Lieve, grijze snoetjes die veel in dromenland vertoeven. Wist je dat jouw oudje ook kan dromen en dat ze dit vaak over jou als baas doen? Een oude hond slaapt veel, maar is dat erg? In dit advies leggen we alles uit over de verschillende slaapfasen en wat rust voor oude honden precies inhoudt. 

Waarom slaapt mijn oude hond veel?

We weten allemaal hoe belangrijk een goede nachtrust is. Maar wat is slaap eigenlijk? Tijdens de slaap verwerkt het lichaam alle gebeurtenissen van de dag. Het lichaam en de hersenen komen volledig tot rust. Gemiddeld slaapt een volwassen hond 14 tot 16 uur.  Oude honden slapen veel, gemiddeld is dit zo’n 16 tot 18 uur. Het kan soms voelen alsof honden de hele dag slapen! Bij oude honden wordt de conditie minder en de stofwisseling langzamer, waardoor oude honden meer rust op de dag nodig hebben.

null

Wist je dat puppy’s meer rust nodig hebben?

Rust bij puppy's is erg belangrijk, daarom slapen puppy's veel uren op een dag! Lees in ons advies ‘Hoeveel slaapt een puppy?waarom die rust zo belangrijk is voor puppy's!
LEES ALLES OVER DE RUST VAN PUPPY'S

Slaapfasen

Tijdens de slaap doorloopt je hond verschillende fasen. Over het algemeen gaat het lichaam van lichte naar diepe slaap, dan weer terug naar een lichte slaap en vervolgens door naar REM-slaap. Jouw hond gaat eerst verschillende fasen door voordat deze in dromenland belandt. Lees hier welke fasen er doorlopen worden tijdens de slaap van honden (en mensen):

  • Wakker: tijdens het slapen is het normaal om een aantal keer wakker te worden. Dit wordt ook wel de inslaapfase genoemd.
  • Lichte slaap: het grootste deel van de slaap is deze fase. De lichte slaap bevordert het lichamelijk en geestelijk herstel. 
  • Diepe slaap: deze fase bevordert het lichamelijk herstel en verschillende aspecten van het geheugen en leren. 
  • REM-slaap: REM staat voor Rapid Eye Movement. In deze fase zijn dromen helder en is de ademhaling en hartslag verhoogd. REM-slaap is belangrijk voor het geheugen en humeur. 

Slaapgebrek

Voor jouw gevoel slaapt jouw hond misschien veel, maar genoeg rust op de dag is heel belangrijk. Slaapgebrek heeft invloed op veel verschillende processen en organen in het lichaam. De voornaamste dingen waar slaapgebrek invloed op heeft is het leervermogen, concentratie, geheugen en prestaties. Lichamelijke klachten kunnen zich uiten in vaker ziek worden, hart en vaatziekten of obesitas. Geestelijke klachten bij slaapgebrek kunnen zich uiten in stress, depressie en irritatie. Dus slaapt jouw oude hond veel? Laat hem/haar dan maar lekker in dromenland vertoeven.

null

Wist je dat er gezondheidsproblemen zijn die meer slaap kunnen veroorzaken?

Tijdens ziekte of na een operatie en narcose kan jouw hond meer gaan slapen. Slapen en rusten bij ziekte versnelt het genezingsproces. Rust helpt het lichaam de situatie weer beter onder controle te krijgen.

Hoe kan je jouw hond helpen zijn rust te nemen?

Wanneer jouw hond veel slaapt, is een lekker slaapplekje uiteraard niet te missen. Een eigen slaapplek is belangrijk voor jouw hond. Ze moeten hier kunnen slapen, rusten, snacken maar zich ook terug kunnen trekken wanneer het te druk wordt. Er zijn vele soorten slaapplaatsen beschikbaar. Natuurlijk moeten alle slaapplaatsen de eigenschappen comfortabel en zacht in de beschrijving hebben. Hieronder nemen we je mee in een aantal opties voor een lekker slaapplekje.

Bench

Een bench kan een goede optie zijn wanneer jouw hond moeilijk zelf zijn rust pakt. De bench moet een plek zijn waar jouw hond het gevoel kan hebben dat hij/zij zich hier kan terugtrekken. Zorg dat de bench groot genoeg is, dat jouw hond zijn of haar benen volledig kan strekken. Om de bench extra comfortabel te maken kun je kiezen voor een extra kussen of benchmat toe te voegen.

BEKIJK ALLE BENCHES

Hondenmand of hondenkussen

Er zijn vele soorten hondenmanden of hondenkussens. Zo bestaan er manden van riet, plastic of van stof. Veel honden vinden het prettig om hun hoofd op een hogere positie te leggen, daarvoor is een mand met een opstaande rand een mooie optie. Oudere honden kunnen soms wat slechter opstaan. Daarvoor is een mand die wat hoger van de grond ligt een goede optie. Hierdoor hoeft jouw grijze snuiter iets minder moeite te doen om op te staan.

Orthopedische kussens

Helaas worden onze viervoeters steeds wat ouder. Oudere honden slapen veel en kunnen daarbij veel baat hebben bij een orthopedisch kussen. Een orthopedisch kussen heeft vaak een memory foam vulling. Deze vulling ondersteund het lichaam door de wervelkolom in een rechte lijn te houden. Daarbij geeft het een verzachtende werking voor oude honden die last hebben van spierverlies of gewrichtsklachten, de memory foam neemt de druk van de gewrichten af tijdens het rusten. Een mooi voorbeeld hiervan is de Adori orthopedisch bed of de Maxxnobel Orthopedische sofa.

BEKIJK ALLE ORTHOPEDISCHE KUSSENS

Wist jij dit al over slapende honden?

  • Geen slapende honden wakker maken; een bekend gezegde, maar is het echt zo? Ja en nee, wanneer een hond diep in slaap is en je die plotseling wakker maakt kan jouw hond schrikken of gedesoriënteerd zijn. Dit kan een onverwachte reactie geven waar jij als baas ook van kan schrikken. Echter is het niet zo dat het altijd enorm gevaarlijk is om een slapende hond wakker te maken.
  • Honden kunnen ook dromen. Ze dromen vooral over de gebeurtenissen van de dag. De wilde poot bewegingen van je hond komen voort uit dromen dat ze bijvoorbeeld rennen of spelen.
  • Als honden dromen, dromen ze vaak over hun baas. De hondenbaas is het enige referentiekader die honden hebben voor hun normen en waarde. Ze dromen dus vaak over jouw gezicht, geur en hoe ze je kunnen verblijden of irriteren.
  • Als honden op hun rug slapen, wat een kwetsbare positie is, dan voelen ze zich op hun gemak. Ze vertrouwen jou en hun omgeving volledig.
  • Uit onderzoek blijkt dan kleinere hondenrassen meer dromen dan grotere rassen.
  • Als een hond slaapt en deze de ogen niet volledig sluit kan je soms het derde ooglid zien.