“Pff, wat moet ik vandaag gaan doen?” Een bekend gevoel waar iedereen weleens last van heeft: de verveling slaat toe! Gelukkig is er vaak binnen of buiten ons huis iets te doen om mee bezig te gaan. Maar voor vogels is dat een ander verhaal. Sommige vogels hebben in hun ‘huis’ weinig om zich heen om zich mee te vermaken. Lees hier hoe je verveling bij vogels kunt verhelpen en voorkomen. Maak van jouw vogel een echte ‘geluksvogel’!

null

Waarom verveelt mijn vogel zich?

Vogels zijn in de natuur maar liefst 5 tot 8 uur per dag bezig met het zoeken naar voedsel. Gehouden vogels worden gevoerd, en daarom houden ze veel tijd over. Als er dan te weinig speelgoed of voedselverrijking in hun kooi is, kunnen ze zich al snel gaan vervelen.

Hoe herken ik verveling bij vogels?

Een belangrijk verschil tussen gehouden vogels en vogels in het wild, is de tijd die ze kwijt zijn aan het zoeken naar voedsel. De tijd die overblijft vormt een risico tot verveling. Vogels gaan dan bijvoorbeeld verenpikken en krijgen daardoor kale plekken, of ze gaan bol (met opgezette veren) zitten. Ook overmatig eten kan een signaal zijn van verveling. Verveling is dus niet alleen vervelend, het kan ook nog nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid van je vogel. Tijd om daar verandering in te brengen!

Het inrichten van de vogelkooi

Een leuke inrichting met gevarieerd vogelspeelgoed en wisselende vogelsnacks is een belangrijke stap om verveling bij je vogel tegen te gaan. Foerageren, het zoeken naar voedsel, is belangrijk voor een vogel om het natuurlijke gedrag na te bootsen. Vogelspeelgoed en vogelsnacks kunnen hierbij helpen! De meeste vogelsnacks kun je in de kooi ophangen. Zo worden je vogels uitgedaagd om de snack op te eten en moeten ze er een beetje moeite voor doen! Bovendien is dit goed voor de snavel, die groeit namelijk altijd door! Het loswrikken van de snack zorgt ervoor dat de snavel een klein beetje slijt. Zo blijft de snavel in goede conditie. Speelgoed voor vogels zorgt voor fysieke en mentale uitdaging. Zo zijn er soorten speelgoed waar lekkernijen in kunnen worden verstopt, of waar ze op kunnen klimmen. Wissel regelmatig snacks en speelgoed af, zo blijft het interessant voor je gevleugelde vriendjes.

BESTEL ALLES VOOR DE INRICHTING VAN JE VOGELKOOI IN DE WEBSHOP

Een maatje voor je vogel

Een soortgenootje voor je vogel heeft veel voordelen. Allereerst bevordert een soortgenoot het sociale contact en voorkomt het eenzaamheid. Daarnaast kunnen ze samen spelen en met elkaar communiceren. En zeg nou zelf, hoe vertederend ziet dit eruit?

Vogels samen

Even uit de vogelkooi

Een goede manier om verveling tegen te gaan, en tegelijk een goede band met je vogels op te bouwen, is je vogels lekker los te laten vliegen in huis. Uiteraard vereist dit wel wat voorbereiding. Zorg ervoor dat er niet nog per ongeluk een raam open staat, of dat er iets ligt wat giftig is voor je vogels. Des te vaker je je vogels los in huis laat vliegen, des te tammer je vogels zullen worden! Maak geregeld een gezellig praatje met je vogels en geef ze wat lekkers uit je hand. De meeste parkieten en kanaries zullen dan misschien wel vanzelf op je schouder of hoofd gaan zitten! Gaat het los in huis vliegen goed? Dan kun je zelfs overwegen om met je vogel naar buiten te gaan! Dat is naast heel leuk, ook hartstikke gezond dankzij een goede dosis zonlicht. 

LEES HIER DE BLOG 'WAT IS GIFTIG VOOR VOGELS?'

Spelen met je vogel

Vogels zijn perfecte speelkameraadjes! Je kunt ze namelijk verschillende leuke trucjes aanleren. Leuk voor jou, want je bouwt op die manier een goede band op met je vogel, maar ook een goede manier om verveling te voorkomen bij je vogel! Begin met wat eenvoudigere trucjes, zoals het op- en afstappen van je hand. Vervolgens kan je oefenen om een rondje te draaien. Beloon ze met een lekkere snack, bijvoorbeeld gierst. Is jouw vogel een echte slimmerik, en heeft hij deze trucs al ‘onder de vleugels’? Oefen dan bijvoorbeeld eens om door een wc rol of andere tunnel heen te lopen. Of verzin zelf een leuk trucje! Je zult snel merken dat de band met je vogels verbetert en ze zich niet zullen vervelen als je regelmatig samen speelt met je vogel.

Het mooiste speelgoed voor elke vogelsoort

Speelgoed voor vogels is dus onmisbaar in een vogelkooi. Ben je op zoek naar papegaaienspeelgoed, parkietenspeelgoed of speelgoed voor alle andere vogels? Bekijk snel het leuke speelgoed speciaal voor jouw gevederde vrienden!

BESTEL SPEELGOED VOOR VOGELS IN DE WEBSHOP

Video: Verveling voorkomen bij vogels

Nu je de adviesblog hebt gelezen weet je precies wat je allemaal kunt doen om verveling bij vogels te voorkomen. Wil je het allemaal nog eens kort langs horen komen? Bekijk dan de video waarin onze winkelmedewerker Jady uitlegt wat je allemaal kan doen om verveling bij vogels te voorkomen.