Een paard met diarree is geen pretje. Diarree is een teken dat er een probleem is in de darmen, wat als gevolg een vieze stal, staart, billen en benen geeft. Diarree is naast een vieze boel ook een aanduiding van een (ernstig) probleem en kan dodelijk zijn. Dit artikel geeft je informatie over de oorzaken van diarree bij paarden en hoe je het kan voorkomen.

Wat is diarree?

Diarree is een benaming voor mest wat te dun is en te veel vocht bevat. Het is een symptoom van een aanwezig probleem in het lichaam. Er zijn verschillende oorzaken voor diarree, en het kan ook zelf veel problemen geven. Problemen zoals uitdroging of bloedvergiftiging liggen op de loer, dus blijf je paard goed in de gaten houden!

Oorzaken van diarree bij paarden

Paarden hebben een gevoelig maagdarmkanaal. Verandering in rantsoen, stress, een verhuizing of een operatie zijn de meest voorkomende oorzaken van diarree. Een slecht gebit, het eten van veel zand, bepaalde infecties zoals die van de Salmonella-bacterie en Colitis X en wormen geven ook diarree. Bij diarree zijn de bacteriën van de darmen niet in balans en het voedsel van jouw paard kan niet optimaal worden verteerd. De voedingsstoffen die niet worden opgenomen, worden meegenomen in de ontlasting. Je paard verliest naast voedingsstoffen ook veel vocht, wat het immuunsysteem kan aantasten. Zorg ervoor dat je voldoende water biedt.

tips
Heeft je paard langer last van (ernstige) diarree of is je paard erg slap? Neem contact op met de dierenarts!

Veulens met diarree

De meeste veulens krijgen in hun jonge leven een periode van diarree. Ze krijgen sneller diarree dan volwassen paarden omdat de afweer van de jonge dieren nog niet volledig werkt. Je veulen loopt naast diarree ook gevaar voor ziekteverwekkers zoals bacteriën en virussen. De biest van de merrie bevat veel antistoffen die ervoor zorgt dat je veulen minder snel ziek wordt. Zorg ervoor dat jouw pasgeboren veulen binnen 24 uur de biest drinkt.

tips

Wist je dat?

De melk van de merrie in de eerste 24 uur na de geboorte biest heet? Biest bevat antistoffen van de moeder, en het jong kan de antistoffen in de biest tot 24 uur na de geboorte opnemen.

Voorkomen van diarree

Voorkomen is beter dan genezen, maar echt voorkomen kan niet altijd. Je kan bepaalde voorzorgsmaatregelen treffen zodat de kans op diarree minder wordt.

  • Geef je paard preventief voedingssupplementen. Supplementen zoals Pavo Guthealth zorgen ervoor dat de spijsvertering van je paard wordt ondersteund en de darmbacteriepopulatie in balans blijft. Geef het supplement bijvoorbeeld voor verandering van rantsoen en bij het einde van het weideseizoen.
  • Heb je een verandering in het rantsoen of gaat je paard in het voorjaar weer voor het eerst op de wei? Bouw het langzaam op, dus verander niet van de één op de andere dag.
  • Bezoek jaarlijks de tandarts. Zoals eerder genoemd kan een slecht gebit zorgen voor diarree omdat je paard niet goed op het voedsel kan kauwen.
  • Zorg ervoor dat je paard niet te veel zand gaat eten. Zorg voor een harde ondergrond voor het hooi en geef Excellent Sand Exit Muesli als jouw paard regelmatig zand eet.
  • Beperk de stress bij jouw paard door contact met soortgenoten te bieden, genoeg weidegang en niet te vaak verhuizen van stal.
  • Zorg voor een goed wormbeleid. Schep dagelijks de paardenmest uit de wei en ontworm jouw paard minimaal één keer per jaar (in het najaar). Daarnaast is het handig om minimaal 4 keer per jaar (om de drie maanden) een mestonderzoek te laten uitvoeren door jouw dierenarts.