Bijen leveren een belangrijke bijdrage aan de biodiversiteit. Bijen zorgen namelijk voor bestuiving. Bestuiving door middel van insecten is noodzakelijk voor meer dan 80% van de voedingsgewassen. De Nederlandse wilde bijen zijn in gevaar. De helft van alle 358 soorten is bedreigd. Ze hebben enorm te lijden van de intensieve landbouwmethoden, bestrijdingsmiddelen, verstedelijking en ons eigen groenbeheer. Bijen kunnen worden opgedeeld in drie hoofdgroepen: hommels, solitaire bijen en honingbijen.

Er zijn verschillende mogelijkheden om meer bijen in jouw tuin te krijgen, denk aan: nestmogelijkheden, bloemen die bijen aantrekken en het vermijden van neonicotinoïden. Lees in dit advies hoe jij jouw tuin aantrekkelijk kan maken voor bijen!

null

De Nationale Bijentelling

Wist jij dat er ieder jaar in april een Nationale Bijentelling wordt gehouden? Voor meer informatie over de Nationale Bijentelling klik je hier!

De perfecte tuin voor bijen!

Bekijk hieronder de perfecte tuin voor bijen. Klik op de rondjes in de afbeelding voor meer informatie

Wolf-Garten Natura Bio Zaadkogels

Met de Natura Bio Zaadkogels van Wolf-Garten creëer je een extra leefgebied en voedsel voor onder andere insecten, bijen en vlinders die het steeds moeilijker hebben om te overleven. De zaadkogels bevatten een mengsel van één- en meerjarige zomerbloemen, die vanaf de vroege zomer tot laat in de herfst steeds nieuwe bloemen voortbrengt en ook het jaar daarna je nog zullen verassen.

BESTEL HIER NATURA BIO ZAADKOGELS

Bloemen in je tuin of op je balkon

Zorg voor verschillende bloemen in je tuin of op je balkon. Hier komen honingbijen en wilde bijen op af. Kies voor bloemen die in verschillende maanden bloeien: Bijen hebben van het voorjaar tot aan de herfst bloeiende planten nodig. Bijen zijn actief van april tot en met november. Daarna zijn de bijen in winterslaap. De ijzerhard bloeit het langst wanneer de bijen actief zijn. Dit is van juni tot en met oktober. De judaspenning bloeit vanaf april tot en met juni.  En de klimop bloeit vanaf september tot en met oktober. Deze combinatie van planten zorgt ervoor dat jij altijd bloeiende planten hebt wanneer bijen actief zijn.

Andere bloemen voor in je tuin wanneer bijen actief zijn, zijn: de lavendel (deze bloeit van mei tot en met augustus), de vlinderstruik en het koninginnenkruid (deze bloeien beide van juli tot en met september). De hemelsleutel (deze bloeit van juli tot en met oktober) en de herfstaster (deze bloeit van augustus tot en met oktober).

Nestelmogelijkheid voor de bij

Zorg ervoor dat bijen in jouw tuin kunnen nestelen. Dit kan door middel van een insectenhotel. Bamboe holle takken en riet zijn favorieten van de bij. Verschillende diktes door elkaar zijn het beste. Ook boorgaten in hout (tussen de 4 en 8 millimeter dik) kunnen zorgen voor schuilplaatsen voor de bij.

Wanneer er bezoek is in jouw schuilplaats kun je dit herkennen aan een soort ”deurtje”. Bijen maken het gat dat ze binnendringen namelijk dicht. Dit doen ze om indringers buiten te houden!

BESTEL HIER JOUW INSECTENHOTEL
null

Meer informatie over een insectenhotel maken of plaatsen?

Lees in ons advies alles over het plaatsen en onderhouden van een insectenhotel. Maak je liever je eigen insectenhotel? Lees hoe je een eigen insectenhotel maakt!

Vermijd neonicotinoïden

Neonicotinoïden zijn giftig voor de bij. Wanneer je gebruik maakt van spuitbussen, korrels, lokdozen, houtverf, vlooienbanden of vliegenvangers, moet je opletten dat er op het etiket geen imidacloprid, thiacloprid of acetamiprid staat. Veel (bloemen)zaden worden met de insecticiden behandeld. De zaden worden in de fabriek ondergedompeld in het middel. Wanneer het zaad zich ontkiemt, verspreidt het gif zich door de gehele plant. Via de nectar en het stuifmeel van de bloem komt het bij de bijen terecht. Een hele kleine hoeveelheid van deze stof is al giftig!

Wil jij bloemenzaden kopen? Koop dan biologische bloemzaden en bloembollen. Deze zijn niet ondergedompeld in neonicotinoïden en zullen ervoor zorgen dat er veel blije bijen in jouw tuin komen.

Vraag jouw gemeente om minder vaak te maaien

Vraag jouw gemeente om pas te maaien na de bloeitijd. Zo hebben bijen meer voedsel. In sommige gemeentes kun je zelfs zakjes met zaden van wilde bloemen krijgen om in je tuin te zaaien. Vraag in jouw gemeente naar de mogelijkheden.

null

Meer dieren in jouw tuin?

Wil jij meer leven in jouw tuin? Lees dan dit advies om te kijken welke dieren je nog allemaal kan aantrekken in jouw tuin.