Menu

Je vindt het lekker om elke dag een vers ei te eten bij jouw ontbijt. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw kippen op een gezonde manier eieren leggen? Lees dan nu dit advies over de verschillende factoren die een rol spelen bij het verkrijgen van een lekker eitje.

De legkip

Legkippen zijn actief, lichtgebouwd en erg goede vliegers. Zorg ervoor dat je een omheining of kippenren hebt die hoog genoeg is, zodat er geen kippen kunnen wegvliegen.  Legkippen hebben hun eigen karakter en zijn vaak iets schuwer dan de andere rassen. Om deze kippen tam te krijgen zul je dus wat meer tijd met ze moeten doorbrengen en geduld hebben.

BESTEL HIER KIPPENHOKKEN

Hoeveel eieren legt een kip en vanaf welke leeftijd?

Het duurt ongeveer 20 weken voordat een kip voor het eerst een ei gaat leggen. Per kippenras verschilt het aantal weken. De kuikentjes moeten natuurlijk eerst volgroeid zijn voordat zij hun eerste eitje kunnen leggen. Een kip is volwassen vanaf de leeftijd van één of twee jaar.

Het eerste ei van de jonge kip is vaker heel klein. De gemiddelde kip legt ongeveer vijf eieren per week. In het eerste levensjaar leggen kippen de meeste eieren. Daarna daalt met ongeveer 20% per jaar de eierproductie. De eieren worden wel steeds groter. Oudere leghennen leggen de grootste eieren. Een kip legt gemiddeld zo’n 320 eieren in haar leven!

De grootte van de kip zelf zegt niks over de grootte van de eieren. Al zal een krielkip geen enorme eieren leggen. De hoeveelheid licht, het ras en de leeftijd van de kip zijn belangrijke factoren die spelen bij het leggen van de eieren. In de winter leggen kippen namelijk minder eieren, dit heeft te maken met het aantal zonuren.

null

20 verse eieren per week!

Een kippenhok met 4 hennen en één haan zorgt voor ongeveer 20 verse eieren per week.

Aanmaak van de eieren

Een kip heeft voldoende water nodig voor de aanmaak van eieren. Een ei bestaat dan ook voornamelijk uit vocht. Naast water heeft een kip voldoende calcium nodig. Zonder calcium kan de kip eieren leggen met een broze schaal, of zelfs windeieren (eieren zonder schaal) leggen. Zorg ervoor dat grit altijd beschikbaar is, kippen eten deze steentjes op om het voer te kunnen verteren. De grit kan in een apart bakje, door het voer en/of over de grond. Wanneer de kip extra calcium nodig heeft zal ze altijd grit opnemen. Zo ben je er altijd zeker van dat je kip een goede bron van calcium binnenkrijgt. Dit bevordert niet alleen de eierschaal, maar ook het beendergestel van de kip.

BESTEL HIER GRIT

Kweken met legkippen

Wanneer je wilt kweken met legkippen moet je rekening houden dat kippen die veel eieren leggen minder snel broeds worden. Wanneer je het toch wilt proberen kan je het beste een niet-legkip achter de hand houden. Dit om de bevruchte eieren van de legkip verder uit te broeden. Door deze niet-legkip ben je zeker dat het ei warm genoeg is om het kuikentje in het ei te laten ontwikkelen.

Hoe zie je of het kippenei bevrucht is?

Het is niet eenvoudig om te zien of een kippenei daadwerkelijk bevrucht is. Pas na vijf dagen kan je zien of jouw kippenei bevrucht is. Dit kan je doen door een schouwlamp onder jouw ei te houden. Wanneer het eitje er van binnen nogal donker uitziet, is de kans groot dat er een kuikentje aan het groeien is in jouw ei. Wanneer het eitje licht van binnen is dan zal het eitje niet bevrucht zijn.

null

Schouwen van eieren

Schouw niet te lang, temperatuurverschillen verstoren namelijk de ontwikkeling van het ei!

Goed legvoer

Zorg ervoor dat je legkippen goed legvoer binnenkrijgen. Dit bevat voldoende calcium, voor het voorkomen van windeieren, genoeg vitamine D, zodat de kippen genoeg kalk opnemen, en veel eiwitten, wat zorgt voor optimaal gevormde eitjes. Vaak wordt een legkorrel aangevuld met een Gra-mix graanmengeling. Dit varieert wel in het menu van de kip, maar houdt er bij een leggende kip rekening mee dat het niet genoeg calcium en eiwit bevat om de productie te ondersteunen. Daarnaast kunnen kippen ook snel aankomen van granen. Maximaal 15% van het dagelijkse rantsoen kippenvoer mag bestaan uit een graanmengeling.

Welke kleur heeft jouw ei?

Er bestaan verschillende kleuren eieren. Er zijn eieren met een witte en bruine schaal, maar er zijn ook groenblauwe en donkerrode eieren. De kleur van de eierschaal wordt bepaald door het kippenras. Maar hoe weet je nu welke kip welke kleur eieren legt? Dit is heel simpel. De kleur van de oorlellen zal de kleur van de eierschaal onthullen. Een Araucana en een Zijdehoen hebben beide blauwe oorlellen, dit betekent dus dat ze ook beide blauwe eierschalen uitbroeden.

null

Rode vlekken op jouw ei?

Wanneer er rode vlekjes op het ei zitten heeft je kip waarschijnlijk last van bloedluis. Lees in dit advies meer over wat te doen bij bloedluis. 

Hoe vers is jouw ei?

Wanneer je een ei in een kom met water doet kan je zien hoe vers het ei daadwerkelijk is. Je vult de kom met 1 liter water en 100 gram zout. Wanneer het ei kakelvers is blijft het ei op de bodem liggen. Wanneer het ei 7 dagen oud is gaat het ei een beetje omhoog, maar blijft het ei met de boven- en zijkant de bodem aanraken. Wanneer het ei 16 dagen oud is is het ei verticaal op de bodem. De bovenkant van het ei raakt nog als enige de bodem. Wanneer het ei te oud is gaat het drijven. Dan moet je het ei ook niet meer consumeren.

Soorten legkippen

 • Leghorn
 • Ancona
 • Hollands hoen
 • Araucana
 • Lakenvelder
 • Ardenner
 • Marans
 • Assendelfter
 • New Hampshire
 • Australorp
 • Orpington
 • Barnevelder
 • Plymouth Rock
 • Brabançonne
 • Rhode Island
 • Braekel
 • Rijnlander
 • Drents hoen
 • Twents hoen
 • Fries hoen
 • Welsumer
 • Groninger meeuw
 • Wyandotte
null

Liever kuikentjes!

Wil je toch liever kuikentjes en wil je weten hoe je deze laat uitbroeden? Lees dan hier dit advies.