Kerstkrans maken; een perfecte bezigheid in aanloop naar de feestdagen! Een kerstkrans mag daarbij niet ontbreken. Zo’n kerstkrans voor binnen of buiten kan namelijk helemaal gemaakt worden zoals je zelf mooi vindt! Kies zelf mooie kerstballen uit en versier met mooie verlichting. De winter is in aantocht en kerst lonkt, dus het is tijd om het huis in de kerstsferen te brengen! In deze blog staat alles over de oorsprong van de kerstkrans en hoe je er zelf één (of meer) kan maken om bijvoorbeeld aan de voordeur te hangen!

Kerstkrans maken; Stap voor stap met deze video!

Leuk, je wil zelf aan de slag met het maken van de kerstkrans! Op ons YouTube kanaal staat een video waarin alles stap voor stap wordt uitgelegd. Bekijk hier de Kerstkrans DIY video:

Kerstkrans maken zoals jij wilt

Wat een kerstkrans maken extra speciaal maakt, is de eigen ‘touch’ die je eraan kan geven! Het decoreren van een kerstkrans is een leuke bezigheid en uiteindelijk wordt het ook nog eens een mooi kerststukje, helemaal naar jouw smaak! Bij het maken van een kerstkrans kan gekozen worden om de kerstkrans helemaal zelf te maken met takken, een strokrans en steekschuim. Of kies ervoor om gebruik te maken van een kant en klare kerstkrans. Word jij vooral enthousiast van het versieren van de krans? Kies dan bijvoorbeeld voor een van de mooie kunstkerstkransen.

Dit heb je nodig voor het versieren van de kerstkrans:

BESTEL ALLES VOOR KERST IN DE WEBSHOP

Kerstkrans maken in 6 stappen

 • Nummer 1

  Stap 1: Zoek de benodigdheden

  Zoek een kerstkrans, kerstballen en kerstornamenten uit naar jouw wens en smaak, in de winkel of via de webshop. Verzamel ook de kerstlampjes, metaaldraad en spuitsneeuw.

 • Nummer 2

  Stap 2: Sneeuwwitte krans

  Begin met de kerstkrans. Buig alle takken zodat ze mooi verspreid staan. Pak vervolgens de spuitsneeuw erbij. Het spuiten van de sneeuw kun je het beste buiten op een oud laken of een krant doen. Schud de spuitbus en spuit  vervolgens een mooi laagje sneeuw over de hele krans.

 • Nummer 3

  Stap 3: Lampjes in de kerstkrans

  Neem de krans weer mee naar binnen zodra je klaar bent met de spuitsneeuw. Nu is het tijd voor verlichting! Zet de lampjes alvast aan, en wikkel de lampjes om de krans tot het snoer op is. Door de lampjes aan te hebben staan tijdens het wikkelen, zie je goed of de lampjes mooi verspreid door de krans zitten. 

 • Nummer 4

  Stap 4: Bedenk hoe je de kerstkrans gaat versieren

  Pak de overige versiering erbij en bedenk hoe je de kerstballen in je krans wilt stoppen. Leg de kerstballen en andere ornamenten los op de kerstkrans. Zodra alle decoratie naar tevredenheid op de krans ligt, kunnen ze vastgemaakt worden zoals in stap 5 uitgelegd wordt.

 • Nummer 5

  Stap 5: De versiering vastmaken aan de krans

  Knip een stuk van ongeveer 15 centimeter metaaldraad af en steek dit door de opening van de decoratie. Steek de twee uiteinden van het metaaldraad door de krans en “knoop” het om het metalen frame van de krans. Knip het overige metaaldraad weg, of vouw het naar binnen zodat je het niet ziet. Herhaal dit totdat alles goed vastzit in de krans.

 • nummer 6

  Stap 6: Personaliseer de kerstkrans met een foto van je huisdier

  Knip de foto uit en plak hem voor stevigheid om een stukje karton. Hiervoor kan je natuurlijk een stukje gebruiken uit een verpakkingsdoos van Pets Place! Knip nog een stuk metaaldraad en buig dit dubbel. Plak het op het karton en steek dit net als de andere ornamenten in de kerstkrans en maak het vast aan het frame van de krans.

kerstkrans

De kerstkrans ophangen of neerleggen

Nu de kerstkrans klaar is, wil je hem natuurlijk met trots ‘showen’! Hang hem bijvoorbeeld aan de voordeur, zet hem op de schouw van een open haard of leg hem op tafel. De krans ophangen aan de deur is eenvoudig. Plak een sterke zuignap met een haakje aan de binnenkant van de deur en knoop een stuk touw of lint aan de krans. Deze kan over de bovenkant van de deur naar binnen vastgehaakt worden aan het haakje. Gebruik je de voordeur zelden? Dan kan de kerstkrans ook vastgemaakt worden door een dikke knoop te maken in het touw of lint, en hem over de deur te hangen. Door de dikke knoop zakt de krans niet naar beneden!

Kerstkrans voor jou én voor dieren!

Met jouw zelfgemaakte kerstkrans moet het vast en zeker lukken om in de kerstsferen te komen. Het is natuurlijk extra leuk om ook verschillende lieve beestjes blij te maken met zo’n leuke krans! Zo kun je bijvoorbeeld een tuinvogelkrans of een ronde voersilo van Singing Friend ophangen voor tuinvogels, of een krans van hooi ophangen voor knaagdieren! 

BESTEL ALLES VOOR DIEREN IN DE WEBSHOP

Het verhaal van de kerstkrans

De kerstkrans bestaat al ontzettend lang! De Grieken en Romeinen kregen een krans op hun hoofd als ze een sportwedstrijd hadden gewonnen. Dit stond symbool voor de winst. Jaren later werd het ook bekend dankzij de Germanen. Ze maakten cirkels van takken en noemden het een ‘zonnewiel’. Hiermee vierden ze dat de zon zou terugkomen. Nog eens heel veel jaren later, tijdens de Middeleeuwen, kreeg de krans vooral voor christenen een betekenis. Men beschouwde de verschillende takken als symbool voor kracht, en de hulstblaadjes met rode besjes als symbool van het bloed van Jezus. Tegenwoordig kennen we de kerstkrans vooral als mooie versiering aan de voordeur of op tafel tijdens de feestdagen.