Een kitten zindelijk maken is gelukkig niet erg moeilijk. De meeste kittens hebben van de moeder geleerd om te plassen op de kattenbak, maar soms is het te lastig en plast jouw nieuwe kat per ongeluk in huis. Met dit artikel leer je hoe jouw kitten sneller en makkelijker zindelijk wordt!

Geschikte kattenbak en kattenbakvulling

Voordat je jouw kitten in huis hebt, is het handig dat je alvast wat dingen klaar hebt staan. Zo ben jij voorbereid op de komst van jouw dier. Een kattenbak en kattenbakvulling klaar hebben staan is vanzelfsprekend, maar er valt meer uit te leggen over deze producten. Welke kattenbak is goed? Welke kattenbakvulling is fijn voor mijn kitten? Lees hier de tips:

Kattenbak

Er zijn verschillende soorten kattenbakken waartussen je kan kiezen. Zorg voor een kattenbak waarbij je de deksel kan verwijderen. Om de kattenbak toegankelijker te maken voor jouw kitten, moet de deksel van de overdekte kattenbak voor de eerste dagen eraf gehaald worden. Als je kitten vaker op de bak de behoeftes doet, kun je de deksel er weer opzetten, maar zorg er wel voor dat het klepje open blijft staan. Zo blijft de kattenbak toegankelijk.

Kattenbakvulling

Vraag aan de fokker wat voor kattenbakvulling daar wordt gebruikt. Als je zelf een kattenbakvulling wilt uitkiezen,  moet je opletten of het grit klontvormend of niet-klontvormend is. Klontvormende kattenbakvulling is zuiniger en absorbeert vieze geurtjes, maar de vulling vormt klonten in de maag bij het opeten van de vulling. Erg gevaarlijk dus! Sommige soorten kattenbakvulling bevatten geurtjes om de stank te verminderen. Een sterke parfum-geur kan jouw kitten afschrikken, dus zorg dat je de eerste weken niet-klontvormende kattenbakvulling zonder geur gebruikt.

Tips voor het trainen

Je hebt je spullen in huis en je wilt je kitten in huis halen; super leuk! Maar wat moet je doen om het plassen op de bak te stimuleren? Deze tips helpen om de training makkelijker te maken.

Tip 1: Zorg voor voldoende kattenbakken

Katten zijn enorm kieskeurig. Zorg ervoor dat je voor iedere kat één bak hebt + 1 bak extra. Bij 1 kat moet je 2 kattenbakken in huis hebben, en bij 3 katten moet je 4 kattenbakken hebben staan. Bij hele grote aantallen katten hoeft dit niet, maar let goed op de verdeling door het huis en de hygiëne.

Tip 2: Zet de kattenbakken op de juiste plaats

Zorg ervoor dat de kattenbak een aparte hoek in het huis krijgt. Een kat is enorm gericht op hygiëne en zal het niet waarderen wanneer de kattenbak naast een voerplaats of ligplek ligt. Jij vindt het toch ook niet fijn om te eten naast een (vieze) wc? Zo denkt jouw kat er ook over!

Tip 3: Help jouw kitten graven

Is jouw kitten nog onbekend met de kattenbak? Zorg ervoor dat je jouw kitten op de kattenbak zet wanneer hij/zij de behoeftes moet doen. Pak voorzichtig de voorpootjes en graaf met de pootjes in het grind. Het instinct van de kat zal de kattenbak gaan herkennen als een plek waar de behoeftes gedaan moeten worden.

Tip 4: Maak een schoonmaakschema

Een schoonmaakschema zorgt er niet alleen voor dat er geen vieze geurtjes in je huis gaan hangen, maar ook dat jouw kat met plezier op de bak gaat. Katten haten vieze kattenbakken en zullen de kattenbak zelfs gaan vermijden wanneer hij te smerig is. Met deze vuistregels maak je de kattenbak toegankelijker voor jouw kat:

  • Schep dagelijks de ontlasting en urine uit de bak, als je twee of meer katten hebt 2 keer per dag.
  • Ververs het hele grint minimaal 1 keer per week en als je meer dan twee katten hebt minimaal 2 keer per week.
  • Sop de kattenbak minimaal 1 keer per maand uit. Zorg ervoor dat de kattenbak goed wordt afgespoeld en dat er geen geurtjes van het schoonmaakmiddel achter blijven.

Kat was zindelijk, maar nu niet meer?

Is jouw kat spontaan onzindelijk geworden? Dit kan meerdere oorzaken hebben. Jouw kat kan de kattenbak gaan weigeren omdat er een slechte ervaring is geweest. Denk bijvoorbeeld aan schrikken tijdens het plassen. Laat je dier daarom ook altijd met rust als die op de kattenbak zit. Jouw kat associeert de schrik van het moment met de kattenbak, en niet met jou of zichzelf. Dit kan ervoor zorgen dat gebruik van de bak geweigerd wordt.

Daarnaast wordt het ervaren van pijn tijdens het plassen door jouw kat ook geassocieerd met de kattenbak. Als je kat ouder is en incontinent wordt, observeer het gedrag en bel de dierenarts voor raad en daad bij twijfels of aanhoudende problemen.