Menu

Een soepele huid en glanzend haar, niet alleen wij mensen vinden dit fijn! Huid en haar zijn voor katten ook belangrijk! Dagelijks spenderen onze pluizenbollen uren aan het wassen van hun mooie vacht. Helaas heeft niet iedere kat een mooie huid en vacht. Je kunt zien dat je kat veel likt, krabt, kale plekken krijgt en wondjes maakt. Lees hier welke huid- en vachtproblemen er bestaan bij katten en wat je eraan kunt doen.

Gezonde huid en vacht

Huid en vacht geven een goede indicatie over de gezondheid van jouw kat. Lees hier wat de kenmerken van een gezonde huid en vacht bij de kat zijn.

Huid

De huid heeft heel veel functies voor het lichaam. Het is het grootste orgaan van het lichaam van de kat, maar ook van andere dieren. De huid bestaat uit drie lagen, met ieder zijn eigen functies:

  1. De opperhuid (epidermis). Dit is het stuk huid wat je ziet. Deze bovenste laag zorgt voor een eerste barrière tegen gevaren van buitenaf. 
  2. De lederhuid (dermis). De lederhuid werkt als een tweede laag bescherming tegen gevaren. Ook zorgt het voor de elasticiteit van de huid.
  3. De onderhuid (hypodermis). Dit deel van de huid bevat veel vetten. Deze vetten zorgen ervoor dat de warmte van het dier in het lichaam blijft en dient als isolatie.

De gezonde huid heeft geen schilfers of wondjes en is soepel wanneer je een stukje vel oppakt.

Vacht

De vacht vormt als een extra beschermende en isolerende laag. Per seizoen kan de vacht verschillen, want in de winter hebben katten een dikkere vacht (vooral buitenkatten). Een gezonde vacht is glanzend, soepel en is vrij van klitten en vilt.

Problemen

Wanneer je kat last heeft van huidproblemen, zie je dat je kat kale plekken heeft, veel krabt en wondjes en korstjes heeft. In de meeste gevallen is het verstandig om de dierenarts te bezoeken voordat je als eigenaar zelf dingen gaat veranderen aan de voeding en omgeving van jouw kat. Het meest voorkomende huidprobleem bij katten is atopie, oftewel overgevoeligheid voor dingen zoals huisstofmijt of pollen. De eerste verschijnselen van atopie kan je zien vanaf 9 maanden tot 4 jaar. 

null

Wist je dat?

15 procent van alle allergieën bij de kat veroorzaakt worden door voeding.

Parasieten

Ook zie je dat parasieten zoals vlooien en mijten ook zorgen voor huidproblemen. Je ziet kleine zwarte puntjes in en rond de vacht van je kant. Pas op, want veel mijten zijn overdraagbaar van dier naar mens! Daarnaast kunnen vlooien ook op jou springen, alhoewel ze meer voorkeur hebben aan het bloed van de kat. Als je niet structureel een anti-vlooienmiddelen gebruikt, is er een kans dat je een vlooienplaag in de zomer kunt krijgen.

BEKIJK ANTI-VLOOIENMIDDELEN IN DE WEBSHOP

Onjuiste vachtverzorging

De meeste katten kunnen de vacht prima verzorgen. Sommige katten spugen gemiddeld eens per maand haarballen uit, maar wanneer ze dat niet doen, kunnen er problemen ontstaan. Lees hier meer informatie over haarballen. Wanneer je kat juist te weinig vachtverzorging doet, kunnen er viltplekken ontstaan. Vilt zijn plakkaten van samengeklonterd haar die je niet kunt verwijderen door te kammen. Het kan zorgen voor pijn en een broednest voor parasieten. Zie je viltplekken? Maak een afspraak met de trimsalon!

BEKIJK KAMMEN EN BORSTELS IN DE WEBSHOP
null

Wist je dat?

Er in veel Pets Place winkels een dierenkliniek aanwezig is? Check hier of er een Vets Place bij jou in de buurt zit!
ZOEK EEN VETS PLACE BIJ JOU IN DE BUURT

Voorkomen

Sommige huidproblemen kan je simpelweg voorkomen! Door je kat structureel te borstelen, kun je huid en haar in de gaten houden. Daarnaast verwijder je overtollig haar, wat kan zorgen voor minder kans op vilt en haarballen

Anti-parasitaire middelen zoals anti-vlooienmiddelen zorgen ervoor dat vlooien worden voorkomen. Anti-vlooienmiddelen die je kunt gebruiken zijn Bolfo Gold en Advantage.

Voeding

Als laatste kan je speciale voeding geven om huid en haar soepel te houden. Deze voedingen zijn niet geschikt voor dieren met een voedingsallergie. Deze voedingen bevatten extra Omega-3 en Omega-6 vetzuren, wat zorgt voor een verbetering van het afweersysteem van huid en haar. Daarnaast wordt de huidbarrière versterkt door extra vitamine B en C en krijgt het immuunsysteem een boost door anti-oxidanten.

Het laatste zal ervoor zorgen dat schadelijke effecten van stress tegen worden gegaan. Voedingen tegen haarballen bevatten extra vezels, zodat de overtollige haren niet blijven hangen in de maag en meegevoerd worden met de ontlasting. Voorbeelden van voedingen zijn Royal Canin Skin & Hair Care en Royal Canin Hairball Care. Ook kan het huid en haar van je kat doffer of minder mooi worden door spijsverteringsproblemen. Dit kan je oplossen door bijvoorbeeld Hill’s Feline Adult Sensitive Stomach & Skin te voeren. 

BEKIJK VOEDINGEN IN DE WEBSHOP