Een kippenhok vol veren? De rui is van start! Maak je geen zorgen, dit is een natuurlijk proces. In het najaar wisselen kippen en andere hoenders hun veren. Dit is van belang om het in de winter lekker warm te hebben. Je kan het dan ook vergelijken met een dikke trui voor ons als mensen. In dit artikel lees je hoe dit proces gaat en hoe je jouw kippen kan ondersteunen.
Wanneer ruien kippen?
De eerste rui start al wanneer het kuikentje 6 tot 8 dagen oud is. Het zachte kuikendons wordt dan vervangen voor de eerste echte veren. Zodra het kuikentje 8 tot 12 weken oud is, worden deze veren vervangen voor nieuwe veren. Zodra ze 17 weken zijn krijgt het kuiken de eerste volwassen veren. Hierna keert de rui ieder jaar aan het einde van de zomer of het begin van de herfst terug. Deze rui duurt tussen de 8 en 12 weken, waarin de eileg wat minder kan zijn. Let op met het aanraken van je kippen, de nieuwe veren kunnen aan het begin nog pijnlijk zijn. Pak ze dus liever niet op in de ruiperiode.
Ondersteunen tijdens de ruiperiode
Voor kippen is de ruiperiode niet altijd vanzelfsprekend. Het is een natuurlijk proces, maar het vergt wel veel energie. Je kan kuikens vanaf de geboorte tot aan het leggen van het eerste ei ondersteunen met een start- en opfokvoeder. Deze voeding bevat eiwitrijke meelwormen, wat zorgt voor een geleidelijke voederopname en een betere vertering. Het draagt daarnaast bij aan het leveren van energie voor de kippen.
Kip verliest veren, maar niet in de rui?
Verliest jouw kip veren buiten de ruiperiode? Dan kan het verschillende oorzaken hebben. Stress bij een kip kan bijvoorbeeld leiden tot een kale nek, ook wel nekrui genoemd. Oorzaken hiervan kunnen bijvoorbeeld parasieten, verkeerde voedingen of worminfecties zijn. Een haan kan weleens een kale rug krijgen door het treden (een ander woord voor paren), wat vooral in het voorjaar gebeurd.