Honden leren hun hele leven nieuwe dingen. Dit kunnen trucjes zijn die jij ze aanleert, gedrag dat is aangeleerd door de ouders of het nestje of gedrag dat de hond zichzelf heeft aangeleerd. Wij trainen onze honden zodat de dieren gedrag gaan vertonen wat door ons gewenst is. Maar wat moet je doen als jouw hond ongewenst gedrag vertoond? Gelukkig kun je dit ook afleren! Wil jij jouw hond of puppy bijten afleren of ander ongewenst gedrag? Lees dan dit artikel.
Ongewenst gedrag bij honden voorkomen
Tijdens de opvoeding van een puppy is het belangrijk om duidelijk te maken wat wel en wat niet mag. Dit vraagt om veel tijd en energie van de eigenaar, waarbij het belangrijk is om consequent te blijven! Veel baasjes gaan dan ook op (puppy)cursus om hier hulp bij te krijgen. Hier leren ze voornamelijk gewenst gedrag aan door middel van positieve bekrachtiging. Hierbij wordt gewenst gedrag zo veel mogelijk beloond, om zo ongewenst gedrag te voorkomen. Want wat een hond niet leert, hoeft hem ook niet worden afgeleerd!
Ongewenst gedrag afleren
Ongewenst gedrag van jouw hond kan veel frustraties met zich mee brengen, laat staan het afleren daarvan. De eerste stap is het herkennen van waar het gedrag vandaan komt. Daarnaast is het belangrijk om gewenst gedrag consequent te belonen, zodat jouw hond weet welk gedrag goed is. Laat jouw hond toch ongewenst gedrag zien? Dan kan je dit het beste negeren. Als jouw hond geen aandacht krijgt tijdens dit gedrag, dan is dit minder leuk en bestaat er een grote kans dat jouw hond ook geen aandacht geeft aan dit gedrag. Dit noemt men negatieve bekrachtiging.
Duidelijke regels en grenzen
Ten slotte is het belangrijk om de grenzen van jouw regels duidelijk te maken aan jouw hond, zodat hij weet wat voor jou gewenst of ongewenst is. Hierbij kan je de hond corrigeren waar nodig is. Hieronder staan enkele voorbeelden van ongewenst gedrag beschreven en handige tips om jou te helpen bij het afleren:
Blaffen
Iedere hond blaft. De ene wat meer dan de ander. Voor een hond is dit een communicatiemiddel, hetzelfde als wij mensen met elkaar praten. Ondanks dat dit natuurlijk gedrag is voor een hond, wordt dit vaak als frustrerend gezien. Als dit niet het geval is en je overmatig blaffen wil afleren, is het belangrijk om eerst de oorzaak te achterhalen.
Oorzaak en training
De meest voordehand liggende oorzaken zijn: vreugde, stress, angst, onzekerheid en territorium bewaking. Als je de oorzaak weet, kan je de hond makkelijker behoeden voor de situatie en gewenst gedrag laten vertonen. Breng hierbij de hond langzamerhand steeds meer in de veroorzakende situatie en zorg dat jij alle aandacht behoudt. Op dit moment is het belangrijk, dat als de hond niet blaft, jij hem direct beloont voor het gewenste gedrag! Probeer het corrigeren zo lang mogelijk te vermijden en maak geen gebruik van het straffen. Dit kan de oorzaken en de reactie daarop namelijk enorm versterken. Blaft jouw hond standaard wanneer de deurbel gaat? Dit artikel helpt jou bij het afleren van blaffen bij jouw hond.
Heeft jouw hond een juiste socialisatie meegekregen tijdens de puppyfase en vermoed je dat stress de oorzaak is van het blaffen? Dit artikel helpt jou met het herkennen van de symptomen van stress. Daarnaast lees je mogelijke tips om jouw hond minder gestrestst te laten voelen.
Opspringen
Honden begroeten elkaar door aan elkaars neus te ruiken en vervolgens de achterkant. Wanneer een hond jou begroet, kan het zijn dat hij jouw neus wil bereiken voor een échte hondenkennismaking. Dit is natuurlijk niet fijn voor degene die jij wellicht in mensentaal wil begroeten of een kindje dat op bezoek komt. Hierdoor is het wederom belangrijk om de hond te laten zien wat jij een goede begroeting vindt en hem voor het goede gedrag te belonen.
Trainen
Wanneer een je hond opspringt kun je dit het beste negeren en niets doen. Op het moment dat hij weer met vier poten op de grond staat, moet je dit direct belonen. Door dit te herhalen weet jouw hond wat het gewenste gedrag is tijdens een ontmoeting en zal hij dit gedrag overnemen. Daarnaast is het ook belangrijk om het bezoek in te lichten over jouw training! Veel mensen worden, net als de hond, enthousiast als ze elkaar zien en dit stimuleert het blije gedrag van jouw hond alleen maar meer. Maak jouw bezoek duidelijk dat het belangrijk is om rustig binnen te komen en de hond te negeren als die opspringt. Op het moment dat de hond met vier poten op de grond blijft staan, kan het bezoek jouw hond gedag zeggen.
Bijten
Pups ontdekken de wereld met hun tanden. Het is voor hun normaal om in voorwerpen te bijten, waardoor het voor ons als eigenaar belangrijk is om duidelijk te maken wat wel en wat geen speelgoed is. Wanneer een pup dit niet leert, zal een oudere hond niet weten dat dit ongewenst gedrag is.
Trainen
Je kunt dit gemakkelijk afleren door het voorwerp, waar je hond in bijt, bij hem weg te nemen en dit te vervangen voor hondenspeelgoed. Op het moment dat jouw hond begint te bijten in het speelgoed dat jij geeft, dan kun je hem belonen door met jouw hond te gaan spelen. Hierdoor weet de hond dat dit speeltje voor hem bedoeld is en is hij bewust van het gewenste gedrag. Het kan ook voorkomen dat je hond naar jouw handen grijpt tijdens het spelen. Dit kan veel pijn doen zonder dat de hond zit zo bedoeld. Op dit moment kun je het beste stoppen met spelen en weglopen, waardoor jouw hond na een aantal keren doorkrijgt dat dit voor jou geen spel is!
Trekken aan de lijn
De meeste honden trekken aan de lijn, omdat zij buiten het bereik van de lijn iets zien, ruiken of horen en hier graag naartoe willen. Dit begint al vroeg in de puppyfase, waarin ze zo veel mogelijk verschillende dingen ontdekken en ondernemen. Op het moment dat de hond buiten het bereik van de lijn wil snuffelen, dan zal de hond trekken aan de lijn totdat hij zijn doel bereikt. Wanneer jij dit één keer toelaat, dan zal de hond denken dat dit juist gedrag is om zijn doel te kunnen bereiken. En dit moeten wij juist voorkomen! Hierdoor is het belangrijk om van jongs af aan al duidelijk te maken dat trekken aan de lijn ongewenst gedrag is, maar hoe doe je dat? De kunst is om de hond licht te sturen, maar voornamelijk zelf te laten nadenken.
Trainen
Begin het trainen in de woonkamer. Hier zijn er weinig prikkels voor de hond of pup, waardoor de volle aandacht naar jou kan gaan. Lijn de hond aan en zorg dat er geen spanning op de lijn zit. Daarnaast is het belangrijk dat je eenvoudig en snel bij wat lekkers kan, zodat je de hond op het juiste moment kunt belonen. Nu ben je klaar voor de training, dus laten we direct gaan beginnen!
Stap 1
Vraag met je stem of een smakelijke beloning de aandacht van jouw hond. Op het moment dat de hond jou aankijkt en de lijn slap is, beloon je hem voor dit goede gedrag. Want dit gedrag wil jij al lopend aan de lijn zien! Als dit meermaals achter elkaar goed gaat kun je een stap verder, namelijk beginnen met lopen. Op het moment dat je dezelfde manier aandacht vraagt aan jouw hond en tegelijkertijd rustig begint met lopen, beloon je de hond als zijn aandacht alleen naar jou gaat. Herhaal dit zo vaak mogelijk voor een goed resultaat.
Stap 2
Wanneer de voorgaande stap goed verloopt, kun je weer een stapje verder gaan. Namelijk de tuin in, waar net iets meer prikkels zijn dan binnen. Hier doe je precies hetzelfde als dat je binnen deed. Op dit moment gaan we de hond zelf ook een beetje laten nadenken. Hier zal je versteld staan hoe slim jouw trouwe viervoeter is!
Wanneer de hond toch afgeleid wordt door bepaalde geuren of geluiden zal hij gaan trekken aan de lijn. Nu gaan wij laten weten dat hij door het trekken niet zijn doel bereikt. Dit doe je door op het moment dat de lijn strak is direct stil te gaan staan en jouw hond te negeren. Hierdoor leert jouw hond dat het trekken aan de lijn alleen maar nadelen heeft en niet gebruikt kan worden om zijn doel te bereiken.
Stap 3
Als de vorige stap meermaals goed verlopen is, kunnen we door naar het echte werk buiten! Hier zijn natuurlijk veel meer prikkels dan in je eigen tuin, waardoor hier nog een extra stap bij komt kijken. Wanneer jouw hond enorm hard begint te trekken aan de lijn en stil staan geen optie meer is, haal de hond dan uit de situatie. Dit kan je doen door de hond mee te trekken zonder iets te zeggen en een andere kant op te lopen. Wanneer de hond weer netjes met jou meeloopt, beloon je hem direct voor het goede gedrag. Op het moment dat je deze training zoveel mogelijk herhaalt, zal dit een routine worden en zal de hond dit standaard doen, ook tijdens een wandeling. Maar let op, laat je de hond één keer trekken en bereikt hij zijn doel? Dan begint de training weer helemaal opnieuw!
Bedelen
Wanneer een hond bedelt, dan vinden mensen dit al snel schattig. Met grote puppy ogen en een schattige blik staart de hond je aan, in de hoop dat je hem laat meegenieten van jouw eten of aandacht geeft. Een van de meest voordehand liggende oorzaken is gebrek aan duidelijke regels. Daarnaast kan het ook zo zijn dat de hond met dit gedrag in het verleden zijn doel heeft bereikt. Hierdoor heeft je hond geleerd dat hij met dit gedrag zijn doel bereikt.
Om dit te voorkomen is het belangrijk dat de hond dagelijks voldoende en gezonde voeding krijgt, zodat hij geen hongergevoel heeft. Wanneer je zeker weet dat dit gedrag niet ontstaat vanuit honger, kan je het gaan afleren!
Trainen
Een eerste stap om het bedelen te voorkomen is het vooraf opstellen van duidelijke regels en grenzen. Laat je hond merken dat ze niet welkom zijn in de keuken. Hier wordt jouw voedsel bereid, waar de hond dus niks te zoeken heeft. Op het moment dat hij jouw ruimte en de opgestelde grenzen respecteert, zal hij ook respect hebben voor jouw bord met eten.
Een andere oplossing kan zijn; het opzetten van duidelijke regels. Op het moment dat je de tafel gaat dekken, kun je het beste de hond vooraf naar zijn plaats sturen. Als je dit structureel herhaalt wordt, dan zal de hond denken dat dit normaal is om te doen. Na een aantal keren herhalen zal je hond uit zichzelf naar zijn mand lopen op het moment dat de tafel gedekt wordt.
Niet ongewenst gedrag afleren, maar gewenst gedrag aanleren!
Door de bovenstaande voorbeelden wordt het duidelijk dat je een hond geen ongewenst gedrag afleert, maar het gewenste gedrag aanleert. Het is namelijk, met behulp van aandacht en iets lekkers, veel makkelijker om een hond iets aan te leren dan af te leren! Met de magie van geduld, herhaling en aandacht op het juiste moment wordt het gewenste gedrag een routine, waardoor de hond onbewust het ongewenste gedrag heeft afgeleerd.
Ondersteuning
Er bestaan veel hulpmiddelen die jou kunnen ondersteunen om dit (trainings)proces goed te laten verlopen. In dit artikel is te lezen welke hulpmiddelen er zijn en hoe je deze positief kan inzetten!