Help vogels door nestkastjes op te hangen in je tuin. Welke soorten nestkasten bestaan er en hoe hang je deze het beste op? Lees het hieronder.

Het vinden van een goede plek om te broeden wordt steeds lastiger voor tuinvogels. Steeds meer natuurlijke nestplaatsen verdwijnen. Akkers worden kleiner, gebroken dakpannen worden vervangen, gaten in muren worden gedicht en oude boomholtes zijn schaars. Help de vogels dus door nestkastjes in je tuin op te hangen!

Soorten nestkasten

Vogels zijn erg precies in hun keuze naar de perfecte nestplaats. Daarom bestaan er veel verschillende soorten nestkasten. Voornamelijk de grootte van de invliegopening bepaalt welke vogelsoort zich zal huisvesten. Om de kans te vergroten dat een vogel je nestkastje gaat gebruiken, bekijk je eerst welke vogelsoorten in je tuin voorkomen. Pas dan zoek je een bijpassende nestkast uit.

null

Welke nestkast past bij welke vogelsoort?

Opening nestkast Vogelsoort
25 - 28 mm Kleine mezen, zoals de pimpelmees en zwarte mees
32 - 35 mm Koolmees, kuifmees, boomklever, bonte vliegenvanger, huismus, ringmus en gekraagde roodstaart
45 mm Spreeuw en grote bonte specht
Halfholen Roodborst, grauwe vliegenvanger, witte kwikstaart, merel, gekraagde roodstaart en zwarte roodstaart

Schoonmaken van een nestkast

Wanneer is het beste moment om een nestkastje schoon te maken? Dit doe je in het najaar. De reden hiervoor is omdat de vogels in het schone vogelhuisje gaan overwinteren en de kans groot is dat de vogels een nestje gaan vormen in jouw vogelhuisje.

9 tips bij het ophangen van een nestkastje

 • null

  Stap 1

  Hang het nestkastje op een rustige plaats in buurt van beschutting.

 • null

  Stap 2

  Zorg voor een vrije aanvliegroute. Hang de invliegopening richting het noorden, oosten of noordoosten.

 • null

  Stap 3

  Hang een nestkastje niet in de volle zon, in de wind of waar regen bij kan.

 • null

  Stap 4

  Plaats je nestkastje op een minimale hoogte van 1,5 meter zodat katten er niet bij kunnen.

 • null

  Stap 5

  Het beste is om een nestkast in het najaar op te hangen, zodat vogels kunnen wennen en deze al kunnen gebruiken als slaapplek of schuilplaats. De nestkast kan tot vlak voor het begin van het broedseizoen worden opgehangen.

 • null

  Stap 6

  Plaats meerdere nestkastjes niet te dicht bij elkaar. Veel vogels hebben in de broedtijd een territorium. Nestkasten voor verschillende vogelsoorten hang je minimaal drie meter uit elkaar. Voor kasten voor dezelfde vogelsoort geldt een minimale tussenruimte van 10 meter. Nestkastjes voor huismussen plaats je echter wel direct naast elkaar.

 • null

  Stap 7

  Verplaats je nestkastje wanneer deze al twee seizoenen onbewoond is.

 • null

  Stap 8

  Vul een nestkast niet met materiaal zoals stro of zaagsel.

 • null

  Stap 9

  Een nestkastje van houtbeton warmt in het voorjaar sneller op. Vogels kunnen dan al eerder starten met een nestje. De kans op een tweede of derde broed wordt dan groter!