Goudvissen zijn misschien wel de meest bekende vissen in de aquariumhobby. Goudvissen zijn enorm sterk en leuk om naar te kijken. Deze vis wordt ook veel aangeraden voor mensen die net begonnen zijn met de hobby of voor kinderen. Maar hoe zorg je nou goed voor zo’n goudvis? Dat leggen we uit in dit artikel!
Algemene informatie over de goudvis
Goudvissen zijn er in allerlei soorten en maten. De meest bekende soort is de traditionele oranje goudvis. Goudvissen zijn omnivoren, dit houdt in dat ze zowel plantaardig als dierlijk voedsel eten. Goudvissen zijn koudwatervissen die van nature rond de 40 cm lang worden. Ook kunnen ze 30 jaar oud worden. Voor de verzorging van een goudvis heb je geen thermostaat nodig!
Verschillende soorten goudvissen
Goudvissen zijn er dus in allerlei verschillende soorten en maten. Sommige soorten vragen een iets andere verzorging dan andere soorten. Zo heb je bijvoorbeeld de sluierstaart die speciaal zinkend voer nodig heeft. De volgende goudvissoorten worden veel verkocht:
- Shubunkin
- Telescoopoog
- Ryunkin
- Hemelkijker
- Leeuwenkop
- Sarassa
Hieronder bespreken we de gewone goudvis en de sluierstaart.
Dit is de meest traditionele variant van de goudvis. Deze vis kenmerkt zich door middel van een korte en strakke staartvin. Naast de kenmerkende oranje kleur, kan deze soort ook in andere kleurslagen voorkomen. Je kunt goudvissen verschillende soorten voer geven. Bekijk dit voer hier!
Na de gewone goudvis is dit de meest bekende goudvis-variant. De sluierstaart is over het algemeen een stukje kleiner dan de gewone goudvis, en heeft een wat rondere lichaamsvorm. Door deze bolle lichaamsvorm is het uiterst belangrijk om zinkend voer te geven, anders kan de sluierstaart lucht in zijn zwemblaas krijgen waardoor hij door de bak heen zal dobberen of zelfs op zijn kop zal zwemmen. Bekijk dit voer hier!
Ook heeft de sluierstaart zoals de naam al impliceert een sluierstaart. Bij gewone goudvissen is de staartvin strak en klein. Bij sluierstaarten is deze lang en sierlijk. Ook hebben ze een dubbele staartvin. Het is dan ook belangrijk om niet te veel stroming in het water te hebben voor deze vissen.
Hoe verzorg je een goudvis of sluierstaart?
Zoals hierboven al eerder genoemd, kunnen goudvissen en sluierstaarten behoorlijk groot en behoorlijk oud worden. Bij veel mensen komt dit echter niet eens in de buurt. De goudvissen gaan vaak sneller dood. Dit kan voorkomen worden door een goede verzorging!
Water verversen
Dit is één van de belangrijkste aspecten aan de verzorging van een goudvis. In een aquarium hopen schadelijke afvalstoffen op. Deze moeten uit het water gehaald worden d.m.v. het water te verversen. Wil je meer lezen over waterwaardes in je aquarium? Klik dan hier! De exacte hoeveelheid water die jij moet verversen is afhankelijk van een aantal factoren:
- Hoe groot is je aquarium?
Het duurt langer voordat aquariums met een grote hoeveelheid water vervuild raken dan kleine aquariums. - Hoeveel vissen heb je in je aquarium?
Hoe meer vissen in je aquarium, hoe meer vervuiling. - Heb je een sterke filter?
Filters helpen mee om je water schoon te houden, waardoor je waterkwaliteit beter blijft. - Hoeveel voer geef je?
Teveel voeren is één van de meest voorkomende doodsoorzaken van goudvissen. Dit verslechtert je waterwaardes drastisch. Je kunt je water testen met de 6 in 1 teststrips van Tetra.
Afhankelijk van de bovenstaande factoren, moet er dus wekelijks water ververst worden. Haal nooit je hele aquarium in één keer leeg! Ververs wekelijks tussen de 30% en 50% van je water. Vul je aquarium vervolgens bij met lauw water. Niet te heet, maar ook niet te koud. Zorg ook dat je waterverbeteraar toevoegt om schadelijke stoffen uit je water te halen. Bekijk de waterverbeteraar hier!
Waterplanten
Zorg ook dat je voldoende waterplanten in je aquarium hebt. De meest populaire waterplant voor goudvissen is Waterpest (Elodea Densa). Dit is één de makkelijkste waterplanten die in rap tempo groeit. Bovendien zorgt deze plant voor genoeg zuurstof in je water. Ook kun je gebruik maken van een luchtpomp om je water continu te voorzien van hoge porties zuurstof.
Goede middag,
Ik heb een vraag over het gedrag van een sluierstaart. Helaas is vandaag mijn sluierstaart overleden, mijn andere sluierstaart die bleef de hele tijd bij hem zwemmen en duwde hem door het hele aquarium heen. Ik vond het gewoon zielig om de dode vis er uit te halen, wel gedaan natuurlijk. Maar nu vroeg ik me af wat dit voor gedrag was?
En zijn sluierstaart vissen groep dieren, of kunnen ze ook alleen zijn?
Met vriendelijke groeten,
Chantal
Ze eten elkaar op.
Goudvissen kunnen gehecht aan elkaar raken en als de ander dan overleid dan probeert de ander nog de enen in leven te houden de vis (die nu dood is) werd hiervoor ook vast al naar voren geduwd want als een goudvis zwak is word het vooruit geduwd dus het is gedrag wat ze doen en het is reactie
Een vis krijgt zuurstof als ze voort bewegen.
De vis zag dat zijn vriendje in nood was, en heeft deze willen helpen .
Een vis alleen houden is dierenmishandeling.
Ze hebben een maatje nodig.
Gouvissen horen in een aquarium met echte planten, en liefst zandboden .
Geen scherpe steentjes!
Als een sluierstaart opeens gaat scheef hangen, omgekeerd zwemt of niet meer kan zwemmen, is dit meestal een probleem met de zwemblaas.(wordt meestal veroorzaakt door lucht te happen als ze drijvend voer eten)
Oplossing: zet deze vis in een guppytank(is een bakje dat je in aquarium hangt, bestaat ook met een netje en groen plastic kader)kost maar een 7 euro.
Zo moet de vis niet hoog zwemmen als hij extra zuurstof nodig heeft, en kan hij rusten).
Geef dagelijks een erwtje(geen rauwe maar uit een bokaal, doperwtjes of een erwt uit een bokaal van erwten en wortelen).
Doe het harde vliesje, dat rond de erwt zit eraf, en geef dit aan het visje.
Duurt meestal een dag of 3 en zijn zwemblaas hersteld zich.
De erwt zorgt ervoor dat de zwemblaas zich ontdoet van de extra lucht.
Veel plezier nog.
Grts
Kristel
Hallo, wij hebben ook sluierstaarten. Ze houden niet van alleen zijn. Toen er bij ons 1 vis wegviel bleef de ander op de bodem liggen, leek verdrietig te zijn. Ze vertelden ons dat dat niet kon. Vis erbij gekocht en heedt nooit meer op de bodem gelegen
Anubis is een geschikte plant.
Eigenlijk alles van planten dewelke een goede hardheid van water aankunnen, niet te zacht zijn(anders eten de meeste sluiertjes deze op, er zijn uitzonderingen, sommige komen aan geen enkele plant.
Elke vis heeft zijn eigen karakter!
Ook planten nemen de elke geschikt zijn voor temperatuur van 20 of 21 graden en goed tegen waterschommelingen kunnen.(in de zomer wordt temperatuur warmer in aquarium en ga je koud water bijgeven.dat zijn serieuze waterschommelingen voor plant en vis.
Grts
Kristel
Kunnen sluierstaart vissen ook tegen koraalzand als boden
Goedemorgen Max,
Sluierstaarten kunnen prima tegen koraalzand als bodem! Je moet er rekening mee houden dat het aquarium wel sneller vies kan worden en dat je deze vaker moet schoonmaken.
Groet, Dieke
Ik heb een juwel trigon 190 hoek aqaurium ik heb een zoontje van 2 het is niet zo dat glas zomaar knapt toch of uit elkaar spat .ik ben er als de doods voor . Verder leg ik goed op
Goedemorgen Tamara,
Wees gerust, het glas zal niet zomaar uit elkaar spatten. De Juwel Trigon 190 heeft een lange levensduur en de meeste mensen hebben 20 jaar lang zonder problemen deze aquaria! Jouw zoontje van twee kan het aquarium misschien wel heel mooi en magisch vinden, hou hem natuurlijk wel in de gaten als hij bij het aquarium is. Dit is met alle dieren zo, en ook zo met aquaria (en de vinnige bewoners van het aquarium). Veel (kijk)plezier en succes met jullie prachtige aquarium!
Groet, Dieke
Ik heb een sluierstaart (zwart) en een gewone goudvis samen zitten. Nu heb ik het idee dat de goudvis hem altijd net voor is met eten pakken. Nu lees ik hier apart voeren, maar hoe doe je dat dan? Kan me niet voorstellen dat het voor de vis prettig is om elke dag eruit geschept te moeten worden om in een andere bak te eten. Maar hoe dan wel?
Beste Lisa,
Dank voor de vraag! Goudvissen zijn inderdaad vissen die (meestal) sneller zijn dan sluierstaarten. Apart voeren kan als je eerst een minimale hoeveelheid vlokvoeding geeft aan de goudvis en tegelijkertijd korrelvoeding geeft aan de sluierstaart. Terwijl de goudvis naar de vlokvoeding zwemt, zinkt de korrelvoeding naar de bodem zodat de sluierstaart deze makkelijk kan pakken. Hopelijk is je vraag hiermee beantwoord!
Groet, Dieke van Pets Place
Ik heb een vraag als ik mijn aquarium helemaal schoonmaak moet ik dan een gedeelte van het water van het aquarium in een emmer doen en daar mijn vissen in doen of kan ik gewoon kraanwater gebruiken vriendelijke groeten van marianne balder
Beste Marianne,
Hartelijk dank voor de vraag! Bij het schoonmaken van een aquarium hoef je 1/3 van het water te verversen. De vissen kunnen tijdens het schoonmaken in de bak blijven zitten en het water wat je uit het aquarium hebt gehaald, kan je vullen met kraanwater.
Groet, Dieke van Pets Place
Hoelang leven sluierstaartvissen
Beste Timo,
Onder de juiste leefomstandigheden kunnen sluierstaartvissen wel 30 jaar worden.
Groet, Dieke van Pets Place