Konijnen zijn populaire huisdieren in Nederland, ze kunnen namelijk goed tam gemaakt worden en kunnen goed overweg met kinderen. Het is wel belangrijk dat er goed met het konijn omgegaan wordt om ongelukken te voorkomen. In dit artikel bespreken we hoe je een konijn goed en veilig kunt oppakken.
Het benaderen van konijnen
De manier waarop je jouw konijnen benadert is erg belangrijk. Een konijn is namelijk van nature een prooidier. Dit houdt in dat hij in de natuur veel natuurlijke vijanden heeft en daarom al snel vluchtgedrag vertoond. Je moet een konijn daarom nooit van boven benaderen. Op deze manier denkt hij namelijk dat je een roofdier bent en zal hij dus proberen te ‘ontsnappen’ van het gevaar.
Ook moet je rekening houden met de snelheid waarop je jouw konijnen benadert. Konijnen houden namelijk om bovenstaande reden ook niet van snelle of onverwachte bewegingen. Zorg dus dat je altijd een rustige houding aanneemt wanneer je jouw konijnen benadert.
Waarom wil je jouw konijnen oppakken?
Het is belangrijk om eerst even een stapje terug te nemen; waarom wil je nu eigenlijk je konijnen oppakken? Dit kan verschillende redenen hebben. Je zult je konijnen namelijk het liefst niet in het hok willen hebben wanneer je deze aan het schoonmaken bent, dit werkt immers niet efficiënt, tenzij je een apart stuk in het hok hebt die afgesloten kan worden.
Een andere reden is om een konijn te verplaatsen naar een konijnenren om ermee te spelen. Het is natuurlijk ideaal als je jouw konijnen niet hoeft op te tillen omdat ze zichzelf kunnen verplaatsen naar een ander gedeelte of naar de konijnenren. Dit kan je goed trainen met lekkere snacks.
Tot slot zul je indien nodig jouw konijnen moeten oppakken voor een bezoekje aan een dierenarts. Hierbij is het belangrijk om de reis naar de dierenarts zo soepel mogelijk te laten verlopen. Een stressvolle reis is namelijk behoorlijk intensief en zal nooit bevorderlijk zijn voor de gezondheid van je konijn. Je kunt het beste een Ferplast vervoerbox gebruiken om je konijn te verplaatsen.
Zorg ook dat je de vervoersbox bedekt met een handdoek. Dit werkt namelijk stress verminderend, waardoor je konijnen deze duisternis enorm zullen waarderen. Voor konijnen heb je de grootste maat vervoersbox nodig, namelijk die van 36 x 26 x 23 cm. Voor de grotere knagers onder ons is het verstandig om deze vervoersbox te gebruiken. Dit is eigenlijk een vervoersbox voor katten, maar ook uitermate geschikt voor konijnen!
Hoe pak je een konijn op?
Er zijn verschillende manieren waarop je een konijn kunt oppakken. Niet iedere methode is voor ieder konijn even geschikt. Dit is namelijk afhankelijk van hoe rustig je konijn is. Sommige konijnen zijn namelijk super kalm en rustig en kun je vaak gemakkelijk oppakken. Helaas zijn er ook konijnen die er totaal niet van houden om opgepakt te worden. Bij deze konijnen kun je het beste een methode gebruiken waarbij je zeker weet dat zowel jijzelf als je konijn hier geen last van ondervindt.
Het oppakken van een tam en makkelijk konijn
De meeste konijnen zijn tam en zullen zich gemakkelijk laten oppakken. Voor deze konijnen hoef je dan ook geen speciale technieken te gebruiken om ze te hanteren. Je kunt je konijn het beste met 2 handen oppakken. Zorg dat je achter het konijn staat en schuif 1 hand onder de buik tegen de voorpootjes aan. Eventueel neem je de voorpootjes tussen je vingers. Je wijsvinger zit dan tussen de twee voorpoten richting de kop. Met je andere hand ondersteun je de kont van het konijn.
Ook moet je het konijn vervolgens tegen je lichaam aan houden, zodat je hem op z’n plaats houdt. Bij heftige/wilde bewegingen kunnen konijnen bijvoorbeeld hun rug al flink bezeren. Door het konijn tegen je aan te drukken blijft het rustiger en kun je letsel voorkomen. Zorg dat je door je knieën gaat als je hem vervolgens weer ergens wilt neerzetten. Op deze manier verhinder je een situatie waarin je konijn van een behoorlijke hoogte uit je armen springt.
Het oppakken van een druk konijn
Bij het oppakken van deze konijnen zul je een andere methode moeten gebruiken dan bij het oppakken van een rustig en tam konijn. De beste methode is om je konijn in zijn schoudervel te pakken. Een konijn heeft namelijk een huidplooi bij zijn schouders waaraan je hem gemakkelijk kunt verplaatsen. Pak hierbij je konijn nooit op met je vingers, maar altijd met je handpalm.
Wanneer je het konijn vast hebt til je hem met zijn kopje onder je oksel terwijl je zijn achterste van onderen ondersteunt. Op deze manier maak je het donker voor je konijn waardoor hij rustiger blijft wanneer je hem hanteert. Probeer daarbij zoveel mogelijk de kont van je konijn te ondersteunen. Als je de achterpoten ondersteunt, kan het konijn zich afzetten en bestaat er een kans dat je de controle verliest. Blijf hem in zijn schoudervel vasthouden terwijl je van A naar B gaat.
Wil je lezen hoe je jouw konijnen tam kunt maken? Klik dan hier!