Menu

Net zoals andere dieren kunnen ook kippen endoparasieten, ofwel wormen in de darmen krijgen. Vooral wanneer kippen een verminderde weerstand hebben, is de kans groot dat zij besmet raken met deze wormen. Wilde vogels of nieuw aangekochte kippen kunnen deze besmetting overdragen op de kippen in het kippenhok. In dit artikel vind je meer informatie over de worminfectie bij kippen en leggen wij uit hoe je dit kan voorkomen.

Wat zijn de symptomen van een worminfectie?

Een worminfectie wordt vaak pas ontdekt wanneer het eigenlijk al te laat is. Dit komt doordat de symptomen pas later zichtbaar worden. Hierdoor is het belangrijk om de darmgezondheid van de kippen op peil te houden, waardoor ze tevens weerbaarder worden voor dergelijke infecties. Hoe je dit kan doen, lees je onderaan dit artikel. Als de kippen toch besmet zijn met inwendige wormen, dan kunnen de volgende symptomen naar verloop van tijd zichtbaar worden:

  • Kippen vermageren
  • Kippen hebben een vermoeide indruk
  • Bleke kammen
  • Bol zitten
  • Bloederige diarree
  • Ziekte

Soorten wormen bij kippen

Kippen kunnen besmet raken met verschillende soorten wormen. Niet alle wormen geven klachten bij kippen, maar bij sommige wormen krijgen ze er wel last van en/of worden ze zelfs ziek. Kippen kunnen besmet raken met drie soorten wormen: spoelwormen, lintwormen en haarwormen.

Spoelwormen

Spoelwormen zijn de meest voorkomende wormen in de darmen bij kippen. Er zijn twee varianten van de spoelworm, namelijk de grote en de kleine. De grote variant nestelt zich in de dunne darm, terwijl de kleine variant in de dikke darm woont. Deze wormen leven van half verteerd voedsel in de darmen. Hierdoor worden de voedingsstoffen dus ook niet opgenomen door de kippen, maar door de wormen. Als het probleem niet tijdig wordt behandeld, kunnen ontstekingen en bloedingen ontstaan in de darmwand, wat in het ergste geval tot het overlijden van de kip kan lijden.

Lintwormen

Lintwormen leven net zoals de spoelwormen van het nog niet verteerde voedsel in de darmen van kippen. Ze vestigen zich in de holtes van de darmen, maar in tegenstelling tot spoelwormen veroorzaken lintwormen geen wondjes in de darmwand. Wel kunnen ze vermoeidheid, vermagering en benauwdheid veroorzaken. Aangezien de kippen hierdoor minder voedingsstoffen binnenkrijgen, zal de weerstand dalen, waardoor ze ook vatbaar zijn voor andere ziektes.

Haarwormen

Haarwormen zijn nauwelijks met het blote oog te zien. Ze hechten zich aan het slijmvlies in de dunne darm of slokdarm van kippen. Dit veroorzaakt meestal een ontsteking, waardoor bloederige diarree ontstaat. Daarnaast vermageren ze en is bloedarmoede een mogelijk gevolg. Vergeleken met andere wormsoorten, planten haarwormen zich het snelste voor. Daarom is het belangrijk dat besmette kippen zo snel mogelijk behandeld worden.

Hoe kunnen wormen bij kippen voorkomen worden?

Doordat wormen niet met het blote oog te zien zijn wordt een besmetting vaak te laat ontdekt. Daarnaast zijn de symptomen pas zichtbaar wanneer de besmetting hevig is. Daarom is het aan te raden om de darmen van de kippen weerbaarder te maken tegen wormeneitjes. Op deze manier hechten de eitjes zich niet in de darmen en worden ze gewoon weer uitgepoept. Dit maakt de kans op een wormeninfectie kleiner.

Dit doe je door Finendo+ Cox & Worm door het drinkwater te mengen. Dit is een 100% natuurlijk supplement op basis van kruiden en etherische oliën. Het optimaliseert de darmgezondheid en maakt de darmen van kippen weerbaarder tegen een wormeninfectie. Eieren kunnen gewoon gegeten blijven worden. Daarnaast is het goed om het kippenhok en strooisel goed droog te houden. Geef het voer uit bakjes en strooi het niet op de grond.

Diagnose en behandeling van wormen

Heb je het vermoeden dat jouw kippen een worminfectie hebben opgelopen? Laat dan de ontlasting controleren door een dierenarts. Een worminfectie is namelijk nauwelijks met het blote oog te zien. Verzamel wat ontlasting van de kip in bijvoorbeeld een boterhamzakje en breng deze naar de dierenarts. Blijkt na het mestonderzoek dat de kippen een worminfectie hebben? Dan is het noodzakelijk om een wormenkuur te geven. Gebruik deze wormenkuur niet preventief, de wormen kunnen hier namelijk resistent tegen worden. Wat betekent dat de wormenkuur een volgende keer minder goed tot niet meer zal werken.

null

Tip van de Vets Place dierenarts!

Laat een mestonderzoek uitvoeren door een dierenarts als je het vermoeden hebt dat je kippen een worminfectie hebben. Lees meer over Vets Place.