De Kerst komt er weer aan! Voor veel mensen is het kerstdiner het hoogtepunt van deze feestelijke tijd. Gezellig samenzijn, lekker eten en kerstmuziek zijn dé ingrediënten voor een geslaagd kerstdiner, maar het oog wilt ook wat! Een mooi gedekte tafel zorgt natuurlijk voor extra kerstsfeer. Hoe je dat aanpakt? Met de tips en ideeën uit dit adviesartikel kun jij stap voor stap de mooiste kersttafel dekken!

tip

Nog meer inspiratie nodig?

Hou jij ook zo van de kerst en kun je nog wel wat inspiratie gebruiken? In onze kerstspecial heb je wel 37 pagina's vol met kerstinspiratie!

Begin met de basis

Een juiste basis is het perfecte startpunt om je kersttafel mooi te gaan versieren. Vanuit hier kun je verder gaan decoreren.

 • Nummer 1

  Welke kleuren wil je gebruiken?

  De eerste stap is het bedenken van het kleurenpallet. Als je je vasthoudt aan een aantal kleuren, zal je versierde tafel een mooi geheel vormen. Ga voor het klassieke kerstbeeld en kies voor rood, wit en gouden accenten. Of misschien wil je wel dezelfde kleuren aanhouden als de decoratie in je kerstboom? De keuze is aan jou!

 • Nummer 2

  Kies een tafelkleed

  Als je je kleuren hebt bepaald, kun je een tafelkleed gaan uitzoeken die hier mooi bij past. Begin bijvoorbeeld met een tafelkleed in een neutrale kleur, zoals wit, zwart, grijs of bruintinten. Om wat meer kleur aan te brengen kun je, naar smaak, een tafelloper of placemats neerleggen in een kleur uit je gekozen pallet. Een tafelloper zorgt ervoor dat je een mooi centraal punt hebt om je decoratie op te presenteren.

 • Nummer 3

  Borden, glazen en bestek

  Het laatste, maar belangrijkste basisonderdeel voor het dekken van je kersttafel is het servies! Plaats de borden, glazen en het bestek op het tafelkleed of placemats. Volg de etiquetteregels voor het plaatsen van al het servies of geef er zelf een leuke draai aan.

tip

Thema inspiratie

Heb je moeite met het bepalen van je kleurenschema? Doe dan inspiratie op in ons adviesblog over kerstthema’s. Hierin worden 3 verschillende thema’s beschreven waar jij, bij het dekken van je kersttafel, de decoratie op kan aanpassen!
LEES HET ADVIES OVER KERSTTHEMA'S

Kersttafel versieren met de mooiste decoratie

De basis staat, dus nu kun je aan de slag met het versieren van je kersttafel! Hieronder lees je de 3 dingen die je kersttafel compleet maken.

Kersttafel gedekt

1) Versier het midden van de tafel

Ga je jouw kersttafel dekken? Houd dan rekening houden met het middenstuk. Dit is namelijk het centrale punt en moet er daardoor ook uitspringen. Dit kun je doen door decoratie, zoals kerstballen, kleine boompjes of andere versiering mooi neer te leggen.

Kerstballen

Kerstballen zijn niet alleen leuk in de kerstboom, maar kunnen ook heel feestelijk op tafel staan! Decoreer het middenstuk van je tafel met kerstballen van verschillende groottes. Dit zorgt voor een dynamisch effect. Ook een aantal verschillende kleuren (wel passend bij je kleurschema) kan een leuk en speels resultaat geven! In de Kerstballen Glas Mix van Decoris zitten 3 verschillende formaten van glitter, mat en glimmende ballen.

BEKIJK ALLE KERSTBALLEN IN DE WEBSHOP

Kerstboompjes

Wat kerstgroen op tafel kan natuurlijk niet ontbreken! Onze kleine decoratie kerstboompjes zijn hier perfect voor. Maak bijvoorbeeld kleine groepjes en zorg voor verschil in hoogte, zo oogt je versierde kersttafel minder statisch. De Kerstboom Met Led Op Stam van Homestyle staat super gezellig bij het kerstdiner. Naast de groene boompjes, hebben we ook andere materialen. De Homestyle Kerstboom Ornament is bijvoorbeeld in het goud én in twee verschillende hoogtes verkrijgbaar. 

Kersttafel decoratie
BEKIJK MEER DECORATIE IN DE WEBSHOP

Overige decoratie

Zijn de kerstboompjes of -ballen niets voor jou? Of wil je iets extra’s toevoegen aan je kersttafel? We hebben nog veel meer decoratiemateriaal om je tafel nog mooier te versieren voor kerst. Maak het diner nog gezelliger met de schattige vogels op stam of vrolijke sneeuwmannen van Homestyle. Daarnaast is de decoratieve dennenappel slinger een super leuke toevoeging op de tafel!

BEKIJK MEER KERSTDECORATIE IN DE WEBSHOP
BEKIJK ALLE KERSTDECORATIE IN DE WEBSHOP
null

Deel en win!

Hoe ga jij jouw kersttafel dekken? Deel het met @boerenbond op Instagram en maak kans op een cadeaubon ter waarde van €20,-! Daarnaast plaatsen we je foto misschien ook op onze inspiratiepagina. Hoe leuk is dat!

2) Lichtjes voor extra sfeer tijdens de donkere dagen

Lichtjes zijn een sfeervolle toevoeging aan je kersttafel tijdens de donkere dagen. Ze brengen warmte en gezelligheid, dat is precies wat we willen! Lees hieronder welke kerstverlichting het beste op je tafel staat tijdens het diner. 

Kaarsen

Wie aan Kerst denkt, denkt aan kaarsjes. Ze kunnen daarom ook bijna niet ontbreken tijdens het kerstdiner. Je kunt natuurlijk voor normale theelichtjes gaan, maar de met de Theelicht Set met Led van Homestyle heb je de gezelligheid van een waxinelichtje, zonder de risico’s van een echt vlammetje. Deze theelichtjes werken namelijk op batterijen en lijken net echte kaarsjes. Plaats je waxinelichtjes (echt of op batterijen) in een theelichthouder voor extra kleur én gezelligheid. Bij Pets Place Boerenbond hebben we een ruim assortiment aan deze theelichtjeshouders!

Kerstlampjes

Kerstlampjes hoeven niet alleen in de boom gehangen te worden, maar staan ook geweldig leuk op tafel! Leg bij het dekken van je kersttafel een verlichtingssnoer speels neer in het midden van je tafel en ervaar hoe gezellig het staat. Hiermee haal je de klassieke kerstsfeer in huis. Je kunt een kerstverlichtingssnoer gebruiken of het Jute touw met koperdraad van Anna’s Collection. Dit is een super mooi accessoire voor op tafel.

BEKIJK ALLE KERSTVERLICHTING IN DE WEBSHOP
tip

Binnenverlichting

Klaar met je kersttafel dekken en wil je ook de rest van je huis sfeervol versieren? Lees dan meer over kerstverlichting voor binnen óf kerstverlichting voor buiten in ons adviesblog.

3) Puntjes op de i

Nu je tafel mooi versierd is, kun je nog wat extra’s toevoegen om nét dat beetje meer feestelijkheid te geven. Heb je toevallig een tafelklem of twee lampen boven je tafel hangen? Dan kun je mooi van deze gelegenheid gebruik maken door er decoratie aan te hangen. De Lumineo Sterren met led zijn hier erg geschikt voor en geven een chique look boven je kersttafel. Ook de Kerstballen Slinger van Homestyle is een prachtige slinger om op te hangen. Hiermee zet je echt de puntjes op de i!

BEKIJK ALLE KERSTDECORATIE IN DE WEBSHOP
tip

Nog meer inspiratie nodig?

Wil je nog meer in de kerstsfeer komen? Bekijk dan onze Kerst inspiratiepagina op Pinterest! Hier delen we stijlvolle foto’s waar je leuke ideeën uit kunt opdoen voor kerst decoratie.