Zoek je een gezellig maatje in huis? Een kat in huis is altijd gezellig en je voelt je nooit alleen. Je kunt natuurlijk een kat kopen, maar je kan ook katten adopteren. Ben je benieuwd waar je katten kan adopteren en wat er allemaal bij komt kijken? Wij vertellen het je allemaal in dit artikel.

null

Rassen adopteren

Je kunt verschillende katten adopteren. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een Brits korthaar te adopteren of een Siamese, Ragdoll of een Maine Coon. Elke raskat heeft een eigen karakter. Als je een raskat adopteert kan je je beter voorbereiden, omdat je het karakter wat beter kunt voorspellen. Ontdek welke raskat bij je past in dit artikel. 
LEES MEER OVER RASKATTEN

Asielkat adopteren

Er worden dagelijks katten gevonden door mensen langs de weg of in een wijk zonder baasje. In het asiel worden katten, honden, konijn en knaagdieren, vogels en andere dieren opgevangen. Deze dieren zijn vaak of gedumpt, kunnen niet langer bij een huidige baasje wonen of zijn ziek of zwervend aangetroffen op straat. 

Katten adopteren vanuit een asiel betekent dus dat je een kat een mooi nieuw leven kan geven. Vanuit een asiel kan je een kat, kitten of senior kat adopteren. Bedenk goed of je een jong katje of een wat oudere kat wilt adopteren. Zo heeft een kitten namelijk nog veel opvoeding nodig en is wat speelser. Een wat oudere kat is wat rustiger en heeft meestal minder opvoeding nodig.

null

Verhuisdieren

De stichting Verhuisdieren heeft ook een platform waar je katten kan adopteren. Op dit platform kan je via het zoekprofiel een diertje vinden die het beste bij jou past. Verhuisdieren zorgt ervoor dat als er een match is, je de contactgegevens krijgt van de eigenaar. Uiteindelijk is het natuurlijk het meest belangrijke dat er een klik is tussen jou en het diertje. 

Stel de juiste vragen bij het asiel

Waar moet je allemaal op letten als je naar een asiel gaat? Wij geven je een aantal vragen die kan stellen bij katten adopteren uit een asiel!

  • Nummer 1

    Achtergrond

    Wat is de achtergrond van de kat? Is de kat gevonden of kon zijn vorige baasje niet meer voor hem zorgen? Dit geeft je meer inzicht in waar de kat vandaan komt.

  • Nummer 2

    Leeftijd

    Wat is de leeftijd? Is het nog een jong katje die heel speels is of is het al een volwassen kat.

  • Nummer 3

    Gedrag

    Wat is het karakter van de kat? Is de kat heel speels, op zichzelf of juist een sociaal dier? Probeer het gedrag in kaart te brengen, zo kom je er achter of de kat ook bij andere dieren of kinderen kan en of de kat bij jou past.

  • Nummer 4

    Gezondheid

    Zijn er ziektes bij de kat bekend? Heeft de kat operaties gehad? Vraag naar de algehele gezondheid van de kat en of de kat vaccinaties heeft gehad. Normaal gesproken zijn katten in het asiel al ingeënt, ontwormt en ontvlooit.

Voorbereiding katten adopteren uit asiel

Katten adopteren uit een asiel is wel anders dan een kat kopen. Deze katten hebben vaak al een verleden en soms moet je iets geduldiger zijn met deze katten. Zo hebben ze iets langer de tijd nodig om weer te wennen aan een nieuw huisje en kan een onbekende situatie wat spannend voor ze zijn. 

Geef je kat de tijd om te wennen in zijn nieuwe huisje. Koop bijvoorbeeld leuke speeltjes en zorg dat je kat een fijn plekje in huis heeft om zich terug te trekken. Wil je een kitten adopteren? Zorg dan dat je je huis kittenproof maakt!

null

Kitten kopen

Wil je graag een kitten kopen, maar weet je niet wat er allemaal bij komt kijken? In dit adviesartikel over een kitten kopen, vertellen we je meer over de verschillende fokkers en waar je op moet letten.
LEES MEER OVER EEN KITTEN KOPEN

Kat adopteren uit het buitenland

In sommige landen, zoals Griekenland en Roemenië, zijn er veel zwerfkatten. Er zijn stichtingen die zwerfkatten en honden vanuit het buitenland naar Nederland importeren. Wil je katten adopteren uit het buitenland? Lees je dan goed in en check of de stichting voldoet aan de geldende wet- en regelgeving voor het importeren van dieren vanuit het buitenland. 

Als je katten gaat adopteren uit het buitenland, moeten deze katten gechipt worden en de juiste vaccinaties hebben. Daarnaast is het van groot belang dat de kat medisch onderzocht wordt en mogen ze geen last hebben van parasieten, vlooien en wormen. Vraag altijd bij de stichting na of je deze gegevens kan inzien.

Kat adopteren met aandoening of ziekte

Sommige katten zijn helaas ziek, hebben een pootje minder of iets anders lichamelijks. Ook deze katten verdienen een liefdevol huisje. Zo zijn er katten die besmet zijn met FIV (Feline Immonunodeficiëntie Virus) of gehandicapte katten.

FIV kat adopteren

Katten adopteren met FIV kan, maar het is goed om je van te voren goed in te lezen. FIV, betekent dat dat de kat een virus heeft en daar ook niet meer vanaf komt.. Dit virus tast het immuunsysteem van de kat aan. Een FIV kat adopteren heeft verder geen effecten voor mensen of andere dieren, maar wel voor andere katten. Ook een kat met FIV kan jarenlang gezond en gelukkig leven.

FIV is namelijk overdraagbaar bij katten als katten gaan paren of vechten. Er is geen gevaar voor besmetting als ze uit dezelfde bak drinken of eten. Wel is het aan te raden om niet een kat aan te schaffen met FIV als je al een gezonde kat hebt. Hebben meerdere katten FIV? Dan kunnen ze prima bij elkaar leven. Let er wel op, dat deze katten niet naar buiten kunnen. Zo kunnen ze andere katten namelijk besmetten.

Gehandicapte kat adopteren

In het asiel kan je bijvoorbeeld ook katten adopteren met een handicap. Zo kunnen er katten zijn die bijvoorbeeld doof of blind zijn, of 1 of meer pootjes missen. Ook deze dieren verdienen een liefdevol thuis en kunnen beter met hun handicap omgaan, dan dat wij mensen denken. Zo kun je bijvoorbeeld een kat met drie poten adopteren en kan je kat nog prima zijn ding doen en spelen.

gehandicapte kat
null

Hypoallergene kat adopteren

Ben je allergisch voor katten? Je kunt ook hypoallergene katten adopteren. Geen enkele katten is 100% hypoallergeen, maar er zijn wel een aantal raskatten die minder haar en huidschilfers verliezen. Hierdoor krijgen mensen met een kattenallergie minder snel last van hun allergie. Voorbeelden van deze katten zijn: Sphynx, Cornish Rex, Oosters korthaar, Balinees, Syberische kat, Bengaal en een Blauwe Rus.