Menu

De meeste huiskonijnen worden tussen de 5 en 10 jaar oud. Kleinere konijnen zoals dwergkonijnen, worden vaak wat ouder dan grotere konijnen zoals de Vlaamse reus. De leeftijd van je konijn is afhankelijk van een aantal factoren.

Verzorg je konijnen goed

Om zolang mogelijk van je konijn te kunnen genieten is het belangrijk dat je hem goed verzorgt. Zorg dat je konijn genoeg beweging krijgt. Dit doe je door hem een ruim hok te geven, liefst met een uitloop. Of laat hem elke dag binnen of buiten vrij rond lopen. Zo hou je je konijn fit en op gewicht.

Bovendien helpt voldoende lichaamsbeweging ook om de spijsvertering op gang te houden. Een te zwaar konijn kan ondermeer last krijgen van zijn gewrichten, van plakpoep (omdat hij zijn nachtontlasting niet meer opeet) en van urinair eczeem (wanneer urine wegloopt over de binnenkant van de achterbenen, kan dit leiden tot eczeem).

Zorg voor gezelschap voor je konijn

Ook gezelschap is belangrijk voor je konijn, want een konijn is niet graag alleen. En als een konijn zich niet prettig voelt door een verkeerde huisvesting of gebrek aan contact met een soortgenoot of met jou dan zal hij zich steeds minder prettig voelen en daalt zijn weerstand tegen ziektes.

Belang van goede konijnenvoeding

Naast huisvesting en gezelschap is goed konijnenvoer heel belangrijk. Voor het oudere konijn is het belangrijk dat de voeding vezelrijk is, maar niet te rijk aan eiwitten en mineralen. Timothy hooi is daarom beter voor oudere konijnen dan luzerne. Vezels in de voeding zijn ook belangrijk om de tanden en kiezen van je konijn op de goede lengte te houden en te lange snijtanden of haken op de kiezen te voorkomen.

Bij oudere konijnen neemt, net als bij oudere mensen, de werking van het afweersysteem geleidelijk wat af. Om het afweersysteem te ondersteunen kunnen extra vitamines helpen om de weerstand van je konijn te verhogen. Vitamine C is een zogenaamd antioxidant net als bijvoorbeeld vitamine E, die het afweersysteem in het dier ondersteunen.

null

Laat je konijn inenten

Om je konijn te beschermen tegen de besmettelijke virusziekten VHS (viraal hemorrhagisch syndroom = bloederige konijnenziekte) en myxomatose, moet je je konijntje twee keer per jaar laten vaccineren: in het voor- en najaar tegen myxomatose en in het voorjaar ook tegen VHS.

Tot slot is het belangrijk dat je je konijn goed in de gaten houdt en bij de eerste ziektesymptomen (minder eten of drinken, of juist meer drinken, afwijkende ontlasting of urine etc) contact opneemt met je dierenarts. De leeftijd van je konijn is dus afhankelijk van een heleboel dingen. Zorg dat je voorziet in al zijn behoeftes!

BEKIJK ALLE ARTIKELEN VOOR JOUW KONIJN IN ONZE WEBSHOP