Heeft jouw kat vlooien? Vlooien kunnen flinke jeuk veroorzaken. Je kunt dit merken als jouw kat veel aan het krabben en bijten is. In dit artikel lees je alles over hoe ze ontstaan van vlooien en hoe je er vanaf komt! Als je kat in contact komt met andere huisdieren of regelmatig buiten komt, loopt hij vrijwel zeker vlooien op. De meest bekende soort is de algemene kattenvlo, maar ook egel- en konijnenvlooien doen zich graag tegoed aan een maaltje kattenbloed als ze daar de kans voor krijgen.
Wat zijn vlooien?
Vlooien zijn piepkleine, bruinzwarte beestjes die erg vervelend voor je kat kunnen zijn. Middels een enorme sprong kunnen ze op je kat (of op jezelf) terechtkomen, waarna ze hevige jeuk en rode vlekken kunnen veroorzaken. Daarnaast kunnen ze een plaag vormen in je huis, wat je natuurlijk wilt voorkomen!
De vlo die in Nederland het meeste voorkomt is de kattenvlo, welke liever katten dan mensen bijt.
Daarnaast kan je sporen van de vlo ontdekken door op de uitwerpselen te letten. Dit zijn kleine zwarte korrels die zich op de huid van je kat kunnen voordoen. Om zeker te weten dan deze zwarte korrels vlooienpoepjes zijn, kan je de zwarte puntjes kammen met een vlooienkam. De puntjes veeg je af op een keukendoek en je maakt het een beetje vochtig. Zie je dat de keukenrol rood kleurt rondom de zwarte stippen? Dan heb je vooienpoep!
Waarom is het belangrijk om vlooien te voorkomen en te bestrijden?
Er zijn verschillende redenen voor jou en je kat om vlooien te voorkomen en te bestrijden. De belangrijkste redenen zijn:
Jeuk
Vlooien veroorzaken veel overlast bij je kat. Hun beten zijn pijnlijk en je ziet een kat dan ook vaak opspringen als hij gebeten wordt. Met zijn beet spuit de vlo een klein beetje speeksel in de huid om te zorgen dat het bloed niet stolt. Dit geeft jeuk en irritatie waardoor je kat gaat krabben en bijten. Lees hier meer over de huid en vacht van de kat.
Wormen
Wormen en vlooien zijn grote vrienden van elkaar! De vlo is een tussengastheer van de worm. Dit betekent dat wormenpoppen zich schuilhouden in de poppen van de vlo. De vlo springt op jouw kat om zich te voeden. Je kat zal proberen zich te ontdoen van die irritante vlo door te krabben en te bijten. Hierdoor verdwijnen verschillende vlooien in het maag-darmkanaal van jouw kat. De vlo overleeft dit niet, maar de worm die in de vlo zit wel. Zorg er daarom voor dat je jouw kat ook ontwormt met een ontwormingsmiddel!
Allergie
Sommige katten zijn gevoelig voor het speeksel van een vlo. Na een aantal beten treedt er een allergische reactie op. Ook oudere beten worden dan weer geactiveerd, waardoor gevoelige katten enorm veel jeuk krijgen. Ze krabben en bijten zichzelf dan soms tot bloedens toe. Eén beet per week is al voldoende om dat proces in stand te houden. Katten die vaak last van vlooien hebben, lopen een grote kans om bloedarmoede te krijgen.
Hoe ontstaat een vlooienplaag?
Een vlooienplaag begint wanneer je kat bezoek krijgt van een vlo. Deze vlo nestelt zich op je dier, zuigt zich vol met bloed en legt eitjes op de huid (zo’n 50 per dag). Je kat krijgt jeuk door het speeksel van de vlo en gaat zich krabben. De eitjes vallen van huid en haar af en komen op de grond terecht. Uit de eitjes komen larven die zich voeden met huidschilfers die bijvoorbeeld in kussens en tapijten zitten. Als de larve groot genoeg is verpopt hij zich waarna hij uitgroeit tot een volwassen vlo. Deze volwassen vlo zal opnieuw op je hond of kat springen, waardoor de hele cyclus weer van voor af aan begint. Doordat een vlo tientallen eitjes per dag kan leggen, ontstaat er al snel een vlooienplaag in je huis. Op de foto hieronder zie je de cyclus van de vlo.
Vlooienplaag bij katten voorkomen
Een vlooienplaag voorkom je door een vlooienmiddel te gebruiken. Je kunt hierbij kiezen tussen pipetten of een vlooienband. Hieronder leggen we je de voordelen er van uit!
Pipetten
Allereerst bestaat de mogelijkheid om pipetten voor katten te gebruiken. Dit zorgt er niet alleen voor dat vlooien, vlooienlarven en teken gedood worden, het heeft ook een afwerende werking. De Advantage pipetten doden de vlooien binnen 24 uur en beschermen je kat gedurende drie tot vier weken tegen nieuwe soortgenoten. Je kunt bijvoorbeeld ook Frontline of Bolfo Gold pipetten gebruiken.
Pipetten zijn gevuld met een vloeibaar anti-vlooienmiddel. De inhoud van de pipet moet je verdelen over de rug op plaatsen waar je huisdier niet bij kan. Dit kan je het beste doen tussen de schouderbladen op de huid. Was je huisdier een paar dagen voor en na de behandeling niet, zodat de werkzame vloeistof zich makkelijk over het huidvet kan verspreiden. Bekijk de video hieronder voor meer informatie over de pipet en hoe je een pipet gebruikt.
Vlooienband
Een ander effectief middel is de vlooienband. De Seresto band heeft een afwerende werking tegen vlooien gedurende 7-8 maanden en de Beaphar vlooienband beschermt voor 6 maanden. De gespreide dosering is veilig voor je kat en de band zorgt er zelf voor dat de werkzame stoffen over de huid van je pluizenbol verspreid worden.
Wat als je kat vlooien heeft?
Heb je de vlooiencheck gedaan en heeft je kat inderdaad last van vlooitjes? Dan dien je ze te bestrijden! Dit kan je op verschillende manieren doen. Let op: deze beestjes kunnen heel hardnekkig zijn, dus stel een bestrijding niet uit!
Vlooienspray
Een ander effectief middel is vlooienspray. Dit middel doodt de vlooien niet direct, maar wel binnen 24 tot 48 uur. Daarnaast heeft dit middel voor drie maanden een beschermende werking tegen nieuwe vlooien. Daarom is dit middel zowel geschikt voor het bestrijden als het voorkomen van vlooien.
Vlooientabletten
Als laatst kan je ook vlooientabletten gebruiken. Bijvoorbeeld de Vlo Kill tabletten van Beaphar hebben een razendsnelle werking. Binnen slechts 15 minuten start de bestrijding en binnen 6 uur zijn alle vlooien gedood.
Vlooienshampoo
In de strijd tegen de vlo, kan je jouw huisdier het beste wassen met een speciale vlooienshampoo. Deze shampoo heeft een snelle en effectieve werking welke de vlooien doodt. Het beschermt slechts een week tegen nieuwe vlooien, dus is deze shampoo alleen geschikt bij het bestrijden er van.
- Vlooienspray
-
BESTEL VLOOIENSPRAY IN DE WEBSHOP
Vlooienspray
Een ander effectief middel is vlooienspray. Dit middel doodt de vlooien niet direct, maar wel binnen 24 tot 48 uur. Daarnaast heeft dit middel voor drie maanden een beschermende werking tegen nieuwe vlooien. Daarom is dit middel zowel geschikt voor het bestrijden als het voorkomen van vlooien.
- Vlooientabletten
-
BESTEL VLOOIENTABLETTEN IN DE WEBSHOP
Vlooientabletten
Als laatst kan je ook vlooientabletten gebruiken. Bijvoorbeeld de Vlo Kill tabletten van Beaphar hebben een razendsnelle werking. Binnen slechts 15 minuten start de bestrijding en binnen 6 uur zijn alle vlooien gedood.
- Vlooienshampoo
-
BESTEL VLOOIENSHAMPOO IN DE WEBSHOP
Vlooienshampoo
In de strijd tegen de vlo, kan je jouw huisdier het beste wassen met een speciale vlooienshampoo. Deze shampoo heeft een snelle en effectieve werking welke de vlooien doodt. Het beschermt slechts een week tegen nieuwe vlooien, dus is deze shampoo alleen geschikt bij het bestrijden er van.
Vlooien in huis bestrijden
Als jouw kat last heeft van vlooien, zullen er zeer waarschijnlijk ook vlooien in huis terechtkomen. Om herhaling te voorkomen dien je dan ook een aantal dingen in huis te doen om een vlooienplaag te bestrijden en voorkomen.
Tip 1: Stofzuigen
Gebruik de stofzuiger om het hele huis zorgvuldig te zuigen. Denk hierbij ook aan alle plekken waar je moeilijk bij kunt komen, hier gaan vlooien namelijk heel graag zitten. Denk aan de kussens van de bank en stoelen, de plinten en natuurlijk de katten- of hondenmand. Klop deze eerst goed uit buiten, zodat een groot deel van de vlooien er afvalt. Ook is het verstandig om de auto te stofzuigen. Als je alles gestofzuigd hebt, maak dan de stofzuiger goed schoon.
Tip 2: Niet dweilen
Het is verstandig om, tijdens de plaag, even niet te dweilen. Vlooien zijn namelijk dol op een vochtige omgeving. Vocht blijft gemakkelijker achter tussen de plinten of in kieren, en dat zijn ook de favoriete verblijfplaatsen van vlooien.
Mocht je tóch willen dweilen, dan kan je wat azijn toevoegen aan het water. Vlooitjes kunnen daar namelijk niet tegen.
Tip 3: Heet wassen
Dekens, manden, kussens of andere voorwerpen waar je hond of kat graag op gaat liggen, dienen zo heet mogelijk gewassen te worden. Het liefst op 90 graden, anders op 50 op 60 graden, hierdoor zullen de eitjes en larven het niet overleven. Om zeker te zijn dat nergens vlooitjes, eitjes of larven achterblijven, is het verstandig om ook de kussens van bijvoorbeeld de bank, maar ook je kleren zo snel mogelijk te wassen. Mocht het niet mogelijk zijn om sommige spullen uit te wassen, zou je ze voor een week vacuüm kunnen verpakken zodat er geen lucht bij komt. De beestjes zullen het niet overleven door een gebrek aan zuurstof.
Tip 4: Omgevingsspray
Nadat je het hele huis goed schoon hebt gemaakt is het aan te raden om een tapijtspray te gebruiken die werkzaam is tegen de vlo, eitjes én larven. Deze spray zorgt ervoor dat er zich in de omgeving geen larven nestelen.
Hallo,
Ik heb sinds een week twee kittens van nu 10 weken in huis, maar nu blijken ze half verwilderd te zijn. Ik krijg ze niet te pakken, en wil ze geen geweld aandoen, omdat ze net een beetje beginnen te wennen aan mensen. Ze hebben vlooien. Hoe pak ik dit het beste aan?
Mvg., Marjan Koning
Beste M.,
Als je vlooien opmerkt, is het belangrijk om de kittens zo snel mogelijk te behandelen; bij een vlooienplaag zie je enkel 5% van de vlooien met het blote oog. Er zijn dus meer van deze vervelende parasieten in de buurt! Probeer de ervaring zo positief mogelijk te houden door voor, tijdens en na het ontvlooien lekkere kattensnacks te geven. Daarnaast is het het beste als je het middel naar keuze alvast klaarlegt voor gebruik om zo snel mogelijk klaar te zijn. Probeer de katten één voor één op te pakken en te behandelen. Je kunt de kittens behandelen op verschillende manieren. Dit zijn enkele voorbeelden:
– Pipetjes. Dit zijn druppels in de nek en zijn gemiddeld een maand werkzaam.
– Vlooienhalsband. deze zijn gemiddeld 6 maanden werkzaam.
– Vlooienspray: geschikt voor kittens en puppy’s vanaf een leeftijd van 2 dagen. Deze zijn gemiddeld 4 tot 6 weken werkzaam.
Hopelijk lukt het om de kittens te ontvlooien!
Groet, Dieke van Pets Place
goedendag,
sinds ik de 2e kat in huis heb gehaald als kitten zitten beide katten onder de vlooien, nu heb ik alles al geprobeerd maar niets werkt van het duurste spul tot de goedkoopste huis tuin en keuken oplossingen, ik ben einde raad want zelfs de dierenarts weet niets meer te doen.
Beste k,
Vlooien en een vlooienplaag kunnen erg vervelend en hardnekkig zijn! Bij het bestrijden van een vlooienplaag is het van belang om regelmatig je huis en je dieren te ontvlooien en om de cyclus van een vlo te herkennen. Slechts 5% van alle vlooien zijn zichtbaar! De overige 95% zijn vlooieneitjes, -larven en -poppen die weinig tot niet reageren op behandeling, dus herhaling is de kracht van bestrijding. Over het algemeen werken ontvlooiende middelen alleen op alleen de volwassen vlo, dus daar moeten jullie je het meest op richten. Een volwassen vlo leeft ongeveer 2-4 weken. Probeer je huis te behandelen met de bovenstaande tips onder het kopje ‘Vlooien in huis bestrijden’. Je dieren ontvlooien? Dat doe je door je dieren regelmatig en het gehele jaar rond te ontvlooien. De ontvlooiingsmiddelen werken 3 tot 4 weken (pipetten) of 7 tot 8 maanden (vlooienbanden) en zijn in principe die tijd werkzaam. Twijfel je of een bepaald merk of product niet werkt? Dan kun je de volgende ontvlooiingsronde een ander merk proberen met een ander hoofdbestanddeel, dit kun je vinden bij de productspecificaties. Je kunt je dieren ook vlo-vrij maken door te wassen (gemiddeld maximaal 1 keer per maand) of door de vlooien er zo veel mogelijk uit te kammen met een vlooienkam.
Een vlooienplaag is erg hardnekkig en is niet zomaar opgelost. Het huis vlovrij krijgen vergt enige discipline en aandacht, maar met de bovenstaande tips kom je een heel eind! Voor meer informatie over het huis vlovrij krijgen en ontvlooiingsmiddelen staan onze winkelmedewerkers je graag te woord voor advies op maat. Succes!
Groet, Dieke van Pets Place