Na een dracht van ongeveer 60 dagen is de bevalling bijna daar; een moment wat voor veel (toekomstige) hondeneigenaren en fokkers een enthousiast moment is! Toch kan het voorkomen dat de moederhond een keizersnede moet krijgen. Een keizersnede, ook wel keizersnee of sectio caesarea, wordt voornamelijk uitgevoerd bij noodgevallen. Het is een operatieve ingreep wanneer een natuurlijke bevalling niet lukt, maar wat zijn nog meer redenen voor een keizersnede bij honden? Hoe lang duurt het tot de teef volledig hersteld is? En wat zijn de kosten voor een keizersnede voor een hond? Deze informatie en meer lees je hier.

null

Geplande keizersnede bij honden

Een keizersnede mag alleen worden uitgevoerd wanneer de natuurlijke bevalling niet lukt en de dieren in levensgevaar komen.

Wanneer krijgt een hond een keizersnede?

Wanneer de natuurlijke bevalling niet op gang komt of problemen zich tijdens de bevalling voordoen, wordt een keizersnede uitgevoerd. In de meeste gevallen is een keizersnede een spoedoperatie welke ‘s nachts uitgevoerd wordt, mede omdat de moederhond ‘s nachts gaat bevallen. Wanneer de bevalling nadert zal de lichaamstemperatuur 0,5°C tot 1,5°C dalen en zal de bevalling binnen 12 tot 24 uur komen. Een bevalling duurt tussen 3 en 24 uur. Wanneer de weeën afzwakken of een pup de bekkeningang blokkeert, dient een dierenarts op de hoogte gebracht te worden. De kans is groot dat je hond een keizersnede moet ondergaan. 

tip

Bel de dierenarts bij temperatuursdaling

Wanneer de thermometer aangeeft dat de temperatuur lager is dan voorheen, is het van belang om de dierenarts op de hoogte te brengen. Bij twijfel of vragen is de dierenarts op de hoogte van de situatie. Lees hier hoe je de temperatuur opneemt.
LEES HOE JE DE TEMPERATUUR OPNEEMT

Redenen voor een keizersnede bij honden

Er zijn verschillende redenen waarom gekozen wordt voor een keizersnede en alle redenen hebben een overkoepelende gedachte: dat het een levensreddende operatie is. Dit zijn redenen bij de bevalling waarom gekozen wordt voor een keizersnede:

  • Wanneer de teef lang perst zonder geboorte.
  • Wanneer de teef een langere tijd (1 á 2 uur) zwak perst tijdens de persweeën.
  • Als na de geboorte van een puppy een aantal uur niet geperst wordt terwijl er wel puppy’s verwacht worden.
  • Wanneer de conditie en de kracht van de moederhond afneemt.
  • De teef heeft een te smalle bekkenopening.
  • De puppy’s zijn heel groot en/of hebben een grote kop.

Mocht de bevalling anders lopen dan vooraf bedacht óf wanneer je twijfelt over de situatie, dien je altijd een dierenarts op de hoogte te stellen voor advies op maat.

null

Gaat een hond tijdens een keizersnede onder narcose?

Wanneer je hond een keizersnede ondergaat, zal je hond plaatselijke verdoving of algehele narcose krijgen. De dierenarts zal beslissen wat het beste is in de situatie.
NEEM CONTACT OP MET DE VETS PLACE DIERENARTS

Risico’s van een keizersnede bij honden

Het kan niet vaak genoeg worden benoemd: een keizersnede is een operatie. Ondanks dat de meeste keizersneden zonder problemen verlopen, liggen er bij deze ingrijpende situatie verschillende risico’s op de loer. Het grootste risico bij een keizersnede zijn ontstekingen. Baarmoederontsteking of buikvliesontsteking is een gevolg van een infectie door bacteriën. Wanneer het lichaam reageert op deze ‘lichaamsvreemde stoffen’, zal een ontsteking ontstaan. Een ontsteking herken je aan de volgende 5 symptomen.

  • null

    Roodheid

  • null

    Warmte

  • null

    Zwelling

  • null

    Pijn

  • null

    Verminderd functioneren

Omdat de meeste ontstekingen gevolg zijn van een infectie door bacteriën, zal je hond met een antibioticakuur herstellen.

null

Bloedverlies na een keizersnede van een hond

Controleer dagelijks de randen van de wond! De randen van de wond zijn na de operatie rood en de wond kan rode tot heldere uitvloeiing hebben. Daarnaast kan de huid rondom de wond opzwellen en kan er een bloeduitstorting te zien zijn. 10 dagen na de operatie worden jullie opgeroepen bij de dierenarts voor een wondcontrole. Vertrouw je de wond niet voordat de controle plaatsvindt? Neem contact op met de dierenarts!
NEEM CONTACT OP MET DE VETS PLACE DIERENARTS

Hoe lang is de herstelperiode van een keizersnede bij honden?

De herstelperiode van een keizersnede kan twee weken duren. Na 10 dagen wordt de hond als nazorg verwacht bij de dierenarts voor wondcontrole en na deze periode zal je hond steeds meer de oude worden. In de herstelperiode en de nazorg na een keizersnede zal je hond rustig aan moeten doen. Laat je hond bij de puppy’s en laat je hond niet springen of rennen. Het springen in de werpbox of werpkist kan ervoor zorgen dat de wond niet goed herstelt, waardoor je hond een groter litteken krijgt en meer last blijft houden van het littekenweefsel. 

Nazorg thuis 

Houd je hond goed in de gaten en laat je hond de werpbox of werpkist verlaten door een opening te creëren. Hier moet jij als trotse fokker en baasje van de teef mee helpen! Een beschermkraag kan voorkomen dat je hond aan de wond blijft likken en om het herstel van de wond te stimuleren kun je wondverzorgende zalf zoals Vetramil of Beaphar wondzalf gebruiken. Krijgt je hond antibiotica, pijnstilling of andere medicijnen via een pil? Dan kan een lekkere hondenworst of de Easypill ervoor zorgen dat de medicatie met gemak wordt gegeten!

BESTEL WONDVERZORGENDE ZALF IN DE WEBSHOP
null

Kosten keizersnede bij honden

De prijs voor een keizersnede verschilt per hond, zo kan de prijs tussen een Chihuahua en Duitse Dog verschillen. Daarnaast spelen de regio en het tijdstip van de operatie een rol in de kostenpost! In het weekend, in de avonden en tijdens feestdagen kunnen er extra tarieven worden gerekend. Raadpleeg de eigen dierenarts voor de kosten van een keizersnede bij honden.
NEEM CONTACT OP MET DE VETS PLACE DIERENARTS

Hoe vaak mag een hond een keizersnede?

Wettelijk is er geen maximum hoe vaak honden een keizersnede mogen krijgen. Bij mensen mogen vrouwen maximaal 3 keer een keizersnede ondergaan, omdat de baarmoeder tijdens de keizersnede telkens beschadigd wordt na elke operatie. Bij honden is dit net zo, waarbij littekens in de toekomst meer risico’s geven bij iedere dracht van puppy’s

null

Gedrag van een teef na een keizersnede

Heeft je hond net een keizersnede ondergaan? Dan zal je hond de eerste dagen last hebben van de operatie. Nog zeker 1 tot 5 dagen na de operatie zit het narcosemiddel nog in je hond en zal je hond gedurende deze periode versuft zijn.
BESTEL ALLES VOOR JE HOND IN DE WEBSHOP