Rust voor je hond is soms ver te zoeken. Met onze drukke levens hebben ze het af en toe moeilijk. We zijn volop in beweging, kinderen die rennen, een andere woonplaats, op vakantie, drukke feestjes, vuurwerk; noem het maar op. In dit artikel kijken we naar de stress symptomen van honden en we bieden hier de beste oplossingen tegen stress.

Wat zijn de tekenen van stress bij honden?

Honden vertonen verschillende symptomen van stress, afhankelijk van de hond en de stresssituatie. Typische kenmerken van stress bij de hond zijn:

Honden horen af en toe te blaffen, maar overmatig blaffen kan een reden hebben, denk aan eenzaamheid, angst of als ze zich bedreigd voelen. Dit is vaker het geval in bijvoorbeeld kennels, maar het kan ook thuis voorkomen.

tip

Je hond leren alleen thuis te zijn

Lees hier hoe je jouw hond het beste kunt leren om alleen thuis te blijven!

Beeft, trilt of bibbert je hond en je hond is niet nat of koud geworden, dan komt dit beven, trillen en bibberen waarschijnlijk door de stress. Vuurwerk, reizen, kennels of een andere omgeving zijn hier flinke boosdoeners, je hond zal zich het liefst willen verstoppen.

tip

Vuurwerkangst verminderen

Schrikt jouw hond bij elke harde knal van vuurwerk of onweer? Lees hier hoe je jouw hond kan helpen bij vuurwerkangst.

De meeste honden kwijlen, en dat is heel normaal. Maar soms neemt het kwijlen buitenmaatse proporties aan. Wat kan er dan aan de hand zijn? Het kwijlen kan te wijten zijn aan stress of angst, bijvoorbeeld tijdens een autorit of een bezoek aan de dierenarts.

Honden zijn sociale dieren en leven dus graag in een groep. Als een hond zich gaat verstoppen, kan dat zijn om een stressvolle situatie of een hard geluid zoals vuurwerk te vermijden.

Een oorzaak van overmatig likken kan verveling zijn, een gebrek aan entertainment, maar ook stress. Hierdoor beginnen ze te likken aan hun poten of andere lichaamsdelen. Overmatig likken of een overmatige vachtverzorging door honden is vaak het gevolg van verveling en/of stress gerelateerde gedragsproblemen. Als verveling de oorzaak is, dan kunnen speeltjes en aandacht helpen om de stress te verminderen.

Overmatig krabben door honden is vaak het gevolg van verveling en/of stressgerelateerde gedragsproblemen. Hierdoor kunnen wondjes ontstaan en kan de huid van je hond ontstoken raken. Krabben komt vaak samen met excessief likken voor. In extreme gevallen begint de hond zichzelf ook te bijten. Als verveling de oorzaak is, dan kunnen ook hier speeltjes en aandacht helpen om de stress te verminderen.

Wat kun je aan deze stress doen?

Het is natuurlijk van belang om de stress bij jouw hond weg te nemen. Zelf kunnen we afleiding zoeken, maar een hond moet daarbij geholpen worden door jou. Allereerst kun je de problemen oplossen door de probleempunten aan te pakken. Bijvoorbeeld meer ruimte, meer beweging, meer aandacht of speelgoed om de hond bezig te houden. Houd hem bezig door bijvoorbeeld lekker te spelen of uit te laten. Daarnaast kan je gebruik maken van stressverlagende dieetvoeding, één van de producten van Adaptil of de RelaxoPet.

Stressverlagende voeding

Veranderingen in het leven van je hond kunnen zorgen stress symptomen zoals angst, lichamelijke klachten of gedragsproblemen. Speciale voedingen zorgen bevatten stoffen die ervoor zorgen dat de rust weer terugkeert. Alfa-casozepine is een eiwit wat een rustgevende werking geeft zonder sedatie effect. Daarnaast bevat deze voeding extra L-tryptofaan, wat de grondstof is van serotonine. Serotonine zorgt voor rust, eetlust en een goede nachtrust. Voeding zoals Royal Canin Relax Care bevat deze stoffen en zorgt voor meer rust bij jouw hond.

BEKIJK STRESSVERLAGENDE VOEDING

Gebruik Adaptil

Door het gebruik van Adaptil zal je jouw hond al veel meer rust en vertrouwen geven. Adaptil stelt de hond gerust en zorgt daardoor dus voor minder tot geen stress bij de hond. Dit kan door middel van een band, tabletten, een spray of een verdamper.

BEKIJK ADAPTIL IN DE WEBSHOP

Gebruik RelaxoPet

Één van de nieuwste manieren om jouw hond te laten ontspannen is door gebruik te maken van RelaxoPet. Deze kleine speakers zenden trillingen uit die voor mensen niet hoor- of voelbaar zijn, maar waarvan jouw huisdier tot rust komt.

BESTEL HIER DE RELAXOPET