Vroeger was het heel gewoon om je kat naar buiten te laten. Maar nadat de kattenbak was geïntroduceerd werden steeds meer katten veilig binnen gehouden. Het kan lastig zijn om hierin een keuze te maken. Buiten kan een kat zijn natuurlijke gedrag het best uitvoeren, maar hier zijn ook meer gevaren waar je kat aan wordt blootgesteld. Lees hier wat de voordelen zijn van je kat naar buiten laten en wat juist de risico’s zijn om zo een goede keuze voor jouw kat te kunnen maken.

Waarom je kat naar buiten laten?

Er zijn verschillende voordelen om je kat naar buiten te laten, zowel voor je kat als voor jou zelf. Hieronder zijn een aantal van deze voordelen kort beschreven en ingedeeld in fysieke en mentale uitdagingen. 

Fysieke voordelen

Het eerste fysieke voordeel is lichaamsbeweging. Wanneer je kat naar buiten kan, heeft hij meer vrijheid om op pad te gaan, te klimmen en te rennen. Je kat kan dus meer bewegen wat goed is voor het lichaam en de conditie. Hierdoor krijgt je kat minder snel overgewicht  of kan hij afvallen als hij al overgewicht heeft. 

Ongediertebestrijding is ook een fysiek voordeel voor je kat en een voordeel voor jou als baasje. Je kat kan buiten zijn innerlijke jager naar boven halen en op zoek gaan naar muisjes en ander ongedierte om je huis. Hierdoor heb jij daar minder last van.

Mentale voordelen

Het grootste mentale voordeel is dat je kat zijn natuurlijk gedrag kan uitoefenen. Een kat is, zoals eerder is vermeld, van nature een jager. Hier hoort bij dat hij zich verstopt en op de loer gaat liggen om een prooi te kunnen besluipen. Ook is een kat een territoriaal dier die graag zijn eigen territorium markeert en beschermd. Dit soort gedrag is makkelijker buiten uit te voeren en daarom heeft het vaak een positief effect op het welzijn van de kat als hij dit gedrag buiten kan uitoefenen.

Een ander voordeel wat ook fijn is voor jou als baasje is minder ongewenst gedrag. Doordat je kat meer vrijheid heeft en natuurlijk gedrag kan uitoefenen zal hij zich minder snel vervelen of gefrustreerd raken om iets. Hierdoor zal hij minder snel ongewenst gedrag vertonen zoals meubels kapot krabben of binnen plassen. 

Verder heeft je kat meer sociaal contact met soortgenoten. Je kat komt buiten in contact met andere katten. Hierdoor leert hij te communiceren met andere katten en om te gaan met meer prikkels. Sociaal contact is niet alleen goed voor de ontwikkeling van je kat maar helpt ook goed tegen verveling. 

info

Wanneer mag een kitten naar buiten?

Je hebt de keuze gemaakt om je kitten naar buiten te laten, maar wanneer mag een kitten naar buiten? Er is geen precieze leeftijd waarop je kitten naar buiten kan. Wel kan het heel spannend zijn voor een kitten door alle nieuwe prikkels en gevaren. Wij raden aan om je kitten pas na 6 maanden naar buiten te laten. Op deze leeftijd is je kitten gevaccineerd en kan hij al gesteriliseerd of gecastreerd zijn waardoor risico’s al verkleind zijn. Laat verder je kitten zelf rustig wennen en op zijn eigen tempo de buitenwereld ontdekken.

Risico’s voor een buitenkat en hoe je deze kan verkleinen

Er zijn dus veel voordelen om je kat naar buiten te laten, maar helaas zijn er ook veel risico’s en gevaren waar je kat mee te maken krijgt buiten. Hoe groot deze risico’s zijn, hangt vaak af van waar je woont en hoe je kat reageert op prikkels. Gelukkig zijn veel van deze risico’s ook te verkleinen. Lees hier wat deze risico’s zijn en wat je allemaal kan doen om het veiliger te maken voor jouw kat!

Ongelukken of verwondingen

Wanneer je in een drukke straat woont met veel verkeer is de kans groter op een ongeluk. Zeker in het begin wanneer je kat nog niet gewend is hieraan kan dit gevaarlijk zijn. Ook andere katten of honden kunnen mogelijk je kat verwonden. ‘s Nachts zijn er nog meer dieren op pad en felle lichten van auto’s of andere voertuigen kunnen je kat verblinden. Daarom is het aan te raden om je kat alleen overdag naar buiten te laten en ‘s avonds weer naar binnen te roepen.

Daarnaast gaan katers, die nog niet zijn gecastreerd, vaak verder van huis en vechten sneller met andere katten dan gecastreerde katers. Het kan dus ook verstandig zijn om je kater te laten castreren zodat hij dichter bij huis blijft en hierdoor minder risico loopt op verdwalen of verwondingen. Ook kan je kater zo niet onbedoeld andere katten in de buurt zwanger maken. Door je poes te steriliseren zorg je ervoor dat jouw kat zelf geen nestje krijgt.

MAAK EEN AFSPRAAK BIJ VETS PLACE

Verdwijning

Je kat kan buiten kwijt raken wanneer hij bijvoorbeeld verdwaald is of per ongeluk in een schuur of huis van iemand anders terecht is gekomen. Katten zijn gelukkig erg goed in de weg terug naar huis vinden dus verdwalen zal niet snel voorkomen. Blijft je kat toch langer weg dan normaal? Meld je kat aan bij Amivedi en hou deze site goed in de gaten. Geef het ook aan bij de dierenarts, hier brengt de dierenambulance gevonden dieren naartoe dus dan kan jouw kat nog sneller met jou herenigd worden!

Om het risico op verdwijning te verkleinen kan je je kat laten chippen en registreren bij de dierenarts, dit kost rond de €35,- euro. Wanneer iemand anders je kat dan vindt en bij de dierenarts of een dierenasiel brengt, komt hij weer bij jou terecht.

Een andere reden waardoor je kat kan verdwijnen is diefstal. Helaas worden raskatten soms buiten meegenomen omdat de aanschafkosten van deze katten vaak vrij hoog ligt. Houd daarom je raskat goed in de gaten, laat hem uit met een tuigje of zorg voor afrastering in je tuin.

Ziektes oplopen

Doordat je kat buiten met andere katten in contact kan komen kan hij ook besmet raken met ziektes van deze katten. Dit kan bijvoorbeeld de kattenziekte of niesziekte zijn. Om de kans een stuk kleiner te maken dat je kat ziektes oploopt, is het verstandig om je kat tegen de meest voorkomende ziektes in te enten.

MAAK EEN AFSPRAAK BIJ VETS PLACE

Vergiftiging

Je kat kan in contact komen met giftige stoffen door bepaalde bestrijdingsmiddelen die gebruikt zijn rondom je huis en door het eten van muizen of ratten die al vergiftigd zijn. Om dit risico wat kleiner te maken kan je zorgen dat jij zelf geen giftige bestrijdingsmiddelen gebruikt rondom je huis of kan je met een kattenren of afrastering zorgen dat je kat niet de tuin uit kan.

Parasieten

De kans is groot dat je kat te maken krijgt met parasieten als vlooien, teken of wormenDeze parasieten die je kat buiten kan oplopen kun je voorkomen of verwijderen. Je kan vlooien voorkomen door preventief een anti-vlooien pipet of band te gebruiken. Deze beschermen vaak voor een aantal maanden. Lees hier alles over hoe je vlooien kan voorkomen en bestrijden. Ontwormen kan je ook preventief doen bij je kat door vier keer per jaar ontwormingstabletten te geven, lees hier meer informatie over wormen bij katten. Om teken te voorkomen zijn ook pipetten en bandjes beschikbaar. Wanneer je er toch een vindt in de vacht van je kat moet je hem er zo snel mogelijk uithalen om eventuele ziekten te voorkomen. Lees alles over het verwijderen en voorkomen van teken.

BEKIJK ALLE MIDDELEN TEGEN PARASIETEN

Stress

Wanneer je kat vrij angstig is kan het erg stressvol zijn om naar buiten te gaan. Hier zijn veel meer prikkels waar je kat van kan schrikken. Denk hierbij aan allerlei geluiden, verkeer, andere katten en onbekende mensen. Laat je kat dus op zijn eigen tempo wennen aan de buitenwereld en zorg dat hij in het begin altijd direct naar binnen kan als hij dat wil. Lees hier meer hoe je stress bij katten kunt herkennen.

info

Kat liever binnenhouden?

Er zijn verschillende redenen waarom mensen toch hun kat binnen willen houden. Bijvoorbeeld doordat ze in een appartement wonen waar de kat niet naar buiten kan of omdat ze de risico's te groot vinden. Wil jij ook liever je kat binnenhouden? Lees hier dan alles over hoe je je kat het best binnen kan houden en hem binnen goed kan vermaken.

Tips voor een buitenkat

Om het jouzelf en je kat zo fijn en veilig mogelijk te maken zijn hier een aantal tips als je jouw kat naar buiten laat gaan.

Halsbandje

Door je kat een halsbandje om te doen zien andere mensen dat het geen zwerfkat is. Daarnaast kan je een kokertje of penning met telefoonnummer en adres aan de halsband doen zodat je kat kan worden teruggebracht als iemand hem vindt. Zorg er wel voor dat het een veiligheidsbandje is zodat je kat niet kan blijven raken aan een takje of iets dergelijks. De Rogz Alleycat Halsband schiet bijvoorbeeld los als er teveel druk op komt te staan. 

BEKIJK ALLE HALSBANDJES
info

Wat doet een buitenkat?

Katten zijn van nature jagers en territoriale dieren, buiten komt dit vooral naar boven. Hij laat overal zijn geurtjes achter door zijn voetzolen en ontlasting en loopt elke keer na of deze geurtjes nog aanwezig zijn of dat er een indringer is geweest. Door het rondlopen heeft hij een heel netwerk van paden die hij controleert. Daarnaast kan een kat er erg van genieten om lekker in het zonnetje te liggen en tegelijkertijd overzicht te houden over zijn territorium. Je kat is dus niet zomaar een beetje aan het rondlopen en relaxen buiten!

Kattenluik

Wil je niet elke keer de deur open doen om je kat naar buiten of naar binnen te laten? Dan kan een kattenluik hier een goede oplossing voor zijn. Het is aan te raden om een kattenluik zoals de Petsafe Dierenluik Microchip aan te schaffen die alleen opengaat als de chip van jouw kat wordt gescand. Zo kan er geen andere kat of ander dier zomaar binnen komen. Lees nog meer informatie over welk kattenluik je moet kopen in onze blog.

BEKIJK ALLE KATTENLUIKJES

Kattentuigje

Vind je de risico’s om je kat naar buiten te laten toch wat te groot maar wil je wel graag dat je kat van de buitenwereld kan genieten? Met een kattentuigje kan je je kat op een veilige manier buiten uitlaten! Hierbij is het wel verstandig om je kat al op een jonge leeftijd te laten wennen aan het tuig zodat hij zich vrij hierin durft te bewegen. Een van de geschikte kattentuigen is de Rogz Alleycat Dayglo, dit is een reflecterend kattenharnas met een looplijn van 1,8 meter. Onthoud wel dat je een kat niet zoals een hond kan meetrekken aan de lijn, je kat bepaalt zelf waar hij naartoe wil lopen.

BEKIJK ALLE KATTENTUIGJES

Goede voeding

Aangezien je kat buiten meer beweegt is het ook aan te raden om voeding te geven voor buitenkatten. Vaak zitten hier meer eiwitten en vetten in zodat je kat dus meer energie binnen krijgt en hierdoor goed op gewicht blijft. Prins Adult Fit is hier een goed voorbeeld van. Ook de Royal Canin Outdoor is perfect voor jouw actieve buitenkat.

BEKIJK ALLE KATTENVOEDING

Kattenren of afrastering

Wil je graag je kat af en toe naar buiten laten maar niet blootstellen aan de vele risico’s en gevaren buiten? Dan is een kattenren of afrastering voor een balkon of tuin ideaal. Zorg wel dat deze hoog genoeg is zodat je kat er niet uit kan springen.

BEKIJK ALLE AFRASTERING

Aanleren naar binnen te komen

Wil je dat je kat alleen overdag naar buiten gaat of alleen als jij thuis bent? Dan is het handig als je kat direct naar binnen komt als je zijn naam roept buiten. Dit kan je doen door hem elke keer te belonen met wat lekkers als hij op jouw commando naar binnen komt. Lees meer over het aanleren van commando’s aan je kat. Het helpt ook om je kat ‘s avonds om vaste tijden eten te geven zodat hij weet dat hij dan naar huis moet komen om te eten.