Van alle rashonden is de Duitse Herder misschien wel de loyaalste. Hij werkt namelijk graag voor de baas, zal hem altijd beschermen en is het liefst de hele dag in zijn buurt. Met zijn prachtige vacht en zijn zelfverzekerde voorkomen is dit hondenras een indrukwekkende verschijning.

Karakter van de Duitse Herder

  • Loyaal
  • Hoge werkdrift
  • Waaks
  • Intelligent

Vanwege zijn sterke loyaliteit wordt de Duitse Herder vaak ingezet als politiehond of hulphond. Bij een goede band met de baas, zal hij namelijk altijd voor hem in de bres springen.

Door zijn hoge intelligentie en werkdrift is dit een hond waar je veel tijd mee door moet brengen. Hij wil opdrachten vervullen, samen met de baas activiteiten ondernemen en op pad gaan. Als deze hond niet voldoende uitdaging krijgt, kan hij uit balans raken.

info

Een Duitse Herder heeft veel beweging nodig

Om deze hond blij, tevreden en gezond te houden, is het zaak om veel aandacht aan hem te besteden. Dit kan je doen door regelmatig activiteiten met hem te ondernemen.

Verzorging Duitse Herder

  • Heeft een goede, rustige socialisatie nodig
  • Heeft veel tijd en aandacht nodig
  • Vachtverzorging
  • Extra aandacht om het alleen zijn aan te leren

De Duitse Herder heeft een flinke beschermingsdrift naar zijn gezin toe. Het is daarom belangrijk dat je hond van jongs af aan leert dat er vreemden over de vloer komen. Zeker als je kinderen hebt en/of er regelmatig andere mensen op bezoek komen, is het van belang om hem te leren dat dat in orde is.

null

Ondersteun de gewrichten

Bij de Duitse Herder komt vaker dan gemiddeld heupdysplasie voor, een aandoening in het heupgewricht. Hierdoor kan hij moeite en pijn krijgen met lopen. Een speciale voeding kan zijn gewrichten extra ondersteuning bieden.

Voeding Duitse Herder

De Duitse Herder heeft vele imponerende eigenschappen: sterk, levendig, intelligent en trouw. Daarentegen heeft de hond een gevoelig spijsverteringsstelsel. Dit komt o.a. door een in verhouding kort spijsverteringskanaal, een niet altijd optimaal werkende darmwand en een groter risico op maagproblemen. Hierdoor heeft hij een onregelmatige stoelgang en vaak dunne ontlasting.  Speciale voeding voor een Duitse Herder stimuleert een goede spijsvertering.

Om de hond de juiste voedingsstoffen te geven die benodigd zijn tijdens het opgroeien, kan je speciale puppyvoeding gebruiken.

Graag samen zijn

Omdat de Duitse Herder zeer loyaal is, en ‘herdergedrag’ in zich heeft, houdt hij zijn roedel graag bij elkaar. De hond vindt het dan ook moeilijk om alleen gelaten te worden en kan verlatingsangst hebben. Alleen zijn moet daarom rustig worden opgebouwd. Lees hier hoe je een hond kan trainen in ‘alleen zijn’.

Wat te doen met de Duitse Herder?

Zoals gezegd: deze hond heeft een hoge werkdrift. Dit maakt hem geschikt voor gehoorzaamheidstraining, maar ook voor speurtraining en hersenwerk. Geef de hond een opdracht en hij rent en vliegt voor de baas!

info

Waar moet je rekening mee houden als je een hond neemt?

Overweeg jij om een hond aan te schaffen? Lees hier waar je rekening mee moet houden en test of jouw situatie geschikt is voor een hond! Bekijk hier alles wat je moet weten over hondenrassen.