Hijgen, we zien honden het veel doen! Naarmate de leeftijd toeneemt, neemt het hijgen vaak ook toe, maar is dat erg? Hijgen is een verhoogde ademhaling en kan verschillende redenen hebben. In dit advies leggen we alles uit over hijgen en waarom oude honden veel hijgen!

Wat is hijgen?

Onze viervoeters worden steeds ouder en soms loop je als baasje tegen wat nieuwe dingen aan. Het kan voorkomen dat jouw oudje wat onrustig is of veel hijgt. Hijgen is een verhoogde ademhaling, waarbij jouw hond vaker inademt per minuut. Een gewone ademhaling houdt in dat jouw hond 10 tot 30 keer inademt per minuut. Wil je meer weten over de ademhaling van je hond? Lees in ons advies alles over de ademhaling, hartslag en temperatuur van honden!  Een oude hond hijgt veel voor verschillende redenen. Hieronder zijn de verschillende redenen op een rijtje gezet en wat verder toegelicht.

  • Temperatuur.
  • Overgewicht.
  • Zenuwachtig (onrust).
  • Pijn of ziekte.
null

Hijgen van plezier?

Als jouw hond heel enthousiast is dan kan hijgen een vorm zijn om zijn of haar enthousiasme te uiten! 

Temperatuur

Voor honden is hijgen voor temperatuurregulatie één van de belangrijkste redenen. Honden zweten niet, zij houden hun lichaamstemperatuur gelijk door middel van hijgen of via de voetzooltjes. Het hijgen zorgt voor de warmte verdamping van lucht tijdens het uitademen, hierdoor raken honden warmte kwijt via het hijgen. Oude honden hijgen veel, dit kan komen doordat zij door hun leeftijd minder goed de lichaamstemperatuur kunnen reguleren.

TemperatuurstipHelp jouw hond bij warmte door verkoeling te bieden! Lees in ons advies verkoeling voor hond en kat alles over verkoeling voor jouw viervoeter. Denk hierbij aan voldoende water of een mooi hondenzwembad.

BEKIJK ALLE VERKOELINGSPRODUCTEN

Overgewicht

Geschat is er zo’n 35% van de honden en katten in Nederland te dik. Als jouw hond extra kilo’s moet meedragen, zal dit ook meer energie kosten. Oude honden zullen er in dit geval nog meer last van hebben omdat de bewegingsvrijheid bij een oude hond steeds minder wordt op oude leeftijd. Deze extra kilo’s zorgen niet alleen voor veel hijgen door meer energie verbruik, maar meer vet isoleert ook meer. Hierdoor hebben dikkere honden het sneller en langer warm. Zoals hierboven genoemd zal een oude hond veel hijgen doordat het reguleren van de lichaamstemperatuur lastiger wordt. In combinatie met overgewicht zal jouw oudje langer en vaker hijgen op een dag.

Afvaltip! Probeer minder snoepjes of ander eten buiten de alledaagse brokken te geven en beweeg meer. Is dit lastig? Probeer dan nieuwe manieren te verzinnen. Ga in plaats van een extra uur wandelen, een balletje gooien en maak je hond enthousiast met een trekspelletje. Kleine stukjes extra beweging kunnen de start zijn van een betere conditie en uiteindelijk ook afvallen! Lees hier meer afvaltips.

Zenuwachtig (onrust)

Wanneer je zelf zenuwachtig bent ga je misschien ook meer zweten. Je hond kan hier misschien ook last van hebben, alleen gaat hij of zij hijgen. Dit soort hijgen wordt ook wel “stresshijgen” genoemd. Vaak gebeurt dit in nieuwe, onbekende of stressvolle situaties of bij harde geluiden zoals vuurwerk. Een andere oorzaak is dat jouw hond zenuwachtig of onrustig is omdat jij zelf zenuwachtig bent. Honden pakken deze lichaamstaal snel op en worden dan zelf onrustig. Een oude hond hijgt veel wanneer hij of zij in deze situaties belandt. De oude snuitjes worden wat onzeker met een oude leeftijd. Het kan zijn dat je oude hond dus meer onrust heeft in situaties die voorheen misschien niet zo eng waren. Is jouw hond af en toe in de war en is hij of zij vaak onrustig? Dan kan dat ook een indicatie zijn van dementie.

LEES ALLES OVER STRESS BIJ HONDEN

Pijn of ziekte

Heeft je hond last van pijn? Of is hij/zij ziek? Dan kan het zijn dat je hond ook wat meer hijgt. Vaak gaat hijgen door pijn of ziekte gepaard met veel piepen. De pijn of ziekte kan de oorzaak zijn van het hijgen zoals bijvoorbeeld bij hart- of ademhalingsproblemen. Echter kan het hijgen ook indirect worden veroorzaakt omdat de hartslag wat verhoogd is door ongemak. Een zieke hond herkennen? Lees in ons advies hoe je een zieke hond herkent!

Tip! Wanneer je hond last heeft van pijn, kan verzachting de pijn helpen met het verminderen van het hijgen. Bespreek pijnbestrijding altijd eerst met een dierenarts!

Hijgen of benauwd?

Vaak wordt hijgen vergeleken met benauwdheid. Wanneer jouw hond benauwd is zal de ademhaling verhogen en zal je hond gaan hijgen. Echter zijn er veel andere kenmerken waaraan je benauwdheid kan herkennen. Bij het inademen kan de buik bijvoorbeeld meer naar binnen worden gezogen en de borstkas zet verder uit. Daarnaast kan het (piepend) geluid bij inademing een signaal zijn voor benauwdheid. Twijfel je over het hijgen van je hond? Neem dan contact op met de dierenarts!

null

Vets Place dierenartsen

Wist je dat er in sommige Pets Place winkels een Vets Place aanwezig is? Bekijk of er een Vets Place bij jou in de buurt zit!
NEEM CONTACT OP MET EEN DIERENARTS

Oude hond hijgt veel…

Onze oudjes krijgen een steeds hogere leeftijd maar met deze hogere leeftijd komen ook wat onzekerheden en verminderingen van conditie. Je oude hond hijgt veel, is dat erg? Nee, over het algemeen niet. Jij kan je oudje helpen door een ritme aan te houden. Blijf bij wat bekend is voor jouw hond, hierdoor ontstaan er minder stressvolle situaties. Stress verminderen is belangrijk voor het tegengaan van overtollig hijgen in onbekende situaties. Het tempo van voorheen misschien niet meer bij te houden is of bepaalde activiteiten kunnen niet meer op dezelfde manier. Elke hond is anders en wordt anders oud, bepaal wat voor jouw oudje het beste is. Jij kent je hond natuurlijk het beste!

BEKIJK ALLES VOOR JE SENIOR HOND IN DE WEBSHOP