Menu

De eikenprocessierups: je kan er zelf flinke klachten van krijgen, maar het is ook voor jouw hond of kat gevaarlijk. Vooral in de zomermaanden (juni t/m september) kunnen eikenprocessierupsen voor veel overlast zorgen doordat ze hun holletjes in de eikenbomen verlaten. De eitjes komen al in het voorjaar uit, waarna ze in groepen bij elkaar komen en grote nesten kunnen vormen op de stam en zijtakken van de boom. De rupsjes vervellen een paar keer, waarna de beruchte brandharen ontstaan. Deze brandharen kunnen vervelende klachten bij je hond en kat veroorzaken. In dit artikel lees je waar je op moet letten en wat je er tegen kan doen!

Gevaren van de processierups

De eikenprocessierups zoekt de verkoeling op door langs de boom naar beneden te kruipen. De vele duizenden brandhaartjes die elke processierups bij zich draagt, laten los bij een bedreiging. Hiermee vormen de brandhaartjes een soort verdediging van de rups, wat ervoor zorgt dat deze brandhaartjes door de wind gevangen worden en verder wegwaaien. Hierdoor kunnen ze op het lijf, in de ogen of in de luchtwegen van je hond of kat terechtkomen. En dat is gevaarlijk!

Gezondheidsklachten bij honden en katten

Als jouw hond of kat in aanraking komt met de eikenprocessierups, dan kunnen er verschillende klachten ontstaan. Vooral deze klachten komen het meest voor:

  • Rode ogen of rode plekken
  • Tranen
  • Jeuk en uitslag op de huid (komt minder vaak voor dan bij mensen vanwege de vacht)
  • Zwellingen aan de tong en lippen
  • Ademhalingsproblemen
  • Ontsteking van het mondslijmvlies
  • Andere ernstige allergische reacties (met name bij een grote hoeveelheid brandhaartjes)

De meeste klachten zijn dus niet direct aan de buitenkant te zien, maar bevinden zich rondom de bek en de ogen van je hond of kat. Ze kunnen hierdoor klachten krijgen met slikken, waardoor ze moeilijker kunnen ademen en zelfs kunnen braken. In het ergste geval kan een stuk van de tong afsterven en kan de allergische reactie dodelijk zijn, genoeg redenen om goed op te letten!

null

Wist je dat...

Hondenbaasjes meer kans hebben om klachten te krijgen van de processierups? En er ook een speciale processierups zalf verkrijgbaar is tegen de jeuk? Deze crème is niet bedoeld voor onze huisdieren, maar voor onszelf. Ook wij kunnen namelijk flinke klachten krijgen en vooral hondenbaasjes hebben een grotere kans tijdens de wandelingen. Deze gel werkt kalmerend en vermindert de jeuk van de eikenprocessierups aanzienlijk.

Voorkom problemen door de eikenprocessierups

De rupsen zijn klein en vooral de brandhaartjes zijn lastig te zien. Hierdoor is het best lastig om ze te ontwijken en daarom geven we je een aantal tips om voorzorgsmaatregelen te treffen:

  • Vermijd bomen met nesten van eikenprocessierupsen (te herkennen aan de afzetlinten) of ontwijk eikenbomen helemaal.
  • Voorkom dat je hond in de buurt van deze bomen gaat snuffelen.
  • Houd zelf goed in de gaten of er nesten aan de bomen hangen en meld dit bij de gemeente.
  • Controleer je hond of kat regelmatig op brandhaartjes of symptomen.
null

Zorg dat je eigen omgeving vrij is van de eikenprocessierups!

Je kan er zelf voor zorgen dat jouw tuin minder interessant is voor de eikenprocessierups. Dit doe je door een mezenleger op te bouwen, wat niet alleen de eikenprocessierups op een natuurlijke manier bestrijdt, maar ook nog eens een aanwinst is voor de diversiteit in je tuin! Lees hier meer over het opbouwen van een mezenleger.
EIKENPROCESSIERUPSEN BESTRIJDEN

Wat te doen bij klachten?

Is jouw hond of kat in aanraking geweest met de eikenprocessierups? Neem dan zo snel mogelijk contact op met je dierenarts, zodat er direct gestart kan worden met de behandeling. De dierenarts zal je hond vervolgens grondig wassen met water en een behandelingsplan opzetten voor de andere klachten. Dit kan enkele weken aanhouden, wat erg vervelend is voor jouw dierenvriend. Stel een bezoek dus niet uit!

MAAK EEN AFSPRAAK BIJ VETS PLACE
null

Brandhaartjes zijn nauwelijks te zien!

Tip van de Vets Place dierenarts! Brandhaartjes zijn nauwelijks met het blote oog te zien, dus kan het lastig zijn om zeker te weten dat je hond of kat hiermee in aanraking is geweest. Twijfel je? Houd je hond of kat dan extra goed in de gaten en bel direct de dierenarts als er symptomen zijn. Je kunt bij twijfel tevens jouw hond grondig met lauw water afspoelen, zodat eventuele losse brandhaartjes wegspoelen. Spoel daarbij ook de bek van je hond. Was hem vervolgens met een verzorgende hondenshampoo. Er kunnen echter alsnog klachten ontstaan! Neem in dat geval direct contact op met een dierenarts.