Hoe weet jij nou of een hondenmand of hondenkussen van goede kwaliteit is? In dit advies lees je meer over de vulling, de stof en de kwaliteit van hondenmanden en hondenkussens, zodat je de goede keuze maakt voor jouw viervoeter!

Kwaliteit hondenkussens en hondenmanden

Er is behoorlijk wat verschil in kwaliteit bij hondenmanden en -kussens. Is bijvoorbeeld de hoes wasbaar en is de rits en de afwerking wel in orde? Het materiaal van een kussen of mand zorgt ook voor een verschil in kwaliteit.

Buitenkant hoes

Het is handig om te kijken of de stof van de buitenkant van de hoes wel sterk genoeg is voor jouw viervoeter. Dit test je door te kijken of de stof meerekt wanneer je eraan trekt. Ook kijk je naar de afwerking van het product. Zijn bijvoorbeeld de naden netjes afgelocked.

Rits

Is de rits van degelijke kwaliteit en is deze goed weggewerkt? Het is ook handig om te kijken of de rits zich aan de zijkant bevindt, zo kan het hondenkussen namelijk aan beide kanten worden gebruikt. Wanneer er geen rits aan het kussen zit is dit kussen meestal niet wasbaar.

Binnenkant van de hoes

Het is belangrijk dat de binnenkant van de hoes van voldoende glad materiaal is gemaakt, dit omdat je de buitenkant van de hoes regelmatig wilt wassen. De gladheid van de binnenkant van de hoes is belangrijk omdat de buitenkant van de hoes dan gemakkelijk van het kussen kan worden afgehaald en ook weer makkelijk om het kussen heen gaat.

null

Wasbare kussenhoes

Let erop; niet alle kussenhoezen zijn wasmachinebestendig. Kussens die een rits hebben zijn meestal wel wasbaar, maar kijk voor de zekerheid op het label aan het kussen.

De vulling van kussens en manden

Er zijn verschillende soorten vullingen voor in het hondenkussen. Zo heb je fiberfill vulling, polyether vlokken, EPS parelvulling en memory foam. Alle genoemde vullingen zijn van goede kwaliteit, maar soms hebben honden bepaalde voorkeuren voor vulling aangezien dit beter aansluit bij de kenmerken van de hond.

EPS parelvulling
EPS parelvulling gaat lang mee, vormt zich beter naar de vorm van de hond, maakt minder lawaai en zijn warmte reflecterend, waardoor een natte vacht snel weer droogt.

Polyether vlokkenvulling
Polyether Vlokkenvulling is zeer compact en stevig. Polyether vulling is van schuimrubber gemaakt, wat ervoor zorgt dat het vormvast is. Polyether vulling biedt een goede ondersteuning voor het lichaam van de hond. Daarnaast is de vulling zacht en veerkrachtig, dit zorgt ervoor dat je hond comfortabel kan liggen.

Fiberfill vulling
Fiberfill vulling is een super veerkrachtige vulling met veel volume. Hierdoor is fiberfill ook erg geschikt als vulling. Fiberfill is een goede vulling om warmte vast te houden, dit is erg fijn voor jouw hond. Fiberfill is lichter in gewicht dan schuimrubber.

Memory Foam

Memory foam, ook wel dicht verkruimeld geheugenschuim genoemd, is een speciale vulling die zich aanpast aan de vorm en de lichaamstemperatuur van de hond. Memory Foam komt steeds weer terug in de oorspronkelijke vorm, waardoor het kussen zich steeds weer perfect aan de hond aanpast.  Het gewicht van de hond wordt gelijkmatig verdeelt over het hondenkussen, waardoor druk op de wervelkolom en de gewrichten afneemt. Dit is ideaal voor honden die lijden aan artrose of andere problemen hebben met hun gewrichten. Een orthopedisch kussen is dan ook geschikt voor zeer actieve, grote of juist zware senioren en honden die herstellende zijn.

null

Dikte hondenkussen

Let er ook op dat het hondenkussen voldoende dik gevuld is, wanneer je deze gaat kopen. Een dikke vulling zorgt voor een beter comfort voor de hond en uiteindelijk gaat de vulling ook kwalitatief afnemen (dunner worden) door het gebruik van het kussen. De dikte van de vulling kan je voelen door de kussens even op te tillen en te voelen hoe zwaar elk kussen is ten opzichte van elkaar.

Stof hondenkussen

De stof hangt af van waar je het kussen wilt gaan neerleggen. Leg je het kussen buiten neer dan is het handig om te kijken naar een kussen met een all-weather stof, zoals polyester.

Benchmat

Wanneer je hond (nog) niet zindelijk is, kan een benchmat worden gekozen. De benchmat is namelijk goed wasbaar.

Gladde stof

Een hond die veel krabt aan zijn kussen kan beter een kussen krijgen met een gladde stof, dit omdat de nagel dan minder snel kan blijven haken in de stof en zo gaat het kussen minder snel kapot. Ook zijn kussens met een gladde stof makkelijker schoon te krijgen, de modder blijft namelijk op het kussen liggen en kan zo met een natte doek worden afgeveegd.

Zachte stof

Kussens met een zachte stof zorgen voor meer comfort voor de hond. Sommige honden prefereren een zacht oppervlak en zullen sneller voor een kussen met een zachte stof kiezen om op te liggen. Deze kussens zijn niet altijd wasbaar in de wasmachine.

BESTEL HIER JOUW HONDENMAND