Het kattenluik isoleren geeft vele voordelen! De woning wordt sneller opgewarmd en de binnentemperatuur blijft constant. Een kattenluik is een bron van warmteverlies, iets wat zonde is in een tijd waarbij het er warmpjes bijzitten een luxe is. Hoe kun je een kattenluik tochtvrij maken? En welk kattenluik tocht niet tot nauwelijks? Het kattenluik isoleren doe je met deze tips!

null

Een kattenluik is de koudebrug van de woning

Bij een goed geïsoleerd huis is het kattenluik een koudebrug, oftewel een onderbreking of gat in de isolatie. Kou komt gemakkelijk het huis binnen en warmte ontsnapt snel via deze plek.

Voordeel van een isolerend kattenluik

Ondanks dat een kattenluik een koudebrug is, betekent niet dat een kattenluik not-done is tijdens de koudere maanden. Wanneer je één of meerdere katten hebt die zowel binnenshuis als buitenshuis vertoeven, verliest een kattenluik minder warmte dan de momenten dat jij het raam of de deur moet openen. Naast de warmte, scheelt het jou om als ‘slaaf’ de deur open te doen bij een commando van je kat. Dan kun je nog lekker onder het dekentje op de bank blijven zitten. 😉

null

Lichtgewicht luikje

Klapperende kattenluikjes door de wind komt omdat het kattenluikje een laag gewicht heeft. Dit lage gewicht is zodat de kat het klepje gemakkelijk open moet kunnen duwen.

Hoe kattenluik isoleren?

Is je kattenluik al geïnstalleerd en kun je deze niet gemakkelijk verplaatsen? Om kosten te besparen kun je het kattenluik isoleren. Gebruik deze tips!

 • Nummer 1

  Zet het kattenluik op slot

  Uit onderzoek blijkt dat de meeste Nederlanders beginnen met verwarmen binnenshuis vanaf maximum temperaturen van 14 graden. Houd daarom het kattenluik op slot wanneer je de verwarming aan hebt staan! Vooral in de voorjaarsmaanden kan het verschil in temperatuur tussen dag en nacht groot zijn door de droge voorjaarslucht. In de avonden en nachten het kattenluikje op slot doen kan tocht verminderen. Let op, niet alle kattenluikjes kunnen op slot. Blokkeer het kattenluik wanneer dit het geval is.

 • Nummer 2

  Gebruik isolerende raamfolie

  De raampjes van kattenluikjes bestaan uit doorzichtige plastic plaatjes; niet warmhoudend! Door isolerende raamfolie te plakken op het raampje van het kattenluik, wordt de warmte door het folie weer teruggekaatst. Dit folie is te verkrijgen in bouwmarkten.

 • Nummer 3

  Kit langs de randen

  Merk je dat het gat van het kattenluik kiertjes bevat? Spuit deze kiertjes af met bijvoorbeeld kit om het gat te dichten.

 • Nummer 4

  Check de onderdelen van het kattenluikje

  De bewegende delen van een kattenluikje kunnen beschadigen of breken, waardoor het kattenluik niet volledig sluit. Daarnaast kunnen bewegende onderdelen breken terwijl de kat buiten loopt, zo zet je jouw kat in de kou! Check daarom de eventuele batterijen en de onderdelen van het kattenluikje.

BESTEL ONDERDELEN VAN HET KATTENLUIKJE IN DE WEBSHOP
null

Waar moet je een kattenluik plaatsen?

Een kattenluik plaats je op een plek waar je kat (of kleine hond) gemakkelijk in en uit kan lopen. De hoogte moet ongeveer 15 centimeter vanaf de grond zijn.

Isolerend kattenluik kopen

Moet het kattenluik nog geïnstalleerd worden? Dan kun je de meest gunstigste opties in praktijk brengen en de meest tochtvrije kattenluik(en) kiezen. Geen één kattenluik is 100% isolerend en elk kattenluik blijft een koudebrug. Toch zijn er verschillende kattenluiken die winddicht zijn met behulp van verschillende aspecten. 

Magnetisch kattenluik of kattenluik met microchipherkenning

Wanneer een kattenluik bij elk zuchtje wind openklapt, ontsnapt de warmte snel en maakt de kou zijn intrede. Kattenluikjes met een microchipherkenning of magneet klappen minder snel tot niet open, waardoor deze beter geïsoleerd zijn dan kattenluikjes die dat niet bevatten. De kattenluikjes van Sureflap bevatten microchipherkenning en kattenluiken van Petsafe bevatten microchipherkenning of magneten.

null

Meer kwijt, meer voordelen!

Een kattenluik wat werkt via magneten of microchipherkenning zijn in aanschaf duurder dan een simpel kattenluikje. Naast dat deze kattenluikjes duurzamer zijn omdat de temperatuur gelijk blijft, kunnen indringers minder snel het huis betreden. 
BESTEL EEN KATTENLUIK IN DE WEBSHOP

Dubbel luik

Een kattenluik met dubbele flap laat het minste tocht door. Lukt het niet om een dubbel luik in een enkele deur, raam of muur te installeren? Plaats een kattenluik bij de garagedeur die naar buiten gaat en de tussendeur van de garage en het huis. 

Kattenluik met een tochtstrip

Sommige kattenluikjes bevatten een borstelachtige structuur aan de randen van de opening van het kattenluik. Deze tochtstrip zal de doorstroom van koude lucht verminderen.