor beide katten zijn zoals voeding, speeltjes of kattensnoepjes. Als je ervoor zorgt dat de katten ver genoeg uit elkaar zijn om de mogelijkheid van agressie te minimaliseren en de beloning is groot genoeg in de ogen van de katten, dan zullen ze zich concentreren op de beloning in plaats van op elkaar.

null

Let op

Als de beloningen tijdens de introductietijd alleen worden gebruikt in de wenruimte en niet voor andere momenten, dan zullen de katten al snel leren dat er fijne dingen gebeuren als ze bij elkaar in de buurt zijn.

Feliway

Als een kat zich veilig voelt, zul je zien dat hij met zijn kop langs het meubilair wrijft. De kat markeert zo zijn territorium als veilig en vertrouwd. De afwezigheid van deze vertrouwde markeringen zou leiden tot een groter gevoel van onrust. Feliway helpt katten op natuurlijke wijze om te gaan met stresssituaties, stopt ongewenst kattengedrag en zorgt voor een harmonieuze omgeving voor jou en je kat.

© Maggie Ruitenberg