Konijnen zijn hartstikke leuke huisdieren. Maar wat moet je doen om je konijnen tam te maken? In dit artikel geven wij tips!
Het tam maken van een konijn
Om te beginnen is het handig om duidelijk te maken wat ‘tam maken’ nou precies is. Over het algemeen kun je het tam maken zien als een onderdeel van het domesticatieproces. Dit houdt in dat je een dier meer laat wennen aan mensen, met een bepaald doel voor ogen. In dit geval is het doel van het tam maken, om een konijn rustiger en “vriendelijker” te maken zodat het dier goed overweg kan met mensen en menselijk contact.
Nu is men echter al zo’n 1.400 jaar geleden begonnen met het domesticeren van konijnen. Dit houdt dus in dat er generatie op generatie is gekeken naar de meest rustige konijnen en hier steeds mee verder is gefokt.
Het karakter van het konijn is dus één van de factoren die invloed heeft in hoe makkelijk je konijn tam gemaakt kan worden. Naast het karakter zijn nog er nog wat andere punten waar je rekening mee moet houden.
De leeftijd van het konijn
De leeftijd van het konijn is één van de belangrijkste factoren wanneer het gaat om het tam maken. Je mag konijnen in een dierenwinkel kopen wanneer ze een minimale leeftijd hebben van 8 weken oud. Hoe jonger het konijn is, hoe makkelijker het zal zijn om het beestje te trainen en tam te maken.
Wanneer je je konijnen niet in een dierenwinkel hebt gehaald maar bijvoorbeeld van een kennis of familie hebt overgenomen, dan is de kans groot dat ze al enkele jaren oud zijn. Het zal in dit geval dan ook lastiger zijn om de dieren tam te maken wanneer ze dit niet al zijn.
Het ras van het konijn
Naast de leeftijd en het karakter van het konijn, is ook het ras afhankelijk van de moeilijkheidsgraad om hem tam te maken. Sommige rassen zijn namelijk van nature banger dan andere rassen. Over het algemeen zijn er enkele soorten raskonijnen die er niet zo van houden om gehanteerd te worden. Een goede keuze is een hangoorkonijn of een kruising hangoor. Deze zijn van nature erg rustig en relatief gemakkelijk tam te maken.
Tips om je konijn tam te maken
Natuurlijk hebben we enkele goede tips om een konijn tam te maken. Deze zullen we hieronder bespreken!
1. Het benaderen van je konijn
Het op de correcte manier benaderen van je konijn is de beginstap om een konijn tam te maken. Hoe je dit het beste kunt doen? Laten we beginnen bij het begin; in de natuur is een konijn een prooidier. Dit houdt in dat het konijn onderaan de voedselketen staat, en dat er dus op hem gejaagd wordt door verschillende dieren zoals bijvoorbeeld roofvogels, vossen, bunzingen en hermelijnen.
Nu we dit weten, kunnen we beter begrijpen hoe een konijn van nature is en hoe we hiermee om kunnen gaan. Het is daarom altijd belangrijk om een konijn nooit van boven te benaderen, maar altijd van onderen. Wanneer je dit wel doet kan je konijn geïntimideerd worden. Hierdoor zal het tam maken een stuk lastiger worden.
2. Aai je konijn in het hok
Probeer eerst om je konijn te aaien wanneer hij in zijn hok zit. Op deze manier zit hij in zijn eigen territorium en kan hij geleidelijk wennen aan het geaaid worden en het menselijk contact.
3. Haal je konijn uit zijn hok
Nadat je je konijn regelmatig hebt geaaid in zijn hok en dit goed gaat, kun je proberen er een stapje bovenop te doen; til het konijn met twee handen op en zet hem in een afgesloten omgeving. Dit kun je bijvoorbeeld doen in een konijnenren van Adori.
Ga op de grond zitten in de ren en zet je konijn bij je in de ren. Kijk hoe het konijn hierop reageert. Wanneer het konijn vrolijk rondhuppelt of zelfs naar je toe komt is dit een goed teken. Je kunt in dit geval het konijn aaien en knuffelen. Als het konijn stil zit of angstig is kun je het konijn het beste even met rust laten.
Wel kun je kijken hoe het konijn reageert op zijn konijnenvoer, een snack of eventueel wat groenvoer. Let wel op dat je slechts kleine porties aanbiedt. Welke groentes je kunt geven kun je hier checken.
4. Doorzettingsvermogen en regelmatig herhalen
Dit is onze laatste tip voor het tam maken van je konijn. Het kan bij sommige konijnen soms langer duren dan bij andere. Het belangrijkste is om niet op te geven en regelmatig bovenstaande stappen te herhalen. Na een gegeven moment zal je konijn steeds rustiger worden totdat hij volledig tam is!
Hiermee wordt niet bedoeld dat je in één sessie moet doorzetten. Wanneer je konijn niet positief reageert op bovenstaande handelingen, zet hem dan terug en probeer het de dag erna weer.
Ik heb veel geleerd dankjewel
Groetjes Lieke
Hoi, ik heb een buitenkonijn en kan die dus niet mee nemen naar de woonkamer voor beweging en mijn ouders zijn gescheiden en kan dus niet elke dag mijn konijn in de ren zetten en erbij gaan zitten (als ik er niet bij ben springt ze eruit of bijt ze de ren kapot) hoe kan ik toch mijn konijn genoeg extra beweging geven ook wanneer ik niet thuis ben?
Hallo Lisannah,
Heeft je konijn een ander konijnenvriendje of -vriendinnetje? Wanneer dit niet zo is, kan een konijn zich al snel gaan vervelen wanneer hij of zij alleen is. Daarnaast kan een ander konijn ook zorgen voor meer lichaamsbeweging doordat ze samen spelen. Lees onze tips over het koppelen van konijnen. Verder is het belangrijk dat je konijn genoeg leef- en beweegruimte heeft. Buiten kun je een overdekte ren voor je konijn neerzetten, zo kan hij of zij er niet uitspringen. Een ijzeren ren zal je konijn ook niet zo snel kapot kunnen bijten. Let er wel op dat je konijn geen tunnels gaat graven om uit de ren te komen. Als hij of zij genoeg te doen heeft, kun je het graven wellicht voorkomen. Daag je konijn daarom uit met speelgoed en zorg dat hij of zij altijd beschikking heeft over ruwvoer. Wanneer je het hooi in een ruif doet, zal je konijn er langer over doen en zich minder vervelen. Hopelijk heb je wat aan deze tips!
Groet, Marleen van Pets Place
Hoi,
Vaak als ik mijn konijnen op pak stribbelen ze erg tegen. met gevolg dat ik allemaal krassen op me arm heb. Hoe kan ik er voor zorgen dat ze niet zo spartelen?
Ook staat er vaak op sites dat konijnen sowieso met z’n tweeën in een hok moeten zitten maar hoe zit dat met mannetjes konijnen? Want als ik twee mannetjes bij elkaar zit gaan ze vechten, en als ik een mannetje en een vrouwtje bij elkaar zit moet ik hem castreren. Maar dat wil ik niet want ik wil af en toe nog een nestje met baby’s
Goedemiddag,
Dank voor de vragen in beide berichten! In onze blog lees je hoe je het beste konijnen kunt hanteren, wellicht staan hier enkele tips in die te gebruiken zijn! Konijnen zijn prooidieren, als ze opgepakt worden voelt dat als ‘ik ben gepakt’, dus proberen ze te ontkomen door te spartelen. Het spartelen kan namelijk ook leiden tot serieuze rugproblemen, dus een goede hantering is gewenst. Daarnaast kan het ook zijn, dat de konijnen nog moeten wennen aan het menselijk contact, goede hantering, training en geduld zijn hier nodig.
Konijnen zijn groepsdieren, dus samenleven van 2 of meer konijnen in één konijnenhok raden wij aan. Wat betreft de combinatie van twee ongecastreerde rammetjes, dat wordt lastig. Wil je dit toch? Dan kan je het beste beide castreren, waardoor samenleven mogelijk kan zijn. Daarnaast moet er een keuze gemaakt worden: wil je wel of geen nestjes? Indien ja, niet castreren, maar dan kun je meer nestjes verwachten dan je misschien wenst. Indien nee, dan kun je de konijnen het beste castreren, want op die manier kunnen ze ook het beste samenleven.
Groet, Dieke van Pets Place