Is jouw paard constant aan het schuren? Misschien is er dan wel iets aan de hand! Lees meer over de mogelijke oorzaken van jeuk, hoe je jeuk kunt voorkomen en welke producten je kunt gebruiken tegen de jeuk.

Symptomen van jeuk

  • Kale, irriterende plekken op de huid.
  • Losse schilfers in de vacht.
  • Vochtige wondjes.
  • Veelvuldig schuren, bijten, krabben, rollen of stampen met hun voeten.
  • Onrustig gedrag.

Preventie van jeuk

  • Een goede (stal) hygiëne.
  • Een droge stal.
  • Het netjes en schoonhouden van het paardentuig en de dekens.
  • Speciale voeding voor huidverzorging, bijvoorbeeld Voermeesters Huid Vitaal.

Oorzaken van jeuk

Het hebben van jeuk kan erg vervelend zijn voor je paard. Constant blijven schuren, rode bulten en wondjes die open blijven; het is een vervelende boel. De oorzaken van jeuk variëren sterk; van zomereczeem tot een overbelaste lever. Lees mee en ontdek waar jouw paard al die tijd potentieel last van heeft.

De jeuk bij jouw paard kan komen door (afgeknipte) losse haren. Deze kun je makkelijk weg borstelen. De losse haren kunnen ontstaan door het wisselen van de zomer naar wintervacht of andersom. Door het zweten onder een te warme deken kan er ook jeuk ontstaan, aangezien de haren niet weg kunnen. Dit komt doordat opgehoopt zweet en vuil in de vacht gaat zitten. Deze jeuk kan worden voorkomen door het paard vaker te wassen.

BESTEL HIER BORSTELS EN SHAMPOO

Jeuk komt deels of zelfs in zijn geheel voort uit een verminderde werking van het afweersysteem. Als de weerstand van jouw paard niet optimaal is, dan is jeuk vaker het gevolg. Een tekort aan vitaminen, mineralen en sporenelementen kan een oorzaak zijn van jeuk.

Oplossing

Is de weerstand van je paard niet optimaal? Dan doe je er goed aan om deze te verhogen. Pavo HealthBoost bevat een uitgebreid scala aan prebiotica, antioxidanten, vitamines en mineralen en is daarmee een echte ‘boost’ voor je paard.

BESTEL HIER PAVO HEALTHBOOST

Paarden hebben vaak last van veel vliegen rondom de ogen, mond en neus. Deze beestjes zorgen niet alleen voor irritatie bij je paard, maar ook kunnen ze steken en voor pijn en jeuk zorgen. Ook kunnen vliegen voor allergische reacties zorgen of ziektes overdragen

Oplossing tegen insectenbeten

Excellent Protection Spray is een insectenspray die stekende insecten zoals dazen en horzels maar ook teken op afstand houdt. De spray neutraliseert de paardengeur waardoor het paard minder aantrekkelijk wordt om te steken. Ook kan je jouw paard een vliegendeken op doen, deze beschermt ook tegen insectenbeten. Lees hier meer over insectenbeten bij paarden.

BESTEL HIER DAZENWEG INSECTENSPRAY

Er zijn 2 soorten luizen binnen de paardenwereld: de bijtende en de zuigende luis. De bijtende luis komt het meest voor bij paarden en kan met enige moeite door het oog worden gezien. De infectie begint meestal op de hals en de romp van het paard. De bijtende luis leeft van de huidschilfers die zich op het paard bevinden. De symptomen kunnen zijn; jeuk, kale plekken en schilfering. De zuigende luis leeft van bloed- en weefselvloeistof. Bij een ernstige besmetting van de zuigende luis kan zelfs bloedarmoede ontstaan.

De oplossing tegen luizen

Wassen

Wanneer er verdenking is van luizen of mijten moet er contact worden opgenomen met de dierenarts. Deze kan een middel geven waarmee je het paard moet wassen. Het wassen moet na 10 dagen worden herhaald, omdat het vaker enige tijd duurt voordat de eitjes uitkomen. De eitjes worden namelijk niet bestreden door het middel. Het paard moet helemaal gewassen worden ook al heeft hij alleen maar jeuk aan zijn benen. De beestjes kruipen dan namelijk weg totdat je klaar bent met het wassen. Wanneer je paard gewassen is, moeten ook alle spullen gewassen worden en de stal worden schoongemaakt.

Scheren

Luizen en mijten kruipen graag weg tussen de haren. De haren worden gebruikt om de eitjes aan te plakken. De haren afscheren met een tondeuse kan ervoor zorgen dat ook de eitjes eraf worden geschoren. Vooral de benen scheren kan een voordeel zijn. Bij sommige rassen zijn de lange haren aan de benen een rastypisch kenmerk, maar als je paard zichzelf steeds kapot krabt of schuurt moet je je afvragen of een keer scheren en grondig aanpakken van het probleem niet verstandiger is dan de uiterlijke schoonheid.

Voedingssuplement

Finecto+ Horse  is een supplement dat jouw paard beschermt tegen ectoparasieten. Dit supplement verspreidt na inname een onaangename geur en maakt het bloed onaantrekkelijk voor mijten, luizen en muggen. Het uitscheiden van deze geur gebeurt via de huid en werkt extra goed wanneer het paard door inspanning zweet. Finecto+ Horse wordt gemengd door het voer en is daarom eenvoudig in gebruik.

Mijten veroorzaken huidveranderingen. Deze worden vaker met schurft of scabiës aangeduid. De belangrijkste mijt binnen Nederland is de beenschurftmijt. Andere mijten zijn Sarcoptes (deze komen vooral op het hoofd voor) en Psoroptes (deze mijt bevindt zich op de rug van het paard). De mijt geeft niet altijd klachten. De zogenaamde dragers kunnen de mijt bij zich hebben maar geen symptomen vertonen. Dit kan tot herhaalde problemen leiden bij stalgenoten.

Mijten worden overgebracht via zadels, deken, borstels of via direct contact. Over het algemeen zijn mijten gastheer specifiek, dit betekent dat ieder dier zijn eigen mijt heeft, maar sommige kunnen wel tijdelijk overlopen naar bijvoorbeeld de mens. Ook kunnen mijten enkele weken in de omgeving overleven en vanuit daar besmetting veroorzaken.

Een besmetting met mijten wordt microscopisch onderzocht. Er wordt dan een afkrabsel van de aangedane plekken onderzocht.

De oplossing tegen mijten

Wassen

Wanneer er verdenking is van luizen of mijten moet er contact worden opgenomen met de dierenarts. Deze kan een middel geven waarmee je het paard moet wassen. Het wassen moet na 10 dagen worden herhaald, omdat het vaker enige tijd duurt voordat de eitjes uitkomen. De eitjes worden namelijk niet bestreden door het middel. Het paard moet helemaal gewassen worden ook al heeft hij alleen maar jeuk aan zijn benen. De beestjes kruipen dan namelijk weg totdat je klaar bent met het wassen. Wanneer je paard gewassen is, moeten ook alle spullen gewassen worden en de stal worden schoongemaakt.

Scheren

Luizen en mijten kruipen graag weg tussen de haren. De haren worden gebruikt om de eitjes aan te plakken. De haren afscheren kan ervoor zorgen dat ook de eitjes eraf worden geschoren. Vooral de benen scheren kan een voordeel zijn. Bij sommige rassen zijn de lange haren aan de benen een rastypisch kenmerk, maar als je paard zichzelf steeds kapot krabt of schuurt moet je je afvragen of een keer scheren en grondig aanpakken van het probleem niet verstandiger is dan de uiterlijke schoonheid.

Voedingssuplement

Finecto+ Horse is een supplement dat jouw paard beschermt tegen ectoparasieten. Dit supplement verspreidt na inname een onaangename geur en maakt het bloed onaantrekkelijk voor mijten, luizen en muggen. Het uitscheiden van deze geur gebeurt via de huid en werkt extra goed wanneer het paard door inspanning zweet. Finecto+ Horse wordt gemengd door het voer en is daarom eenvoudig in gebruik.

Een andere vorm van jeuk door de knut, ook wel de  Culicoïdes Robertii genoemd, is zomereczeem. Dit is een allergische reactie op de beten van de knut. Niet alleen een externe behandeling is nodig, ook een interne behandeling is raadzaam te doen. In dit advies lees je meer over zomereczeem bij paarden om een uitgebreider beeld te krijgen.

Oplossing tegen zomereczeem

Wanneer je paard last heeft van zomereczeem kun je Cavalor Sw-Itch spray gebruiken. Breng de spray elke dag aan op de aangetaste huid zodra je de huidirritatie merkt. Om de jeuk onder controle te houden, gebruik je Sw-Itch 2 tot 7 dagen per week. De spray zorgt er niet alleen voor dat jouw paard niet lijdt aan onophoudelijke jeuk, maar hij houdt de boosdoener ook op een afstand.

BESTEL HIER CAVALOR SW-ITCH SPRAY

Aarsmaden veroorzaken jeuk rond de anus. Deze made leeft in de endeldarm van het paard. De volwassen wormen kruipen zo nu en dan naar buiten. Deze wormen leggen dan hun eitjes rondom de anus en gaan daarna weer terug naar de endeldarm. Kale plekken en afgebroken staartharen zijn symptomen voor het hebben van wormen. De aarsmade kan in de zomer en winter voorkomen bij paarden.

Oplossing tegen aarsmaden

Er zijn verschillende soorten ontwormingsmiddelen die doeltreffend zijn tegen aarsmaden. Deze kun je verkrijgen bij een dierenarts. De jeuk kan wel gedurende 2 weken na de behandeling aanhouden.

De lever is de poortwachter van het lichaam. Dit orgaan ontgift de stoffen die in het lichaam komen. Wanneer de lever verstoord raakt heeft dit vaak gevolgen voor de huid. De huid gaat dan als het ware meewerken aan de ontgifting.

De oplossing tegen een overbelaste lever

Cavalor Hepato Liq is een supplement voor paarden met natuurlijke ingrediënten. Dit supplement is een aanvulling op het dagelijkse voerrantsoen en biedt ondersteuning aan de lever en aan de afvalstoffen afkomstig van de stofwisseling.

BESTEL HIER CAVALOR HEPATO LIQ