De meeste huiskonijnen worden tussen de 5 en 10 jaar oud. Kleinere konijnen zoals dwergkonijnen, worden vaak wat ouder dan grotere konijnen zoals de Vlaamse reus. De leeftijd van je konijn is afhankelijk van een aantal factoren.
Verzorg je konijnen goed
Om zolang mogelijk van je konijn te kunnen genieten is het belangrijk dat je hem goed verzorgt. Zorg dat je konijn genoeg beweging krijgt. Dit doe je door hem een ruim hok te geven, liefst met een uitloop. Of laat hem elke dag binnen of buiten vrij rond lopen. Zo hou je je konijn fit en op gewicht.
Bovendien helpt voldoende lichaamsbeweging ook om de spijsvertering op gang te houden. Een te zwaar konijn kan ondermeer last krijgen van zijn gewrichten, van plakpoep (omdat hij zijn nachtontlasting niet meer opeet) en van urinair eczeem (wanneer urine wegloopt over de binnenkant van de achterbenen, kan dit leiden tot eczeem).
Zorg voor gezelschap voor je konijn
Ook gezelschap is belangrijk voor je konijn, want een konijn is niet graag alleen. En als een konijn zich niet prettig voelt door een verkeerde huisvesting of gebrek aan contact met een soortgenoot of met jou dan zal hij zich steeds minder prettig voelen en daalt zijn weerstand tegen ziektes.
Belang van goede konijnenvoeding
Naast huisvesting en gezelschap is goed konijnenvoer heel belangrijk. Voor het oudere konijn is het belangrijk dat de voeding vezelrijk is, maar niet te rijk aan eiwitten en mineralen. Timothy hooi is daarom beter voor oudere konijnen dan luzerne. Vezels in de voeding zijn ook belangrijk om de tanden en kiezen van je konijn op de goede lengte te houden en te lange snijtanden of haken op de kiezen te voorkomen.
Bij oudere konijnen neemt, net als bij oudere mensen, de werking van het afweersysteem geleidelijk wat af. Om het afweersysteem te ondersteunen kunnen extra vitamines helpen om de weerstand van je konijn te verhogen. Vitamine C is een zogenaamd antioxidant net als bijvoorbeeld vitamine E, die het afweersysteem in het dier ondersteunen.
Tot slot is het belangrijk dat je je konijn goed in de gaten houdt en bij de eerste ziektesymptomen (minder eten of drinken, of juist meer drinken, afwijkende ontlasting of urine etc) contact opneemt met je dierenarts. De leeftijd van je konijn is dus afhankelijk van een heleboel dingen. Zorg dat je voorziet in al zijn behoeftes!
Mijn konijn heeft alles wat hij nodig heeft ( graven, ruimte , goed eten ,aandacht ) het enige wat ontbreekt is een soort genootje. Kan mijn konijn nog steeds gelukkig zijn ?
Beste Maite,
Dank voor je vraag! Zo te zien heb je het allerbeste voor met jouw konijn. Echter kunnen wij mensen een soortgenoot nooit vervangen en zal dit een missende factor zijn voor jouw konijn. Omdat konijnen van nature in groepen leven, is een mede-konijn als gezelschap fijn. Komt er een konijnenvriend bij? Let goed op het koppelen, aangezien dit ook fout kan gaan! Lees hier meer over het koppelen van konijnen.
Groet, Dieke van Pets Place
wij willen weten hoe oud een konijn wordt
Beste Pepijn,
Zoals in het artikel beschreven is de leeftijd van een konijn afhankelijk van een heleboel verschillende dingen. Wel worden konijnen in Nederland steeds ouder: deze dieren kunnen tot wel 15 jaar oud worden bij de juiste verzorging en zonder ernstige ziekte.
Groet, Dieke van Pets Place