Katten staan erom bekend dat ze een ware autoriteit zijn op slaapgebied. Je zou er bijna jaloers van worden, hoeveel uren katten slapen op een dag. De kat slaapt veel! Maar hoeveel slaapt een kat eigenlijk? Waarom slapen katten soms bij ons? En kan een kat ook teveel slapen? Je leest in dit artikel alles over het slaapgedrag van katten, van kitten tot senior.

Hoeveel slaapt een kitten?

Slaap is essentieel voor de ontwikkeling van een kitten. In de eerste 3 weken slapen kittens tot wel 20 uur per dag. Ze hebben deze slaap nodig voor de ontwikkeling van hun brein, zenuwstelsel, spieren en botten. Ze moeten hard werken in hun slaap! Tijdens de slaap worden ook belangrijke groeihormonen afgegeven aan het lichaam. Daarom is het heel belangrijk dat kittens niet gestoord worden in hun slaap. Hoe ouder kittens worden, hoe minder lang ze slapen. Ze slapen dan ook niet aan een stuk door, maar verspreiden hun slaapjes over de dag. Om tussendoor te kunnen spelen met broertjes en zusjes, en natuurlijk drinken bij mama. Vanaf 3 maanden oud, wanneer het tijd is om het nest te verlaten, slapen kittens nog zo’n 13-16 uur per dag. Meer uren dan dat wij mensen slapen, maar wel met genoeg tijd over om veel te kunnen spelen, ontdekken en leren!

Kitten eerste nacht

Het is zo ver, je mag eindelijk je nieuwe kitten ophalen! Dit is niet alleen voor je kitten, maar ook voor jou spannend. Vooral de eerste paar dagen en nachten, wanneer je kitten zich wat alleen kan voelen, kunnen uitdagend zijn. In de meeste gevallen komt je kitten bij moederkat, broertjes en zusjes vandaan. Letterlijk en figuurlijk een warm nest! Warmte zal jouw kitten een gevoel van veiligheid geven. Door je nieuwe kitten te voorzien van een warm, zacht en veilig plekje zal je kittens eerste nacht een stuk gemakkelijker worden. Bijvoorbeeld een fijne mand of lekker zacht deken, die je naast je bed neer kunt zetten. Wel is het belangrijk om, wanneer je niet van plan bent altijd samen met je kat te slapen, de kitten na een week ook te laten wennen aan het slapen in andere ruimtes.

null

Creëer een warm nest

Leg een kruik met warm water, warmte knuffel of een heating pad onder een dekentje in het bedje van je kitten. Dit vervangt de warmte die jouw kitten normaal gewend is vanuit het nest. Bekijk het kitten boodschappenlijstje voor meer tips.

Kitten moe maken

Naast voldoende slaap is voldoende beweging ook erg belangrijk voor een groeiende kitten. Kittens zijn speels en kunnen veel uitdaging gebruiken. Vooral vroeg in de ochtend en wanneer de zon ondergaat zijn kittens het meest actief. Spelen met je kitten heeft veel voordelen! Het verscherpt het reactievermogen en jachtinstinct van je kat, versterkt de onderlinge band tussen jou en je kitten én maakt je kitten lekker moe. Door voor het slapen gaan intensief met je kitten te spelen zal je kitten gemakkelijker de nacht doorslapen, wat voor jou als baasje ook ontzettend fijn is!

Er is speelgoed voor kittens in overvloed: van speelgoedmuisjes tot balletjes en kattenhengels. Met educatief speelgoed daag je je kitten mentaal uit. Je kunt ook zelf speelgoed maken voor je kitten, met spullen die je in huis hebt. Met wc-rollen of een oude sok bijvoorbeeld. Genoeg leuks dus, voor jou en je katje!

Hoeveel slaapt een volwassen kat? 

De volwassen kat slaapt veel, namelijk 13-16 uur per dag. Minder dan wanneer ze kittens waren, maar nog altijd veel meer dan wij mensen! Volwassen katten hebben minder slaap nodig dan kittens, omdat ze niet meer groeien. Maar waarom slapen katten alsnog zoveel? Katten zijn van nature roofdieren en het kost veel energie om een maaltje bij elkaar te jagen. De voorouders van je kat waren dagelijks druk met jagen en het verdedigen van hun territorium. Hoewel huiskatten niet hoeven te jagen voor hun kattenvoer, heeft je huistijger die natuurlijke behoeftes nog steeds. Belangrijk dus om veel te spelen met je kat, ook wanneer ze volwassen zijn. Het is niet alleen een goede manier om overgewicht buiten de deur te houden, het zorgt er ook voor dat je kat de energie die ze normaal gesproken in de jacht zou steken kwijt kan. Dit voorkomt ongewenst gedrag, zoals ‘s nachts miauwen.

Waarom slaapt een kat bij je?

Katten slapen voornamelijk op zachte, warme en veilige plekken. En er is één plek die dit alles omvat, namelijk jouw schoot! Voor sommigen is niets fijner dan een warme, spinnende kat op schoot. Maar waarom komt een kat eigenlijk bij of op je liggen?

 • Nummer 1

  Reden 1

  Door spullen en mensen kopjes te geven bakenen katten hun territorium af. Er komen feromonen vrij die voor je katten een vertrouwde geur zijn. Als kattenbaasje zit je al snel onder de feromonen van je kat, waardoor je kat je als veilig bestempeld!

 • Nummer 2

  Reden 2

  Katten houden van warmte. Is er plekje in de zon beschikbaar? Je zult je kat er vinden! Zodra de zon ondergaat moeten katten op zoek naar een nieuw warm plekje om hun dutje voort te zetten. Op jouw schoot, buik of lekker tegen je aan is het voor de kat heerlijk warm.

 • Nummer 3

  Reden 3

  Als je zo veel slaapt als dat katten doen, is een zacht plekje cruciaal. Je schoot is hiervoor perfect! Het is het juiste formaat en lekker zacht. Een fijn deken maakt het helemaal af.

 • Nummer 4

  Reden 4

  Wanneer een kat zich veilig bij je voelt, zullen ze ontspannen bij je komen slapen. Gevaar kan ze niet schaden wanneer jij in de buurt bent!

 • Nummer 5

  Reden 5

  Je ontspannen ademhaling en het ritme van je hartslag zijn rustgevende geluiden voor een kat met gevoelige oren. Net zoals dat het spinnen van katten op ons mensen ontspannend werkt! Jouw natuurlijke eigenschappen maken voor de kat de perfecte white noise machine om heerlijk bij weg te doezelen.

De slaapposities van je kat

We kennen ze allemaal wel; schattige foto’s van katten die zichzelf in allerlei vreemde posities hebben gewrongen en alsnog vredig liggen te slapen. De kat slaapt veel, dus je zult ze ongetwijfeld eens in gekke posities aantreffen? Maar wist je dat de slaappositie van je kat ook veel kan zeggen over hoe hij zich voelt? Hieronder een aantal veel voorkomende slaapposities en wat ze betekenen.

Kat slaapt op rugKat slaapt op rug

En kat die op z’n rug slaapt, bevindt zich in de meest kwetsbare positie. De buik is voor katten namelijk een erg gevoelige plek! Als een kat op z’n rug slaapt is dit een teken van ultiem vertrouwen en blijkt dat de kat zich op z’n gemak voelt bij jou thuis.

kat slaap op z'n zij

Kat slaapt op z’n zij

Ook deze slaappositie laat zien dat je kat erg op z’n gemak is. Net als voor veel mensen, is op de zij slapen voor katten de meest comfortabele slaappositie. Katten die op hun zij slapen zijn vaak in diepe slaap.

Opgekruld slapenKat slaapt opgekruld

Katten die opgekruld slapen, met de staart om het lichaam heen, beschermen zichzelf tegen zowel gevaar als kou. Dit is de meest voorkomende slaappositie onder katten. Katten die opgekruld slapen zijn in diepe slaap.

De cat-loafde cat-loaf

De alom bekende cat-loaf, of brood-houding, is een populaire slaappositie onder katten. In deze positie slapen katten op hun buik met hun pootjes tegen hun lijfje aangetrokken. Van bovenaf lijkt je kat op een heel brood, een cat-loaf dus! Dit is lekker warm voor katten en is een teken dat je kat relaxed is.

Languit met gestrekte pootjeskat languit met gestrekte pootjes

Wanneer katten languit liggen met gestrekte pootjes zijn ze heerlijk op hun gemak en hoogstwaarschijnlijk in een diepe slaap.

 

 

Hoeveel slaapt een oude kat?

Naarmate katten ouder worden, gaan ze meer slapen. Oude katten slapen wat lichter en hebben meer uren slaap nodig. Het is dus normaal dat oude katten meer slapen. Omdat oude katten het sneller koud krijgen doordat de vacht wat dunner wordt, is het belangrijk om lekker warme lounge plekjes te creëren voor je senior kat. Daarom is een hangmat die je aan de verwarming kan hangen ideaal om jouw senior kat lekker warm te houden. De favoriete slaapplekken van katten bevinden zich daarnaast ook vaak op hogere plaatsen die bij het ouder worden wat lastiger te bereiken zijn. Zorg voor nodige opstapjes zoals handig geplaatste kussens, dozen of een loopplankje.

null

Slaapt jouw kat te veel?

Heb je het idee dat je kat te veel slaapt? Of dat je oude kat juist actiever wordt en minder slaapt? Dit kan verschillende oorzaken hebben. Ga bij zorgen altijd naar de dierenarts.
MAAK EEN AFSPRAAK BIJ VETS PLACE