Bij een normale weidegang van paarden en andere grazers, zoals bijvoorbeeld geiten, schapen en rundvee, is het van belang om het elektrolytengehalte op peil te houden. Ze verliezen elektrolyten door te zweten en de elektrolyten gaan mee met de urine. Een tekort aan elektrolyten zoals natrium en zink kunnen zorgen voor ernstige gezondheidsproblemen. Wil jij gezondheidsproblemen zoals verstoppingen, kwetsbare botten en spierverkrampingen voorkomen? Gebruik een liksteen of likemmer! Lees hier alles over likemmers of likstenen voor paarden, geiten, schapen en rundvee.

De werking van elektrolyten in de liksteen of likemmer

Elektrolyten zijn mineralen die elektrische lading in het lichaam kunnen geleiden. Deze elektrische lading is overal in het lichaam te vinden: van het zenuwstelsel en spieren en de vochthuishouding van bijvoorbeeld zweet en urine. Dieren die veel inspanning leveren door middel van bijvoorbeeld sport, groei, lactatie of dracht hebben sterke baat bij de liksteen in de stal of likemmer in de wei. Ook tijdens hele warme dagen zijn likstenen onmisbaar in de wei of stal! Paarden, geiten, schapen en rundvee kunnen deze elektrolyten onder andere bemachtigen door lekker te likken aan een liksteen of likemmer. 

info

Likken aan likstenen of likemmers tot het perfecte gehalte

Veel dieren voelen precies aan wanneer het natriumgehalte te laag is. De dieren likken op zo’n moment aan de likstenen tot de behoefte is aangevuld. Heeft je dier (waarschijnlijk) een tekort aan elektrolyten en heeft je dier een lange tijd geen aanvulling gehad van likemmers, likstenen of andere supplementen? Dan kan je dier overmatig gaan likken aan de liksteen of likemmer als je deze weer toedient. Pas hiermee op en geef de liksteen of likemmer op specifieke tijden.

De verschillende soorten likstenen of likemmers

Per diersoort en zelfs per dier verschilt de hoeveelheid behoefte aan bepaalde elektrolyten, wat betekent dat je een rundveeliksteen bijvoorbeeld niet aan een paard moet geven. Vaak weten dieren de grens van hun behoefte te herkennen, maar dieren die langer zonder supplementen leven en jonge dieren kunnen soms iets te enthousiast gaan likken. Naast de verschillende behoeftes, heb je ook verschillende soorten likstenen. Dit zijn de verschillende soorten likstenen die verkrijgbaar zijn in onze webshop.

Likstenen met Rockies zout

Deze likstenen zijn wit tot grijs van kleur en bevatten naast zout ook onder andere magnesium, koper en zink. De samenstellingen van mineralen in deze likstenen zijn specifiek per diersoort bepaald. Klik hieronder voor een liksteen voor je:

Himalaya liksteen

Een Himalaya liksteen is een zoutbron gewonnen uit de bergen van de Himalaya. Het Himalayazout is hard en onbehandeld, waardoor hij langer meegaat in verhouding tot andere likstenen of likemmers. De Himalaya liksteen is alleen voorzien van ‘keukenzout’ (natriumchloride) en is niet voorzien met andere mineralen. Voor langdurig plezier van een liksteen kan je het beste de liksteen van Salt Skill Himalaya gebruiken!

BESTEL EEN HIMALAYA LIKSTEEN IN DE WEBSHOP
info

Tekorten aan elektrolyten bepalen

Je kunt herkennen dat je dier een (mogelijk) zouttekort heeft door het overmatig likken aan muren, tralies en andere voorwerpen. Wanneer je dit herkent, is het van belang dat je een bloedonderzoek laat doen door de dierenarts naar het elektrolytengehalte in het bloed. Alleen op deze manier weet je zeker of je te maken hebt met een tekort van bijvoorbeeld natrium en kan je actief tot actie overgaan.

Likemmer

Naast likstenen zijn er ook likemmers op de markt. Het grote voordeel van likemmers is dat deze gemakkelijk verplaatsbaar zijn van stal naar weiland, want je kan de emmer simpelweg via het handvat verplaatsen. Daarnaast kunnen likemmers een goed beeld geven van de opnamesnelheid van het zout. Als laatste kan je een lege likemmer in de toekomst hergebruiken voor andere doeleinden!

Let er echter wel op dat je de (bijna) lege likemmer onder toeziend oog geeft, aangezien stukjes plastic van de emmer los kunnen komen bij ruig gebruik. Binnen onze webshop verkopen wij de Versele-Laga Country`s Best Ovilic Mineraalemmer voor schapen, waarmee je met één likemmer voorzien bent voor 20 schapen. 

BESTEL LIKEMMER VOOR SCHAPEN IN DE WEBSHOP
info

Zorg altijd voor vers water!

Omdat de likstenen bestaan uit zout, is het extra van belang om altijd vers water te bieden.

Waar plaats je een liksteen of likemmer?

Een likemmer of liksteen bestaat voornamelijk uit zout en is in water oplosbaar. Dit is nodig, want zo kan het speeksel van je paard, schaap, geit of rund de liksteen laten oplossen en worden de elektrolyten opgenomen. Omdat het wateroplosbaar is, moet je de liksteen op een droge plek plaatsen. Hierbij kan je de liksteen of likemmer plaatsen onder een afdak in het weiland of in de stal.

Liksteen ophangen

Een likemmer kan je gemakkelijk plaatsen op elke plek waar je deze neer wilt zetten, maar dit geldt niet voor een liksteen. Een liksteen kan je ophangen met behulp van een bijhorend touw of met een liksteenhouder. Bij Pets Place verkopen we liksteenhouders voor 2 verschillende soorten gewichten: voor liksteenhouders voor likstenen tot 10 kilogram en liksteenhouders voor likstenen tot 2 kilogram. Door meerdere liksteenhouders op meerdere plekken te hangen, kan je een liksteen op meerdere plekken bieden.

BESTEL EEN LIKSTEENHOUDER IN DE WEBSHOP