Menu

Loopsheid… Honden kunnen er flink last van ondervinden! Deze periodieke vruchtbare periode kan best stressvol zijn voor baas en beest. Wat zijn de voortekenen van de (eerste) loopsheid bij je teef? Hoe lang is er bloedverlies? En wanneer bereikt de loopsheid zijn einde? Over die loopsheid; Honden zijn er maar druk mee! Herken loopsheid bij jouw hond en wees voorbereid voor deze bloedige periode.

info

Worden honden ongesteld?

Nee! Ongesteldheid bij mensen is iets anders dan loopsheid bij honden. Tijdens de menstruatie of ongesteldheid wordt er slijm en bloed uit de baarmoeder afgevoerd om de baarmoeder ‘op te schonen’ voor een nieuwe ovulatie, wat twee weken na de start van de menstruatie meestal plaats vindt.

Wat is loopsheid?

Tijdens de loopsheid is de teef het meest vruchtbaar. De hond scheidt tijdens de loopsheid een woest aantrekkelijke geur uit waar reuen op af komen. Deze geur gaat gepaard met de uitvloeiing die wij mensen kunnen zien, maar meestal niet ruiken. Wanneer een hond loops is en succesvol wordt gedekt door een reu, ontstaat er nieuw leven: puppies in de buik van de hond! Het varieert hoe vaak en wanneer een hond loops wordt. Dit is zowel grootte, als rasgebonden. 

Wanneer wordt een hond loops?

Wanneer een hond loops wordt, verschilt per grootte van je hond. Kleine honden worden over het algemeen sneller loops dan grotere honden. Op deze momenten kan de loopsheid worden verwacht:

 • Kleine honden (<10 kilogram): tussen de 6 tot 10 maanden.
 • Middelgrote honden (10 kilogram tot 25 kilogram): tussen de 8 en 12 maanden.
 • Grote honden (25 kilogram tot 45 kilogram): tussen de 10 en 16 maanden.
 • Zeer grote honden (> 45 kilogram): tussen de 12 en 24 maanden.

Hoe vaak is een hond loops?

Hoe vaak een hond loops wordt, verschilt per hondenras. Sommige hondenrassen, bijvoorbeeld de Duitse Herder, kunnen wel 2 tot 3 keer per jaar loops worden. Andere rassen, bijvoorbeeld de Ierse Wolfshond, zijn slechts eenmalig per jaar loops. Toch zijn er gemiddelden genomen om de loosheid bij jouw hond te voorspellen. Dit wordt berekend door de 4 stadia van loopsheid te herkennen, waarbij je meteen weet bij de loopsheid hond hoe lang bloedverlies kan duren.

tip

Voortekenen loopsheid hond

Ben jij kersverse eigenaar van een teefje en heb jij nog nooit ervaring gehad met loopsheid? Of wil jij goed voorbereid zijn als de tijd daar is? Herken de symptomen van de loopsheid:
 • Je hond plast vaker dan normaal om haar geur te verspreiden voor reuen.
 • Ze luistert minder naar je en ze is sneller afgeleid.
 • Je hond is humeuriger en kan andere honden afsnauwen (vooral aan het begin van de loopsheid).
Op een gegeven moment zul je een uitvloeiing uit de vulva van je hond zien. Dit kan doorzichtig tot rood kleuren. Als je dit ziet bij de teef, is de kans aanwezig dat je met de loopsheid te maken hebt!
Loopsheid hond

De 4 stadia’s van loopsheid

Mensen hebben een menstruatiecyclus, waarbij meteen duidelijk is wanneer de menstruatie begint, wanneer de ovulatie is en wanneer de rustperiode is. Ook honden hebben een cyclus, waarbij 4 stadia tussen twee periodes van loopsheid centraal staan. 

 • Nummer 1

  Pro-oestrus

  De voorbereiding op de vruchtbare periode begint! Ze zal vreemde reutjes niet accepteren en snauwt deze weg. Je ziet dat de vulva begint op te zwellen en je ziet de eerste uitvloeiing. De teef is nog niet vruchtbaar, wat pas opspeelt tijdens de volgende fase. Maar pas op: die fase komt sneller dan je denkt! De pro-oestrus is gemiddeld maar 9 dagen.

 • Nummer 2

  Oestrus

  De uitvloeiing van de pro-oestrus is gestopt, maar het feestje is nog niet voorbij; het begint nu pas. De eisprong vindt plaats en je teef is vruchtbaar. Reutjes zullen jouw teef maar al te goed vinden, ze accepteert de reutjes ook, onderwerpt zich en een succesvolle dekking kan plaatsvinden. Deze periode duurt gemiddeld 9 dagen, maar wees voorbereid dat deze periode wel 20 dagen lang kan worden!

 • Nummer 3

  Metoestrus

  Je hond is niet meer loops en vreemde reutjes worden niet meer geaccepteerd. Het lichaam staat niet stil, want zowel gedekte als ongedekte teven produceren zwangerschapshormonen. Schijnzwangerschap is te zien vanaf 4 tot 5 weken na het einde van de oestrus. De metoestrus duurt gemiddeld 2 maanden tot 10 weken.

 • Nummer 4

  Anoestrus

  Rust… De baarmoeder wordt minder doorbloed en er worden geen tekenen van seksuele drang of onrust gezien. Het lichaam maakt ook geen zwangerschapshormonen aan. Deze periode duurt gemiddeld 18 weken, maar dit kan variëren van 2 maanden tot 10 maanden. Hoe lang de anoestrus duurt, varieert per ras.

Let op! Tip van Pets Place Boerenbond

Baarmoederproblemen bij niet gesteriliseerde teven

Wanneer jouw hond niet gesteriliseerd is en nooit zwanger zal worden, liggen baarmoederproblemen op oudere leeftijd op de loer! Oudere, niet gesteriliseerde teven zonder een nestje in hun leven, hebben kans om een pyometra (baarmoeder gevuld met pus) te krijgen. Dit kan snel verlopen en kan dodelijk zijn. Denk na over het steriliseren van je hond door de (Vets Place) dierenarts als je een pyometra wilt voorkomen.
NEEM CONTACT OP MET DE VETS PLACE DIERENARTS

Tips voor loopsheid bij honden

Wanneer de tijd daar is en jouw hond door haar ‘vrouwelijke’ periode gaat, is het fijn om voorbereid te zijn. Om je huis en meubilair te beschermen tegen de (rode) uitvloeiing uit de vulva, kun je een loopsheidbroekje gebruiken. Deze hondenonderbroek kan je voorzien met inlegkruisjes die de uitvloeiing opvangen. Het loopsheidbroekje van Vetlando kan op maximaal 60 graden worden gewassen en die van Adori kan op maximaal 30 graden gewassen worden.

Laat je hond daarnaast nooit loslopen tijdens de loopsheid! Haar hormonen gieren door haar lijf, waardoor ze minder gehoorzaam is. Daarnaast is de kans van een ongewenste dekking aanwezig. Let tijdens de loopsheid daarom extra op terwijl jullie het dagelijkse rondje lopen!

BESTEL LOOPSHEIDBROEKJE IN DE WEBSHOP
null

Schijnzwangerschap na de loopsheid

Na een loopsheid kan het lichaam van je hond zich klaarmaken voor de dracht; melkklieren zwellen zich op en nestelgedrag vertoont zich. Dit gedrag voeren wolven nog steeds uit: de onderdanige wolvinnen kunnen de zorg van de puppy’s op zich dragen. Tegenwoordig heeft deze functie voor de honden in Nederland (bijna) geen nut. Stel de dierenarts op de hoogte van deze situatie en geef Puur Natuur Pseudopregnancy wanneer je merkt dat een schijnzwangerschap opspeelt!