Een heerlijk gevoel; fluitende en fladderende vogels in je tuin! Het is mooi om naar te kijken en je tuin wordt er erg levendig van! Toch schuilen er ook verschillende gevaren voor de tuinvogels. In dit artikel lees je welke gevaren dit zijn en hoe je de vogels kan helpen met een veilige plek.

De perfecte tuin voor vogels!

Bekijk hieronder de perfecte tuin voor vogels. Klik op de rondjes in de afbeelding voor meer informatie.

3 tips om vogels aan te lokken

Vogels zijn vrij om te staan en gaan waar ze heen willen vliegen, maar je kan jouw tuin extra aantrekkelijk maken! Lees hieronder drie goede tips.

 • null

  Bied voldoende lekkers aan

  Vogels zullen zich vestigen op plekken waar voldoende voedsel beschikbaar is. Een voederhuisje is een makkelijke manier voor jou en voor de vogel om eten te plaatsen en te pakken. Je kan ze natuurlijk ook een handje helpen! Lees hier alle soorten voer per periode.

 • null

  Zorg voor beschutting

  Het is voor vogels ook belangrijk om zich terug te kunnen trekken in bijvoorbeeld een vogelhuisje. Hier zijn ze veilig voor mogelijke gevaren en kunnen ze een nestje bouwen. Zelf kan je ook een eigen vogelhuisje maken.

 • null

  Zorg voor variatie in de tuin

  Je maakt jouw tuin nog een stuk interessanter als er voldoende variatie voor de vogels is. Schaduwplekken, zonnige plekken, struiken, bomen, planten en bloemen. Dit trekt namelijk ook insecten aan, wat een voedingsbron is voor vogels.

tips

Lok tuinvogels aan!

Wil je meer weten over hoe je vogels in jouw tuin krijgt? Lees dan hier verder.

Gevaren voor de tuinvogel

Nu je de vogels in je tuin kan verwelkomen, is het ook goed om te weten welke gevaren er voor hen zijn. Katten zijn bijvoorbeeld van nature roofdieren, waardoor ze het wel zien zitten om achter de vogels aan te gaan. Je kan een belletje aan de halsband van jouw kat hangen, dan hoort de vogel het gevaar aankomen. Ook roofvogels vormen een gevaar voor de tuinvogels. Je kan de kleine vogeltjes helpen door voldoende beschutting te bieden, bijvoorbeeld door vogelhuisjes op te hangen. Wij als mensen kunnen ook een gevaar vormen. Zet voederplaatsen bijvoorbeeld in een open ruimte, dat voorkomt dat de vogels tegen de ramen aan vliegen.

Let ook op plasticafval. Vogels kunnen dit zien als voedsel of speelgoed, waar ze in kunnen stikken. Zorg er daarom voor dat je tuin plasticvrij is! Ook producten met zout kunnen gevaarlijk zijn voor de vogels, dit is namelijk niet goed voor ze. Kool- en pimpelmezen kunnen last ondervinden van bestrijdingsmiddelen tegen de buxusrups. Deze vogeltjes eten namelijk graag rupsen, waardoor ze ook het gif binnen kunnen krijgen.

null

Voer voor tuinvogels!

Je kan tuinvogels natuurlijk ook helpen door ze voldoende bij te voeren. Wil je weten welke soorten tuinvogelvoer per periode hiervoor geschikt zijn? Lees dan hier verder.