Wat heb jij zoal gedaan vandaag? Naar werk of school geweest, boodschappen gedaan, visite afgelegd of een middagje wezen shoppen? Mooi, dan heb jij je niet verveeld vandaag!

Maar hoe zit dat eigenlijk met onze kleine geverderde kooibewoners? Die hebben al die tijd dat wij ons vermaakten in hun kooi gezeten. Hoog tijd om dat goed te maken. Hoe maak je het je vogel nu zo gezellig dat ook hij zich niet gaat vervelen?

null

Zo voorkom je verveling bij je vogel

Zorg er in ieder geval voor dat de kooi van je vogel een gezellig plekje is, dus vooral géén kooi met drie zitstokken en één bel! Maar een leuk en gezellig plekje waar je vogel zich ook prima kan vermaken als jij er even niet bent.

Hoe ziet een goede kooi eruit?

Een goede kooi is voorzien van verschillende goede zitstokken en touwen van verschillende diktes, een mooi aantal speeltjes, schommeltje en natuurlijk een voer en waterbak. Daarnaast is het voor kanaries super om ook standaard een badje te hebben. Parkieten zijn vaak wat minder badderig, maar genieten wel van af en toe een lekkere douche uit de plantenspuit.

BEKIJK HIER HET VOGELSPEELGOED ONLINE

Laat je vogel regelmatig uit de kooi

De meeste vogelbaasjes zijn natuurlijk veel thuis om hun maatje alle aandacht te geven die nodig is. Zo vliegen zowel de papegaaien, parkieten als kanaries dagelijks lekker door het huis, even uit de kooi.

Vogel op hand

Je zult ook merken dat hoe meer je met je vogel doet, hoe tammer hij wordt. Als je maar vaak genoeg aan je kanarie vertelt hoe je dag was en hoe mooi hij is, en hem elke dag wat lekkers uit je hand laat eten, zul je zien dat hij straks zo zonder angst op de rand van je bord landt.

De meeste parkietensoorten zullen zelfs op je schouder of hoofd landen op het moment dat ze vinden niet genoeg aandacht te krijgen.

Hoe bezorg je je kanarie een leuke middag?

Om je kanarie een leuke middag te bezorgen is niet veel nodig. Deze kleine vrolijke fluiters zijn al helemaal in hun nopjes met een versnipperde tissue. Kanaries zijn erg nieuwsgierige vogels en zullen alles wat nieuw is meteen onderzoeken. Er zijn ook veel speeltjes voor vogels verkrijgbaar waar je hem of haar erg blij mee maakt.

Buiten de vogelspeeltjes om kun je natuurlijk ook altijd even op de honden-, katten- of knaagdierenafdeling kijken. Speeltjes als hondentouwen, kattenballetjes en houten speeltjes zijn net zo leuk voor je vogel als voor elk ander dier.

Parkieten zijn vrij slimme dieren en de meeste zullen dan ook eerst even nadenken en hun nieuwe speeltje uit de kooi’ kijken voordat ze de moed verzameld hebben om hun nieuwe speeltje te gebruiken. Naarmate je vaak en regelmatig nieuwe speeltjes aanbiedt zullen de vogels steeds zelfverzekerder worden en steeds sneller met iets nieuws gaan spelen.

Naast het aanbieden van speeltjes in de kooi, kun je natuurlijk ook buiten de kooi een mooi plekje voor je vogel inrichten. Wat dacht je van een papegaaienboom voor Lorre, of een speelplaats voor je parkieten. Zo hebben ze buiten de kooi nog een plekje om te vertoeven zonder dat ze van alles slopen en waar het niet uitmaakt als ze wat achterlaten.

Ga er met je vogel op uit

Het mooiste wat er is, is natuurlijk om samen met je vogel wat te doen. Leer bijvoorbeeld je parkiet een paar trucjes. Door hem wat te leren, bouwen jullie samen een band op, wordt je vogel gestimuleerd tot nadenken en hebben jullie een hoop plezier.

Makkelijke truckjes om mee te beginnen zijn bijvoorbeeld opstappen, afstappen en omdraaien. Maar ook een pootje geven kun je ze leren. Door je vogeltje te belonen met wat lekkers (bijv gierst) en door zelf heel enthousiast te zijn kun je ze van alles leren.

Deze trucjes al onder de knie? Probeer je grasparkiet eens door een wc-rolletje te laten lopen, of een trappetje op te klimmen en boven een belletje te luiden. Hoe je het ook aanpakt, en wat je ook doet, je zult merken dat hoe meer je met je vogel bezig bent, en hoe minder tijd deze heeft om zich te gaan vervelen, en hoe beter jullie band wordt.

BEKIJK HIER AL HET VOGELSPEELGOED