Duiven komen voor in verschillende soorten en maten. Er fladderen honderden verschillende soorten duiven rond over de wereld, maar de allerbekendste soorten zijn toch tortelduiven, sierduiven, postduiven en diamantduiven. Wil je één van deze soorten duiven houden? Dan geven wij je een basis wat jij als (kersverse) duivenhouder kan gebruiken. Lees hier alles over duiven houden!

Benodigdheden bij duiven houden

Het houden van duiven is een intensieve hobby en je moet de juiste benodigdheden in huis halen. Voordat je een koppel duiven een plekje gaat bieden waar ze roekoeënd het leven bij jou tegemoet gaan, moet je eerst bepalen welke duivensoort je gaat verzorgen. Bedenk welk karakter duif het beste bij je past en of je mee wilt gaan doen met wedstrijden. Eventueel kan je lid worden van een duivenvereniging, een plek waar je meer info kan delen en ontvangen over het zorgen van jouw duiven(soort). Als je dit hebt bepaald moet je de volgende dingen in ieder geval in huis halen.

null

Waarom duiven houden?

Duiven kan je vanwege verschillende redenen houden. Veel duiven worden tegenwoordig gehouden als vliegduif om met wedstrijden mee te doen, voor de fok of duiven worden als sierduiven gehouden.

Een duiventil of duivenhok op een geschikte plek

De grootte van het hok wordt bepaald aan de hoeveelheid duiven je wilt huisvesten. Voor de minimale huisvesting van één duif reken je 1 kubieke meter (1m3), maar ruimer is beter voor de vogel. Plaats het hok of de duiventil op een droge, tochtvrije plaats. Houd het hok met de duiven daarom dicht tijdens natte dagen en dagen met veel wind. Verluchten kan je via de voorzijde van het hok, boven de dieren. Dit doe je omdat het vocht wat de duiven inademen goed weg kan met behulp van de luchtstroom. Doe je dit niet? Dan is een vochtig hok het gevolg!

Daarnaast is een temperatuur van minimaal 15 graden noodzakelijk om jouw duiven tevreden te houden. Schaf eventueel een kachel aan om het aangenaam te maken voor de vogels. Een volière is de beste keus voor jouw duiven vanwege het grote grondoppervlak, dus bekijk eens de volières die wij aanbieden in onze webshop!

BEKIJK VOLIÈRES IN DE WEBSHOP
null

De persoonlijkheid van duiven

Duiven zijn niet-agressieve vogels die gehecht kunnen raken aan jou als verzorger, als je er veel tijd mee doorbrengt. Ze zijn volgzaam en ze hechten zich graag aan je. Hiervoor moet je elke dag 30 minuten in het duivenhok of volière zijn. Je kunt ze bijvoorbeeld verwennen met duivenvoer of andere lekkernijen.

Inrichting van het duivenhok

Als bodembedekking is een vloerdekkorrel, bijvoorbeeld de Versele-Laga Vloerdekkorrel Extra, het meest ideaal voor duiven. Deze korrel zorgt voor het behoud schone poten, minder opstuiving in het hok en de natte plekken drogen snel op.  Zorg daarnaast voor een broedplek voor elke duif. Creëer deze plekken met behulp van broedschotels en plaats deze schotels op plankjes in het hok. Leg een nestmatje van Colombine in elke broedschotel om de schotel nog meer te isoleren en te voorzien van warmte. Een heerlijk plekje voor het broedseizoen is voorzien! Hang her en der in de volière zitstokken van verschillende diktes en met vlakke bovenkanten. Hang de stokken zó dat duiven gemakkelijk tussen de stokken door kunnen vliegen. Maak als laatste een plekje waar de duiven kunnen badderen. De Diamantduif verkiest een zandbad met bijvoorbeeld Esve Badzand, maar andere duivensoorten doe je een groot plezier met een waterschaal met Versele-Laga Oropharma Ideal Bathsalt. Zo blijven jouw duifjes fliederend, fladderend en al kliederend en badderend in goede gezondheid bij jou!

BEKIJK ALLES VOOR DE INRICHTING VAN DE VOLIÈRE IN DE WEBSHOP

Duivenvoer

Scharrelend op zoek naar lekkers, zo lopen duiven de hele wereld rond. Duivenvoer bestaat voornamelijk uit granen en zaden, aangevuld met maagkiezel en eivoer. Gebruik bijvoorbeeld de Versele-Laga Mariman Kweek & Sport duivenvoer. Het grit wordt gebruikt om de granen en zaden in duivenvoer te kunnen verteren. De duif pikt een graan op en slikt deze in één keer door. In de maag wordt het grit gebruikt voor de verbrijzeling van het graan. Daarnaast wordt het grit gebruikt als bron van calcium, wat helpt voor sterke botten en sterke eierschalen. Ook kan je een piksteen, zoals de piksteen van Colombine, gebruiken als bron van calcium. Het eivoer wat je aan je duiven geeft, dient als een bron van vitaminen en mineralen. Let op: eivoer moet je koel bewaren. 

Zorg naast voeding ook altijd voor schoon drinkwater via een drinksilo en ververs het drinkwater minimaal één maal per dag.

null

Pindaatje erbij?

Duiven zijn dol op pinda’s! Je kunt ze daarom heerlijk verwennen met deze peulvruchten.
BEKIJK DUIVENVOER IN DE WEBSHOP
null

Het registreren van de duiven

Het is geen verplichting om je duiven te registreren, maar het is wel aan te raden. Wanneer je lid wordt van een duivenvereniging, word je automatisch lid van de Nationale Duivensport Bond, waarbij je voetringen krijgt voor het ringen van duiven. Wanneer je duif weg is gevlogen, is door middel van de unieke cijfercode snel terug te vinden dat hij bij jou thuis hoort. Als je dit niet doet, is je duif niet geregistreerd en kan je de duif lastiger terugvinden wanneer hij weggevlogen is.

De gezondheid van de duiven waarborgen

De gezondheid van de duiven kan je waarborgen door preventieve maatregelen te treffen. Zo werken tabakstelen insectwerend en zullen vervelende mijten en bloedluizen weren uit het nest en de volière van je duiven. Daarnaast kan je ervoor kiezen om je vogels preventief te behandelen tegen parasieten met Beaphar Anti-Parasiet. Als laatste moet je het hok regelmatig schoonmaken om de gezondheid van de duiven te waarborgen.

BEKIJK DE DUIVENAPOTHEEK IN DE WEBSHOP