Menu

Goudvissen zijn misschien wel de meest bekende vissen in de aquariumhobby. Goudvissen zijn enorm sterk en leuk om naar te kijken. Deze vis wordt ook veel aangeraden voor mensen die net begonnen zijn met de hobby of voor kinderen. Maar hoe zorg je nou goed voor zo’n goudvis? Dat leggen we uit in dit artikel!

 

Algemene informatie over de goudvis

Goudvissen zijn er in allerlei soorten en maten. De meest bekende soort is de traditionele oranje goudvis. Goudvissen zijn omnivoren, dit houdt in dat ze zowel plantaardig als dierlijk voedsel eten. Goudvissen zijn koudwatervissen die van nature rond de 40 cm lang worden. Ook kunnen ze 30 jaar oud worden. Voor de verzorging van een goudvis heb je geen thermostaat nodig!

null

Wist je dat?

De grootste goudvis ooit heet Bert en is 49 jaar oud. Met een spectaculaire lengte van 47,4 cm en een gewicht van 1,8 kg is dit het perfecte bewijs dat goudvissen niet snel dood hoeven te gaan en gewoon een lang leven kunnen hebben.

Verschillende soorten goudvissen

Goudvissen zijn er dus in allerlei verschillende soorten en maten. Sommige soorten vragen een iets andere verzorging dan andere soorten. Zo heb je bijvoorbeeld de sluierstaart die speciaal zinkend voer nodig heeft. De volgende goudvissoorten worden veel verkocht:

  • Shubunkin
  • Telescoopoog
  • Ryunkin
  • Hemelkijker
  • Leeuwenkop
  • Sarassa

Hieronder bespreken we de gewone goudvis en de sluierstaart.

Dit is de meest traditionele variant van de goudvis. Deze vis kenmerkt zich door middel van een korte en strakke staartvin. Naast de kenmerkende oranje kleur, kan deze soort ook in andere kleurslagen voorkomen. Je kunt goudvissen verschillende soorten voer geven. Bekijk dit voer hier!

Goudvis

Na de gewone goudvis is dit de meest bekende goudvis-variant. De sluierstaart is over het algemeen een stukje kleiner dan de gewone goudvis, en heeft een wat rondere lichaamsvorm. Door deze bolle lichaamsvorm is het uiterst belangrijk om zinkend voer te geven, anders kan de sluierstaart lucht in zijn zwemblaas krijgen waardoor hij door de bak heen zal dobberen of zelfs op zijn kop zal zwemmen. Bekijk dit voer hier!

Sluierstaart

Ook heeft de sluierstaart zoals de naam al impliceert een sluierstaart. Bij gewone goudvissen is de staartvin strak en klein. Bij sluierstaarten is deze lang en sierlijk. Ook hebben ze een dubbele staartvin. Het is dan ook belangrijk om niet te veel stroming in het water te hebben voor deze vissen.

null

Combineren

Je kunt een goudvis prima samen met een sluierstaart houden. Het is echter wel belangrijk om dan zinkend voer te voeren, en beide vissen apart te voeren. Goudvissen zijn namelijk een stuk sneller en kunnen het voer al opeten voordat je sluierstaart er bij kan.

Hoe verzorg je een goudvis of sluierstaart?

Zoals hierboven al eerder genoemd, kunnen goudvissen en sluierstaarten behoorlijk groot en behoorlijk oud worden. Bij veel mensen komt dit echter niet eens in de buurt. De goudvissen gaan vaak sneller dood. Dit kan voorkomen worden door een goede verzorging!

Water verversen

Dit is één van de belangrijkste aspecten aan de verzorging van een goudvis. In een aquarium hopen schadelijke afvalstoffen op. Deze moeten uit het water gehaald worden d.m.v. het water te verversen. Wil je meer lezen over waterwaardes in je aquarium? Klik dan hier! De exacte hoeveelheid water die jij moet verversen is afhankelijk van een aantal factoren:

  • Hoe groot is je aquarium? 
    Het duurt langer voordat aquariums met een grote hoeveelheid water vervuild raken dan kleine aquariums.
  • Hoeveel vissen heb je in je aquarium?
    Hoe meer vissen in je aquarium, hoe meer vervuiling.
  • Heb je een sterke filter?
    Filters helpen mee om je water schoon te houden, waardoor je waterkwaliteit beter blijft.
  • Hoeveel voer geef je?
    Teveel voeren is één van de meest voorkomende doodsoorzaken van goudvissen. Dit verslechtert je waterwaardes drastisch. Je kunt je water testen met de 6 in 1 teststrips van Tetra.
null

Hoe groter, hoe beter!

Gun je vissen lekker de ruimte. Hoe groter de ruimte die je vis heeft, hoe blijer hij zich zal voelen. Je kunt je vissen ook overzetten naar je vijver wanneer ze te groot worden.
null

Uitzetten in het wild

Zet goudvissen of andere vissen nóóit uit in het wild. Hier kunnen ze de inheemse flora en fauna bedreigen en beschadigen. Zoek liever iemand die de vissen wilt overnemen in zijn/haar vijver!

Afhankelijk van de bovenstaande factoren, moet er dus wekelijks water ververst worden. Haal nooit je hele aquarium in één keer leeg! Ververs wekelijks tussen de 30% en 50% van je water. Vul je aquarium vervolgens bij met lauw water. Niet te heet, maar ook niet te koud. Zorg ook dat je waterverbeteraar toevoegt om schadelijke stoffen uit je water te halen. Bekijk de waterverbeteraar hier!

null

Eerst poetsen, dan pas verversen

Maak eerst de ruitjes van je aquarium schoon voordat je je water ververst. Dit kan met een handig algensponsje. Hierdoor zullen de algensporen samen met je waterwissel uit het water gehaald worden.

Waterplanten

Zorg ook dat je voldoende waterplanten in je aquarium hebt. De meest populaire waterplant voor goudvissen is Waterpest (Elodea Densa). Dit is één de makkelijkste waterplanten die in rap tempo groeit. Bovendien zorgt deze plant voor genoeg zuurstof in je water. Ook kun je gebruik maken van een luchtpomp om je water continu te voorzien van hoge porties zuurstof.

BEKIJK HIER ALLE PRODUCTEN VOOR GOUDVISSEN