Menu

Konijnen zijn hartstikke leuke huisdieren. Maar wat moet je doen om je konijnen tam te maken? In dit artikel geven wij tips!

null

Even laten wennen...

Wanneer je net nieuwe konijntjes hebt opgehaald kun je beter eerst 2-3 dagen wachten voordat je ze uit hun hok haalt. Op deze manier laat je je konijnen eerst wennen aan hun nieuwe omgeving.

Het tam maken van een konijn

Om te beginnen is het handig om duidelijk te maken wat ‘tam maken’ nou precies is. Over het algemeen kun je het tam maken zien als een onderdeel van het domesticatieproces. Dit houdt in dat je een dier meer laat wennen aan mensen, met een bepaald doel voor ogen. In dit geval is het doel van het tam maken, om een konijn rustiger en “vriendelijker” te maken zodat het dier goed overweg kan met mensen en menselijk contact.

Nu is men echter al zo’n 1.400 jaar geleden begonnen met het domesticeren van konijnen. Dit houdt dus in dat er generatie op generatie is gekeken naar de meest rustige konijnen en hier steeds mee verder is gefokt.

null

Dieren met een karakter

Net als bij mensen, hebben dieren een karakter. Hiermee moet altijd rekening gehouden worden. Sommige konijnen zijn van zichzelf al best tam, maar sommige konijnen hebben hebben hiervoor wat extra aandacht nodig.

Het karakter van het konijn is dus één van de factoren die invloed heeft in hoe makkelijk je konijn tam gemaakt kan worden. Naast het karakter zijn nog er nog wat andere punten waar je rekening mee moet houden.

De leeftijd van het konijn

De leeftijd van het konijn is één van de belangrijkste factoren wanneer het gaat om het tam maken. Je mag konijnen in een dierenwinkel kopen wanneer ze een minimale leeftijd hebben van 8 weken oud. Hoe jonger het konijn is, hoe makkelijker het zal zijn om het beestje te trainen en tam te maken.

Wanneer je je konijnen niet in een dierenwinkel hebt gehaald maar bijvoorbeeld van een kennis of familie hebt overgenomen, dan is de kans groot dat ze al enkele jaren oud zijn. Het zal in dit geval dan ook lastiger zijn om de dieren tam te maken wanneer ze dit niet al zijn.

Het ras van het konijn

Naast de leeftijd en het karakter van het konijn, is ook het ras afhankelijk van de moeilijkheidsgraad om hem tam te maken. Sommige rassen zijn namelijk van nature banger dan andere rassen. Over het algemeen zijn er enkele soorten raskonijnen die er niet zo van houden om gehanteerd te worden. Een goede keuze is een hangoorkonijn of een kruising hangoor. Deze zijn van nature erg rustig en relatief gemakkelijk tam te maken.

 

Tips om je konijn tam te maken

Natuurlijk hebben we enkele goede tips om een konijn tam te maken. Deze zullen we hieronder bespreken!

1. Het benaderen van je konijn

Het op de correcte manier benaderen van je konijn is de beginstap om een konijn tam te maken. Hoe je dit het beste kunt doen? Laten we beginnen bij het begin; in de natuur is een konijn een prooidier. Dit houdt in dat het konijn onderaan de voedselketen staat, en dat er dus op hem gejaagd wordt door verschillende dieren zoals bijvoorbeeld roofvogels, vossen, bunzingen en hermelijnen.

Nu we dit weten, kunnen we beter begrijpen hoe een konijn van nature is en hoe we hiermee om kunnen gaan. Het is daarom altijd belangrijk om een konijn nooit van boven te benaderen, maar altijd van onderen. Wanneer je dit wel doet kan je konijn geïntimideerd worden. Hierdoor zal het tam maken een stuk lastiger worden.

2. Aai je konijn in het hok

Probeer eerst om je konijn te aaien wanneer hij in zijn hok zit. Op deze manier zit hij in zijn eigen territorium en kan hij geleidelijk wennen aan het geaaid worden en het menselijk contact.

 

3. Haal je konijn uit zijn hok

Nadat je je konijn regelmatig hebt geaaid in zijn hok en dit goed gaat, kun je proberen er een stapje bovenop te doen; til het konijn met twee handen op en zet hem in een afgesloten omgeving. Dit kun je bijvoorbeeld doen in een konijnenren van Adori.

Ga op de grond zitten in de ren en zet je konijn bij je in de ren. Kijk hoe het konijn hierop reageert. Wanneer het konijn vrolijk rondhuppelt of zelfs naar je toe komt is dit een goed teken. Je kunt in dit geval het konijn aaien en knuffelen. Als het konijn stil zit of angstig is kun je het konijn het beste even met rust laten.

Wel kun je kijken hoe het konijn reageert op zijn konijnenvoer, een snack of eventueel wat groenvoer. Let wel op dat je slechts kleine porties aanbiedt. Welke groentes je kunt geven kun je hier checken.

 

4. Doorzettingsvermogen en regelmatig herhalen

Dit is onze laatste tip voor het tam maken van je konijn. Het kan bij sommige konijnen soms langer duren dan bij andere. Het belangrijkste is om niet op te geven en regelmatig bovenstaande stappen te herhalen. Na een gegeven moment zal je konijn steeds rustiger worden totdat hij volledig tam is!

Hiermee wordt niet bedoeld dat je in één sessie moet doorzetten. Wanneer je konijn niet positief reageert op bovenstaande handelingen, zet hem dan terug en probeer het de dag erna weer.

null

Rond laten huppelen in je (woon)kamer

Konijnen zijn actieve dieren die van nature dagelijks flinke afstanden kunnen afleggen. Daarom is het ook belangrijk om je konijn de mogelijkheid te bieden om lekker te bewegen! Dit kan in de woonkamer, maar dan moet je huiskamer wel veilig zijn. Lees hier hoe je jouw woonkamer konijn-proof maakt.
null

Let op!

Konijnen zijn extreem gevoelig voor schommelingen in de temperatuur. Haal daarom je konijn NOOIT van buiten naar binnen of andersom. Wanneer je een buitenkonijn hebt, kun je de konijnenren het beste in een ruimte zetten met een gelijke temperatuur zoals een schuur!
BEKIJK ALLE PRODUCTEN VOOR KONIJNEN IN ONZE WEBSHOP