Onze lieve katten zijn dol op dingen doen… mits ze er iets voor terug krijgen! Je kan je pluizenbol trainen en de leukste trucjes aanleren, maar je moet wel zorgen voor de leukste of lekkerste beloning. Check voordat je begint met de training onze tips om de training leuker te maken voor jou en je kat. Lees hier wat je jouw kat allemaal kunt leren, want onze katten zijn slimmer dan je denkt!

De voorbereiding

Weten hoe je jouw kat het beste kunt belonen, is één van de belangrijkste dingen tijdens het trainen! Katten zullen namelijk niet snel iets doen waar ze niets voor krijgen, dus wees voorbereid. Is jouw kat gek op spelen? Gebruik speelgoed zoals een hengel! Je kunt ook voor lekkernijen zorgen, zoals kattensnacks of zelfgemaakte kattensnoepjes. Elke kat is anders en zal een andere voorkeur hebben.

Forceer je kat niets. Merk je dat de training lastiger gaat? Stop het trainen en begin later opnieuw. Herhaal de trucjes dagelijks, blijf consequent en misschien is je kat beter in het uitvoeren van trucjes dan je vooraf had gedacht!

De 8 trucjes

Dit zijn een aantal leuke trucjes die je jouw kat kunt aanleren! Deze trucjes zullen je vrienden en familie omver blazen en jouw kat is straks de coolste kat van de straat. Daarnaast kan je ook ‘normale’ trucjes leren aan je kat, zoals een kattentuigje omdoen of de kattenbak gebruiken

Zit

Zit is een trucje wat niet alleen honden kunnen, maar katten ook! Houd je beloning voor de neus van je kat en beweeg je hand van de neus, naar de schouders en de rug van de kat. Je zal merken dat je kat de beloning gaat volgen, en gaat zitten. Beloon je kat als hij gaat zitten! 

Voeg het commando ‘zit’ toe tijdens de training. Je kat zal dan de associatie maken van het woord ‘zit’, de zitbeweging en het snoepje. Oefen dit een paar keer en probeer het ook zonder je kat te begeleiden. Wedden dat je vrienden en familie dit trucje wel zien zitten!

Pootje

Kan je kat zitten op commando? Probeer dan eens poot. Laat je kat zitten en leg je hand plat op de grond, met de handpalm naar boven wijzend en voor de kat. Je kat zal gaan snuffelen en van alles proberen met je hand. Geef geen beloning totdat je kat zijn pootje op jouw hand legt. Oefen het een paar keer en je zal merken dat je kat sneller de poot op jouw hand legt. Roep het commando ‘poot’ terwijl je dit oefent. Blijft het goed gaan? Haal je hand een tikkeltje van de grond. Beloon je kat wanneer de goede gedraging wordt uitgevoerd. Als het wat moeizamer gaat, stop de training en probeer het later nogmaals.

High five

Dit trucje vergt wat voorbereiding, maar is goed te doen wanneer je kat andere trucjes kan! Zorg ervoor dat je kat ‘zit’ en ‘poot’ snapt. Laat je kat een pootje geven, en draai je hand langzaam in de positie van high five terwijl het pootje op jouw hand ligt. Geef een beloning wanneer jouw kat de poot op jouw hand blijft houden. Later zal jouw kat uit zichzelf een high five geven bij het gebaar.

Liggen

Om je kat te leren liggen op commando, is het belangrijk dat je kat het commando ‘zit’ snapt. Laat je kat zitten, pak een beloning en houd deze voor de neus van je kat. Je zal merken dat je kat de beloning gaat volgen. Leid de neus van de kat langzaam naar de grond, en dan naar voren (vanuit de kat gezien). Zie je dat je kat gaat liggen? Geef de beloning! Probeer het een paar keer uit en geef het commando ‘af’ of ‘lig’. Oefen dit en probeer ook eens om alleen het commando te roepen. Blijf je kat belonen bij uitvoering van het juiste gedrag!

Omrollen

Voor dit commando moet je kat kunnen liggen op commando, of al liggen op de grond. Laat je kat weten dat je een lekkernij in je handen hebt door je hand voor de neus van je kat te houden. Beweeg je hand naar links of naar rechts en laat de kat het spoor ruiken. Je kat zal je hand volgen, draaien en omrollen. Beloon je kat! Doe dit een paar keer en voeg het commando ‘rol’ toe tijdens de routine.

Rondje draaien

Dit trucje kan iedere kat! Zorg ervoor dat je de beloning in je hand hebt en dat je kat het weet. Ga met je hand naast de neus van jouw kat en laat je kat je hand volgen. Maak een cirkel en geef een beloning wanneer je kat een volledig rondje draait. Oefen dit een paar keer, maar zorg er wel voor dat je maar 1 kant tegelijk oefent! Roep het commando ‘rond’ of ‘draai’ en hou het snoepje steeds een beetje hoger. Blijf het cirkelgebaar wel herhalen en blijf oefenen!

Op twee poten zitten

Pootjes in de lucht! Bij dit trucje gaat jouw kat op de twee achterpoten zitten. Zorg voor een leuke beloning en ga aan de slag! Plaats de beloning in jouw hand en laat jouw kat merken dat je de beloning hebt. Zorg ervoor dat de kat jouw hand volgt met zijn neus. Ga met je hand een beetje omhoog, maar niet te hoog! Je zal zien dat je kat met zijn voorpootjes van de grond gaat. Geef op dat moment de beloning! Gaat het goed? Roep tijdens de routine het woord ‘hoog’ en beloon je kat wanneer hij het goed doet!

Springen door je armen

Dit trucje klinkt moeilijk, maar het is makkelijk om te leren. Begin op de schouderhoogte van je kat, en houd je arm gestrekt met je hand tegen de muur. Laat je kat weten dat je een snoepje of een speeltje in je andere hand heb door aan je hand te laten ruiken of het te laten zien. Leid vervolgens je kat over je gestrekte arm en laat je kat springen. Geef de beloning als het goed gaat! Herhaal deze stap een paar keer.

Gebruik vervolgens je vinger als een target stick. Je kat zal je vinger volgen en geef het snoepje wanneer je kat over je gestrekte arm is gesprongen. Herhaal dit ook een paar keer. Op een gegeven moment zal je kat de associatie zien tussen de gestrekte arm en de beloning, en zal uit zichzelf over je hand gaan springen. Oefen deze stap een paar keer.

Strek je ‘beloningsarm’ uit en plaats je hand tegen de muur, zodat je een vierkant met je lichaam en de muur maakt. Omdat jouw kat de associatie van de gestrekte arm nog snapt, zal je kat door je armen springen. Maak een cirkel van je armen en ga ietsje verder van de muur staan. Wanneer je kat er doorheen springt, moet je hem belonen! Lukt het niet? Ga een stapje terug.

tips afleren

Gedrag afleren

Bijt jouw kat onnodig in jouw handen en enkels? Of miauwt je kat dag en nacht? Lees hier hoe je gedrag kan afleren.