Vliegend en fluitend het leven door, onze vogels weten daar wel raad mee! Jij als eigenaar van kanaries, parkieten of papegaaien kan de gezondheid van je vogels een vleugje helpen door supplementen toe te dienen. Ondersteun jouw vogel ook tijdens de rui, zorg voor een fellere kleur van het verenkleed of zorg voor een sterke eierschaal met supplementen. Lees hier meer over de verschillende soorten supplementen voor vogels.
Vitaminen als supplementen voor vogels
Een waardevolle toevoeging als supplement aan de voeding van vogels zijn vitaminen. Vitaminen kan je onderverdelen in verschillende soorten en groepen, waarbij iedere vitamine zijn unieke functie heeft voor het lichaam. Je hebt wateroplosbare vitaminen (B en C) en vetoplosbare vitaminen (A, D, E en K). Vetoplosbare vitaminen worden met het vet uit de voeding in de dunne darm opgenomen en overschotten van deze vitaminen worden opgeslagen in lichaamsvet. Wateroplosbare vitaminen worden met het vocht uit de voeding in de dunne darm opgenomen en overschotten van deze vitaminen worden uitgescheiden via de urine. Verschillende vitaminen dienen daarom op verschillende manieren aangeboden te worden aan de vogel. Check voor toediening de verpakking van jouw gekozen product en lees wat de beste toedieningsmanier is. Tekorten van vitaminen zijn direct herkenbaar en op langere termijn kunnen tekorten zorgen voor ernstige ziekten. Herken de vitaminen A, B, C, D, E en K met dit rijtje!
Vitamine A (vetoplosbaar)
Een tekort van vitamine A komt veel voor bij vogels in gevangenschap, wat ook ontstaat doordat veel vogels géén of onvoldoende vitamine A kunnen aanmaken en echt moeten krijgen uit het dieet. Vogels die geen of onvoldoende vitamine A kunnen aanmaken, zijn: parkieten, papegaaien, kaketoes en kanaries. Geef deze vogels standaard Beaphar Vitamine A. Vitamine A kan je onderverdelen in twee verschillende soorten:
- Provitamine A (bètacaroteen), te vinden in wortels, groene groenten, tomaten en gele en oranje vruchten. Bètacaroteen geeft de intensieve rode kleur bij rode kanaries en zorgt als natuurlijke antioxidant voor de bescherming van het lichaam. Een voorbeeld in onze webshop is Versele-Laga Oropharma Can-Tax, een supplement wat gegarandeerd zorgt voor een mooie rode kleur bij de kanaries!
- Vitamine A (retinol), te vinden in dierlijke eiwitten. Retinol zorgt voor onmisbare hulp bij de groei, het verzorgt de huid en zorgt voor het zicht. Tekorten kunnen leiden tot verlies van het gezichtsvermogen, maar ook huidproblemen en groeistoornissen.
Vitamine B (wateroplosbaar)
Vitamine B kent veel verschillende soorten, met ieder hun eigen, unieke functie. Het ‘vitamine B-complex’, zoals het wordt genoemd, zorgt voor voornamelijk de energievoorziening, maar bijvoorbeeld ook voor vruchtbaarheid. Een supplement wat veel onderdelen van de vitamine B-complex bevat, is de Beaphar Vitamine B-Complex of een gist zoals de Versele-Laga Oropharma B-Pure Biergist. Hier heb je de belangrijkste aspecten uit het vitamine B-complex op een rijtje:
- Vitamine B1 (thiamine) is in de natuur te vinden in tarwe en gist. Het zorgt voor een goede functionering van onder andere het zenuwstelsel. Tekorten zorgen voor vermoeidheid en stoornissen bij het hart en de spieren.
- Vitamine B2 (riboflavine) is in de natuur bijna overal te vinden, maar voornamelijk in gist en dierlijke producten. Het dient als een energieproductie in de cellen en zorgt het voor een goede kwaliteit van huid en veren. Tekorten kunnen leiden tot problemen tijdens de groei en huidproblemen.
- Vitamine B3 (pantotheenzuur) is in de natuur voornamelijk te vinden in dierlijke producten. Samen met vitamine B5 zorgt vitamine B3 voor een gezonde huid en verenkleed. Daarnaast heeft vitamine B3 bij veel andere processen in het lichaam een sleutelpositie. Bij tekorten zie je kaalheid en diarree.
- Vitamine B5 (niacine) is in de natuur te vinden in dierlijke producten en granen. Vitamine B5 helpt mee aan de stofwisseling en verhoogt de weerstand van de huid en slijmvliezen. Bij tekorten zie je huidproblemen en diarree.
- Vitamine B6 (pyridoxine) is van nature te vinden in gist en tarwekiemen en het is voornamelijk verantwoordelijk voor de afbraak van verschillende eiwitten. Tekorten zijn te herkennen aan afwijkingen aan de huid en het bloed.
- Vitamine B8 (biotine) is van nature te vinden in gist en dierlijke producten. Een gezond verenkleed, sterke nagels en een sterke snavel zijn kenmerkend voor vitamine B8. Tekorten komen niet snel voor, maar kunnen zorgen voor veer- en huidproblemen.
- Vitamine B11 (foliumzuur) is van nature te vinden in gist en groene groentes. Het helpt voor een goede aanmaak van DNA bij jonge dieren. Tekorten zijn te herkennen aan huidproblemen en groeistoornissen.
- Vitamine B12 (cobalamine) is van nature te vinden in dierlijke producten. Vitamine B12 helpt bij de vorming van rode bloedcellen en bij tekorten kan bloedarmoede het gevolg zijn.
Vitamine C (wateroplosbaar)
Vitamine C (ascorbinezuur) werkt voornamelijk als antioxidant en helpt bij het afweersysteem. Je kan vitamine C voornamelijk vinden in citrusvruchten, zoals sinaasappels en mandarijnen, en in veel andere fruitsoorten. Vogels kunnen, in tegenstelling tot cavia’s en mensen, vitamine C zelf aanmaken. Toch is het extra toedienen van Vitamine C bij ziekte of in de rui niet erg om te doen, aangezien het afweersysteem van je vogel een enorme boost krijgt! Probeer daarom eens de Versele-Laga Oropharma Muta-Vit wanneer je vogel in de rui is.
Vitamine D (vetoplosbaar)
Vitamine D (calciferol) kunnen vogels via de huid uit het zonlicht absorberen. Andere bronnen die boordevol vitamine D bevatten zijn dierlijke producten. Vitamine D zorgt voor de huishouding van onder andere calcium: calcium wordt opgenomen uit de dunne darm en de calcium-afgifte wordt ook gereguleerd. Botproblemen en afwijkende eierschalen zijn gevolgen van tekorten van vitamine D, maar te veel vitamine D zorgt voor nierproblemen doordat het overmaat van de calcium neerslaat in de nieren. Geef daarom een goed gebalanceerde multi-vitamine supplement zoals de Beaphar Multi-Vitamine aan je vogel.
Vitamine E (vetoplosbaar)
Vitamine E (tocoferol) is een vitamine wat opgeslagen wordt in onder andere het vet en de spieren van de vogel. De hoofdfunctie van vitamine E is dat het als antioxidant werkt. Bronnen van vitamine E zijn oliën, zowel plantaardig als dierlijk. Te weinig vitamine E kan zorgen voor spierproblemen en problemen aan het zenuwstelsel. Ook liggen problemen met de bloedstolling op de loer. Geef bijvoorbeeld 2 druppels Versele-Laga Tarwekiemolie aan je vogel als boost van antioxidanten.
Vitamine K (vetoplosbaar)
Vitamine K is een vitamine wat veel helpt bij andere processen in het lichaam. Vitamine K is te vinden in spinazie en kolen en wordt opgeslagen in de lever. Deze vitamine is zo belangrijk dat sommige processen zonder vitamine K niet kunnen werken. De belangrijkste functie van vitamine K is de bloedstolling. In muizen- en rattengif zit een stof wat vitamine K onwerkbaar maakt, wat als gevolg heeft dat er geen bloedstolling in het lichaam plaatsvindt en wat voor een langere periode kan zorgen voor bloedarmoede. Het is erg belangrijk dat je muizen- en rattengif buiten bereik van vogels houdt en direct de dierenarts alarmeert wanneer gif is ingenomen. Lees hier meer over andere giftige stoffen voor vogels.
De belangrijkste mineralen als supplementen voor vogels
Mineralen zijn stoffen die in kleine hoeveelheden gebruikt worden in het lichaam. Structureel worden stoffen als calcium, magnesium of fosfor in het lichaam gebruikt om processen in het lichaam op rolletjes te laten lopen. Maar wat doen die mineralen nou precies? Lees snel verder!
Calcium
Calcium staat bekend om de versteviging van het skelet en van de eischaal van de vogel. Veel vogels krijgen zaden bij hun dieet, wat erg arm is aan calcium. Bronnen van calcium die je kunt bieden zijn grit, pikstenen en sepia. Ook kan je een wateroplosbare calciumbron aan je vogel toedienen wanneer er sprake is van te weinig calcium. Probeer dan de Versele-Laga Oropharma Calci-Lux wanneer er sprake is van afwijkende eierschalen of legnood. Let op dat je vogel niet te veel calcium binnen krijgt! Dit kan leiden tot bot- en gewrichtsafwijkingen en verkalkingen van organen.
Magnesium
Magnesium geeft samen met calcium en fosfor de stevigheid aan het skelet. Daarnaast zorgt magnesium voor een goede werking van de spieren. Vogels, zoals wedstrijdduiven, die veel beweging hebben, hebben een verhoogde magnesiumbehoefte in vergelijking tot vogels die alleen in de huiskamer of volière fladderen. Tekorten kunnen zorgen voor slapheid en krampen van de spieren; geen pretje voor de vogel dus! Geef daarom magnesium met bijvoorbeeld Versele-Laga Oropharma Recup-Lyt Electrolyten om je vogel te ondersteunen bij de sport.
Supplementen voor vogels met specifieke doelen
Weet je niet zo goed wat helpt voor jouw probleem? Dan hebben we de supplementen met specifieke doeleinde op een rijtje gezet! Is je vogel in de rui of wil je een feller verenkleed? Lees hier meer over supplementen met specifieke doeleinden!
Supplementen voor vogels tijdens de rui
Gevallen veren overal in de kooi. Onze vogels moeten er meestal in het najaar aan geloven, want in de 6 tot 8 weken durende ruiperiode wordt het verenkleed volledig hernieuwd. Dit is erg inspannend voor de vogel, dus extra supplementen zijn in deze periode geen overbodige luxe! Versele Laga Muta-Vit is speciaal ontwikkeld voor vogels in de rui om problemen zoals schrikrui te voorkomen. Vitaminen A, B2, B8 en C zijn toegevoegd, samen met zwavelhoudende aminozuren cysteïne en methionine. Vooral de aminozuren en vitamine B8 zijn onmisbaar bij de vorming van het verenkleed, een must tijdens de rui dus!
Supplementen voor vogels voor een optimale spijsvertering
Als de voeding goed in’t vogeltje gaat, moet het er ook weer goed uit! Sommige vogels kunnen na verloop last krijgen van waterige mest. Met deze diarree gaan vocht en erg veel elektrolyten (bepaalde mineralen) mee. De Versele-Laga Oropharma Oro-Digest Darmconditioner zorgt ervoor dat de gezonde bacteriën in de darmflora gevoed worden en de overhand nemen over de slechte bacteriën in de darmen.
Supplementen voor vogels voor een verbeterde vruchtbaarheid
Tijdens het kweken van vogels zijn sterfte in het ei of vruchtbaarheidsstoornissen ongewenst. Voorkom problemen tijdens de bevruchting en de groei in het ei door preventief vitamine E (en meerdere mineralen en aminozuren) te geven in de vorm van Versele-Laga Oropharma Ferti-Vit. Een tekort aan vitamine E staat gelijk aan vruchtbaarheidsstoornissen, zowel bij mensen als bij vogels. Sperma- en eicellen worden beschermd door vitamine E, aangezien deze vitamine een antioxidant is. Daarnaast zullen de vogels een hogere drang voor bevruchting hebben, wat ervoor kan zorgen dat je mannelijke vogels prachtige noten zullen zingen om de dames te imponeren. Legstoornissen leg je gemakkelijk aan de kant en het prachtige gezang komt je tegemoet met de extra vitamine E!