Je hond loopt onrustig heen en weer of je hond hijgt veel. Dit kunnen indicaties zijn van een onrustige hond. Oude honden zijn sneller onrustig, maar wat kan jij als baas doen om dit te verhelpen of verlichten? Lees in dit advies alles over onrustige (oude) honden en wat jij kan doen als baas!

Hoe herken je een rustige hond?

Voor iedere hond is een staat van rust relatief verschillend. Jij als baas zal in dit geval ook het beste weten wat rust inhoudt voor jouw hond. Rust hangt af van verschillende factoren, denk hierbij leeftijd, ras, persoonlijkheid, dagelijkse activiteiten maar ook zeker leefomgeving. 

Lichaamstaal van een rustige hond

De lichaamstaal van een hond kan veel zeggen over de gemoedstand. Zo kan een bange hond de staart tussen de benen hebben en de oren naar achter hebben. Bij een rustige hond is de lichaamstaal neutraal, dit houdt in dat de staart een neutrale positie heeft. Bij de meeste rassen is dat een hangende staart, sommige rassen zoals een West Highland White Terrier staat de staart in een ontspannen staat recht omhoog. Zo kan de stand van de oren, uitstraling van de ogen en vacht indicatie geven van onrustig gedrag bij honden. 

Gedrag van een rustige hond

Je hond ligt voornamelijk lekker rustig bij je in de buurt of op zijn of haar eigen plekje. De meeste honden zijn toe aan een dutje na een wandeling, na het eten of na het spelen. Het is heel normaal als jouw maatje jou gedurende de dag volgt in je planning. Dus loop je een keer naar de andere kant van het huis en je raakt uit vizier dan kan het zijn dat jouw hond je volgt. Ben je in dezelfde ruimte en je hond volgt elke stap die je maakt dan kan het zijn dat hij of zij iets duidelijk wil maken. Misschien moet je hond wel nodig plassen, misschien is de verveling toegeslagen of misschien is je oudje gewoon even de weg kwijt.

Wanneer is mijn oude hond onrustig?

Onrustige honden kunnen niet ontspannen. Dit is uiteraard een vervelend gevoel voor jouw hond, maar wat zijn indicaties van een onrustige hond? We zetten de mogelijke uitingen van onrustig gedrag even op een rijtje. 

 • Blaffen;
 • Janken;
 • Heen en weer lopen;
 • Doelloos staren;
 • Veel hijgen;
 • Steeds opstaan en liggen;
 • Trillen.

Een oude hond is onrustig wanneer deze bovengenoemde uitingen vaker dan normaal gebeuren. Misschien merk je dat je hond s’ nachts onrustiger is of dat hij of zij s’ nachts veel heen en weer loopt. Soms lopen ze juist overdag onrustig heen en weer of hijgen ze veel meer. Hijgt jouw hond veel? Lees in ons advies “mijn oude hond hijgt veel” alles over veel hijgen! Onrustig gedrag bij oude honden is iets wat sneller gebeurd. Oude honden zijn wat sneller gestrest en kunnen zich minder snel aanpassen aan nieuwe situaties.

null

Wist je dat stress niet altijd erg is?

Acute stress zorgt ervoor dat je hond alert is. Dit is een normale lichamelijke reactie op bepaalde situaties. Wat wel erg is, is chronische stress. Wanneer jouw hond constant en/of heel lang stress ervaart kan dit negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid en gedrag.

Oude hond is onrustig in bepaalde situaties

Soms is je hond niet onrustig door zichzelf, verwarring (zoals dementie) of andere ouderdomskwaaltjes maar komt het door de situatie om jouw hond heen. Denk hierbij aan:

 • Vuurwerk/ onweer/ harde geluiden.
 • Specifieke prikkels in het huis (jonge kinderen of veel visite).
 • Andere huisdieren (bijvoorbeeld katten).
 • Na een operatie of ingreep.
 • Gebrek aan beweging/uitdaging.
 • Bij pijn of andere oncomfortabele gevoelens.

Het kan dus zomaar zijn dat deze dingen voorheen voor jouw hond niet een probleem waren, maar met wat ouderdoms twijfels is bijvoorbeeld onweer toch wel wat spannend. Veel nieuwe situaties zijn voor oude honden minder snel op te pakken, het duurt wat langer voordat ze doorhebben wat er gaande is. In de tussentijd geeft dit wel stress en onzekerheden. 

Hoe help ik mijn oude hond zijn of haar rust terug te vinden?

Mijn oude hond is onrustig? Je kan dingen ondernemen om deze onrust af te nemen. Bekijk wat in jouw geval de meeste onrust veroorzaakt en kijk of je dit kunt wegnemen. Is het een situatie waar jij niks aan kunt veranderen? Dan kun je kijken of er mogelijkheden zijn om deze onrust te verzachten of oplossingen te vinden waarbij de onrust minder wordt. 

Onrust wegnemen in dagelijkse activiteiten

Al onze viervoeters worden steeds een dagje ouder en met deze hogere leeftijd komen ook wat onzekerheden en achteruitgang van de conditie. Oude honden hebben veel baat bij een vast ritme en bekende situaties. Hierdoor ontstaan er minder stressvolle situaties voor jouw oudje. Stress verminderen is over het algemeen altijd een goed doel om te hebben, maar het helpt ook de onrust bij oude honden tegen te gaan. Naarmate je maatje wat ouder wordt, gaat het tempo ook allemaal wat omlaag. Neem een stapje terug, doe wat rustiger aan. Elke hond wordt anders oud en bepaal wat voor hem of haar het beste is. Jij kent je hond ten slotte het beste!

BESTEL KALMERENDE PRODUCTEN IN DE WEBSHOP

Onrust wegnemen in bepaalde situaties

Zoals we hierboven hebben besproken zijn er bepaalde situaties die misschien voor meer onrust kunnen zorgen dan andere. Zo kunnen onweer, vuurwerk of andere harde geluiden een onrustig gevoel opbrengen bij jouw hond. In dit geval is het belangrijk dat je jouw hond laat weten dat hij veilig is en mogelijk wat probeert af te leiden van de geluiden. Naarmate onze honden wat ouder worden zijn bepaalde prikkels als jonge kinderen of andere dieren soms iets te veel. Zorg ervoor dat jouw kinderen weten dat ze de hond moeten laten rusten wanneer deze op zijn plek gaat liggen. Creëer een mooi eigen plekje voor jouw hond met onze manden of benches! Vooral in de situatie van het introduceren van nieuwe huisdieren kan de periode van gewenning wat langer duren. Heb geduld en ondersteun waar je kan.

BESTEL ALLES VOOR JE HOND IN DE WEBSHOP