Even voelen in de liezen, luisteren via de stethoscoop en een thermometer plaatsen op plekken die het zonlicht niet zien. De dierenarts checkt de ademhaling, hartslag en temperatuur van de hond om te controleren of de vitale organen nog wel goed werk verrichten. Thuis kun je gemakkelijk deze vitale organen van je hond checken met tips die ook in de dierenartsenpraktijk worden gebruikt! Controleer de ademhaling, pols en temperatuur van je hond en bepaal of deze goed is met de tips in dit adviesartikel.

null

Is je hond zo ziek als een hond? Altijd de dierenarts bezoeken!

Is je hond ziek? Je kunt deze informatie gebruiken om de vitale organen te controleren, maar laat dit voor de zekerheid altijd checken door de dierenarts! Al kunnen de vitale organen in prima conditie zijn, dit betekent niet altijd dat de hond 100% in orde is. Denk bijvoorbeeld aan een voorwerp wat ingeslikt is: je merkt niets aan je hond, maar het voorwerp moet er zo snel mogelijk uit!
MAAK EEN AFSPRAAK MET DE VETS PLACE DIERENARTS

Temperatuur hond checken

De temperatuur van een hond checken is niet het lastigste om te doen. Een humane thermometer is gemakkelijk te gebruiken om de temperatuur op te meten; de dierenarts gebruikt deze ook en een grote kans dat jij deze in een kast hebt liggen! Om te weten of de lichaamstemperatuur goed is, is het belangrijk om te weten wat de normaalwaarden voor honden is. 

  • Temperatuur hond: 38 °C – 39 °C.
  • Temperatuur puppy’s: 38 °C – 39,5 °C.

Puppy’s en kleine honden hebben sneller een hogere temperatuur dan (hele) grote honden. Ook speelt de buitentemperatuur mee aan de lichaamstemperatuur: wanneer het buiten erg warm is en je hond zijn warmte slecht kwijt kan, zal de lichaamstemperatuur ook hoger zijn. 

Onderkoeling of oververhitting bij honden

Is de lichaamstemperatuur hoger dan 41 °C? Dan spreek je van oververhitting! Dit is een levensbedreigende situatie waarbij je direct moet beginnen met verkoeling en direct de dierenarts moet bellen! Lees hier meer over oververhitting bij honden en katten en hoe je jouw hond het beste kunt verkoelen. Heeft je hond juist last van een lagere lichaamstemperatuur dan 38 °C? Dan heeft je hond last van onderkoeling! Breng je hond naar een warme plek, pak hem of haar lekker in met warme dekens en bel de dierenarts!

HERKEN OVERVERHITTING BIJ HONDEN EN KATTEN

De temperatuur van een hond opnemen

Is de thermometer in de aanslag, staan de vaseline of olie klaar en is een hulptroep opgetrommeld? Dan kan de temperatuur opgemeten worden! De temperatuur meet je rectaal op, dus via de anus van je hond. Hoe je dit het beste kunt doen, lees je via het volgende stappenplan!

  • Stap 1: Zorg ervoor dat je hond comfortabel ligt of rustig staat. Laat een bekende van de hond bij de kop staan om hem of haar te kalmeren.
  • Stap 2: Maak de thermometer klaar voor gebruik. Smeer vaseline of een druppel olie op de punt van de thermometer.
  • Stap 3: Til de staart omhoog en laat de persoon bij de kop de hond aaien.
  • Stap 4: Breng de thermometer minimaal 3 centimeter in tot de thermometer klaar is om af te lezen. Sommige thermometers piepen wanneer deze klaar is. Heb jij een thermometer die niet piept? Houd de thermometer minimaal 5 tot 10 seconden op dezelfde plek. Je thermometer geeft de lichaamstemperatuur nauwkeurig tot één cijfer achter de komma.
  • Stap 5: Verwijder de thermometer langzaam en beloon je hond met een beloningssnack of met hondenspeelgoed. Je doet dit om een positieve associatie te geven aan de thermometer.
Let op! Tip van Pets Place Boerenbond

Gebruik geen oorthermometer voor mensen!

Heb je alleen een oorthermometer in de kast liggen? Deze kan je niet gebruiken voor de hond: de waardes die deze thermometer laten zien zijn niet betrouwbaar.

Hartslag hond checken

Zonder hartslag kan niemand overleven. Zijn er zorgen over de toestand van het huisdier? Dan kun je dit gemakkelijk voelen met deze tips uit de dierenartsenpraktijk! Het hart van een hond bonst zo’n 60 tot 120 keer per minuut. Kleine honden en puppy’s hebben over het algemeen een hogere hartslag dan grotere honden. Wanneer je de hartslag checkt, meet je niet alleen op hoe vaak het hart klopt. Ook check je de volgende dingen:

K = Kracht. Je vinger ligt zachtjes op een slagader. Kan je de hartslag gemakkelijk voelen, of merk je dat hij in de verte ergens te voelen is
R = Regelmaat. Merk je een ritme aan de hartslag? Denk bijvoorbeeld aan een beat van een nummer: het ritme blijft. Dit moet ook bij de hartslag van een hond in rust zijn.
E = Equaliteit. Je voelt de hartslag van de hond het beste in de liezen. Hoe je dit moet doen, lees je verderop in de tekst. Wanneer je beide slagaderen voelt, voel je dan ook een gelijke kracht van de hartslagen?
S = Symmetrie. De handen bevinden zich nog steeds bij de liezen. Voel je in beide liezen de hartslag tegelijkertijd?
S = Synchroon. Één van de handen verplaats je van de lies naar de linkerkant van de borst. Plaats je hand stevig op de borst en voel de hartslag van het hart. Voel of de hartslagen in de lies en het hart elkaar opvolgen. Hart… Lies… Hart… Lies…

Hoe check je de hartslag van je hond?

Nu bekend is wat de belangrijkste punten zijn betreft de hartslag meten, is het nu goed om te weten hoe je dit precies doet. De hartslag wordt gemeten in de liezen van een hond. Lees hier het stappenplan:

  • Stap 1: Laat je hond rustig staan en ga achter je hond staan. Laat je handen langs beide zijkanten van je hond glijden en plaats de handen in de liezen van je hond. Zorg dat je vingertoppen in de liezen van het lichaam af wijzen.
  • Stap 2: Voel voorzichtig over de huid van de liezen tot je een ‘dun kabeltje’ onder de huid opmerkt. Blijf even op die plek en bepaal of je een hartslag voelt. Blijf dit doen tot de hartslag is gevonden.
  • Stap 3: Hartslag gevonden? Top! Nu kun je de KRESS bepalen.
  • Stap 4: Wanneer de KRESS is gecontroleerd is het tijd voor een beloning! Geef een hondensnack, speelgoed of een liefdevolle aai ter beloning. Een check-up moet leuk blijven!
tip

Dat voelt hartstikke goed!

Herinner: als je geen paraveterinair of dierenarts bent, hoef je niet meteen alle ezelsbruggetjes en gevaren te kennen. Wanneer je de hartslag in de lies van een hond kunt vinden en voelen, doe je het al beter dan de meeste mensen!

Ademhaling hond checken

Als laatste wordt de ademhaling van een hond gecheckt, hetgeen wat jij als huisdierbaasje het makkelijkste kan checken. Ga schuin achter de hond staan en tel hoe vaak de hond ademhaalt. De ademfrequentie (hoe vaak een hond ademhaalt in een minuut) is 10 tot 30 keer per minuut. Kleine honden en puppy’s hebben over het algemeen een hogere ademfrequentie dan grotere honden. Tel de ademhaling voor 15 seconden en vermenigvuldig het aantal ademteugen keer 4. Zorg ervoor dat de hond in rust is en dat de hond niet aan het hijgen is.

Soorten ademhalingen bij de hond

Een hond, maar ook een mens, kan op verschillende manieren ademhalen. Lees hier welke soorten ademhalingen er bestaan en wat dit betekent. 

  • Normale ademhalingBij een normale ademhaling gaan zowel borst als buik langzaam heen en weer tijdens in- en uitademing.
  • Borstademhaling. Bij een borstademhaling beweegt alleen de borstkas tijdens in- en uitademing. De buik wordt niet gebruikt wegens pijn in de buik door bijvoorbeeld buikklachten door een gevoelige spijsvertering
  • Buikademhaling. Bij een buikademhaling beweegt alleen de buikholte tijdens de in- en uitademing. De borst wordt niet gebruikt wegens pijn aan de borst door bijvoorbeeld een gebroken rib.
  • Pendelende ademhaling. Bij een pendelende ademhaling beweegt de borstkas tijdens een inademing naar buiten en de buik naar binnen. Bij een uitademing is dit precies andersom. Dit wordt gezien bij dieren met een gescheurd middenrif, wat bijvoorbeeld is ontstaan na een aanrijding. 

Mijn hond snurkt

Tijdens het ademen in rusttoestand hoor je niets te horen. Soms een zucht is geen probleem, maar een knorrend geluid kan een resultaat zijn dat iets niet goed gaat. Sommige hondenrassen hebben een korte neus, denk aan de Mopshond of de Engelse Bulldog. De neus is kort, maar het gehemelte van de hond is net zo lang als die van langsnuitige honden. Het gevolg? Het gehemelte valt over de luchtpijp, wat zorgt voor het typerende snurkje van honden. Dit probleem is te verhelpen door middel van een operatie of door deze honden te kruisen met andere rassen (met langere snuiten). Ook kunnen deze honden gematigd de warmte kwijt: let extra op deze dieren tijdens inspanning of warme dagen. Lees hier meer over de hondenneus.

info

Waarvoor gebruikt de dierenarts een stethoscoop?

Een stethoscoop is een medisch apparaat die (dieren)artsen gebruiken om het hart te beluisteren naar bijvoorbeeld hartruisjes. Ook andere organen kunnen beluisterd worden naar (ab)normale geluiden.