Help tuinvogels door nestkastjes op te hangen in je tuin. Welke soorten nestkasten bestaan er en hoe hang je deze het beste op? Het vinden van een goede plek om te broeden wordt steeds lastiger voor tuinvogels. Steeds meer natuurlijke nestplaatsen verdwijnen: akkers worden kleiner, gebroken dakpannen worden vervangen, gaten in muren worden gedicht en oude boomholtes zijn schaars. Help de vogels dus door nestkastjes in je tuin op te hangen!
Soorten nestkasten
Vogels zijn erg precies in hun keuze naar de perfecte nestplaats. Daarom bestaan er veel verschillende soorten nestkasten. Voornamelijk de grootte van de invliegopening bepaalt welke vogelsoort zich zal huisvesten. Om de kans te vergroten dat een vogel je nestkastje gaat gebruiken, bekijk je eerst welke vogelsoorten in je tuin voorkomen. Pas dan zoek je een bijpassende nestkast uit.
9 tips bij het ophangen van een nestkastje
Stap 1
Hang het nestkastje op een rustige plaats in buurt van beschutting.
Stap 2
Zorg voor een vrije aanvliegroute. Hang de invliegopening richting het noorden, oosten of noordoosten.
Stap 3
Hang een nestkastje niet in de volle zon, in de wind of waar regen bij kan.
Stap 4
Plaats je nestkastje op een minimale hoogte van 1,5 meter zodat katten er niet bij kunnen.
Stap 5
Het beste is om een nestkast in het najaar op te hangen, zodat vogels kunnen wennen en deze al kunnen gebruiken als slaapplek of schuilplaats. De nestkast kan tot vlak voor het begin van het broedseizoen worden opgehangen.
Stap 6
Plaats meerdere nestkastjes niet te dicht bij elkaar. Veel vogels hebben in de broedtijd een territorium. Nestkasten voor verschillende vogelsoorten hang je minimaal drie meter uit elkaar. Voor kasten voor dezelfde vogelsoort geldt een minimale tussenruimte van 10 meter. Nestkastjes voor huismussen plaats je echter wel direct naast elkaar.
Stap 7
Verplaats je nestkastje wanneer deze al twee seizoenen onbewoond is.
Stap 8
Vul een nestkast niet met materiaal zoals stro of zaagsel.
Stap 9
Een nestkastje van houtbeton warmt in het voorjaar sneller op. Vogels kunnen dan al eerder starten met een nestje. De kans op een tweede of derde broed wordt dan groter!