Supplementen kunnen niet alleen de gezondheid bij mensen bevorderen, maar ook bij honden! Voedingssupplementen zijn aanvullingen op het dagelijkse dieet waarbij delen van het lichaam worden ondersteund en toekomstige problemen voorkomen kunnen worden. Waar dat potje glucosamine of dat vitaminepilletje voor gebruikt kan worden? Dat wordt haarfijn uitgelegd! Lees hier meer over supplementen voor honden. 

Wat zijn supplementen voor honden?

Supplementen vormen een aanvulling op het dagelijkse dieet van een hond. Lichaamsdelen kunnen ondersteund worden waarbij zelfs toekomstige gezondheidsproblemen voorkomen kunnen worden. Bommen vol vitaminen, mineralen, bepaalde vetzuren, plantenextracten, aminozuren, prebiotica en probiotica doen het werk in de verschillende delen van het lichaam.

Gezondheidsproblemen kunnen ondersteund of voorkomen worden

Honden die tot nog toe géén gezondheidsproblemen hebben, kunnen ook de voordelen van supplementen ondervinden! Weet jij dat jouw (ras)hond gevoelig is voor een bepaald gezondheidsprobleem? Denk bijvoorbeeld aan grotere hondensoorten die gevoeliger kunnen zijn voor gewrichtsproblemen en de West Highland White Terriër flink last kan ondervinden door een huidproblemen. Het uitrekken of het voorkomen een gezondheidsprobleem helpt jouw hond een huisdierenleven lang fijn te leven! Hierbij kunnen supplementen een positieve invloed geven. Wanneer een gezondheidsprobleem zich uit, kan een supplement enkel ondersteunend werken. De meest gebruikte supplementen voor honden zijn supplementen voor de huid, de gewrichten, de spijsvertering en tegen stress. 

Huidproblemen

Piepen door het krabben en pijnlijke schrammen. Bij huidproblemen kan je hond erge last ondervinden. Honden die erg gevoelig kunnen zijn voor huidproblemen zijn de West Highland White Terriër, Shar-Pei, Cocker Spaniël, Shih Tzu en Boxer. Een huidprobleem wordt onder andere veroorzaakt door allergieën en parasieten. Supplementen kunnen helpen om huid en haar soepel en glanzend te maken. Deze supplementen voor huidproblemen bevatten waardevolle eigenschappen die voornamelijk gewonnen worden uit oliën.

Soepel huid en glanzend haar

Veel oliën lijken wonderen te doen voor de huid en het haar van onze honden. Vele van deze oliën bevatten omega-3-vetzuren en omega-6-vetzuren, maar ook verschillende mineralen. Niet alleen houden de essentiële vetten huid en haar soepel en zacht, maar bevorderen ook het functioneren. Twee voorbeelden van bekende vetzuren zijn linolzuur en gamma-linoleenzuur (GLA). Linolzuur wordt in het lichaam van een hond omgezet in GLA, maar er bestaan een enkel aantal planten die rijk zijn aan GLA. Een groot voordeel: het lichaam hoeft de linolzuur niet eerst om hoeft te vormen.

Supplementen voor een soepele huid en glanzend haar

 • Borage olie wordt geperst van de bernagie, ofwel de komkommerkruid (Borago officinalis). Het olie van dit kruid zit boordevol gamma-linoleenzuur (GLA), wat de huid een boost geeft. Voorbeelden van producten met borage olie zijn Greenfields Skin+ en Puur Natuur Veg Omega.
 • Lijnzaadolie wordt geperst uit vlas (Linum usitatissimum). Naast dat deze olie vol vetzuren zit, zijn foliumzuur, magnesium en ijzer ook belangrijke spelers van de lijnzaadolie. Dit goedje zorgt voor sterk en gehydrateerd haar. Lijnzaadolie kan je veel terugvinden in hondenvoedingen.
 • Zalmolie wordt gewonnen uit de zalm. Dit supplement kan je als een dressing over de voeding gieten. Vette vis zit vol met omega-3- en omega-6-vetzuren en werken niet alleen verzorgend voor huid en haar, maar hebben ook een ontstekingsremmende functie. Voorbeelden van producten met zalmolie zijn Beaphar Zalmolie en Excellent Dog Salmon Oil.

De geïrriteerde huid ondersteunen

Een geïrriteerde huid kan erg vervelend zijn; niet te houden jeuk, verschrikkelijke bultjes en pijnlijke wondjes. Als huisdiereigenaar kunnen honden die gevoelig zijn voor een irriterende huid ondersteund worden met supplementen! Deze supplementen verlichten de jeuk, helen de huid en gaan wondhelend te werk. Lees hier meer over de huid ondersteunende supplementen.

 • Aloë vera heeft een helende werking. Zo helpt het bij huidproblemen en kalmeert de huid en huidirritaties. Sterolen (vet) en polysacchariden (koolhydraat) zijn de stoffen in aloë vera die de huid kalmeren en irritaties verminderen. Een voorbeeld van een product met aloë vera is PUUR Huid. Let op: geef nooit een (deel van de) aloë vera plant aan je hond, deze staat op de lijst giftige planten voor honden!

Haaruitval tegengaan

Wanneer de ruiperiode bezig is vliegen de plukken haar je soms om de oren heen. Erg vervelend, want om elke dag te stofzuigen of die constante jeuk bij je hond zijn niet optimaal! Met voedingssupplementen is de kans aannemelijk dat overtollig haaruitval tegen kan worden gegaan! Zorg voor een snelle rui met één van de volgende voedingssupplementen tegen (overtollig) haaruitval!

 • Algen zoals Chlorella en Spirulina zijn onmisbaar voor een gezonde haardos! Waarom? Deze micro-organismen zijn een bron van mineralen zoals jodium, calcium en magnesium, welke het haaruitval niet alleen tegengaan, maar ook het haar sterker maken! Een voorbeeld van een product met algen is Oropharma Opti Hair.
BESTEL SUPPLEMENTEN VOOR DE HUID

Gewrichtsproblemen

Ongeveer 1 op de 5 honden zal eens in zijn of haar leven last krijgen van gewrichtsproblemen, waaronder vele grotere hondenrassen zoals de Duitse Herder, Labrador Retriever en de Rottweiler. Deze problemen ontstaan doordat honden simpelweg ouder worden en in het leven kampen met overgewicht, maar ook door erfelijke aandoeningen of gebeurtenissen in het leven waarbij één of meerdere gewrichten beschadigd zijn. Je kunt je hond preventief helpen met supplementen voor de gewrichten, wat zeker een goed idee is als gewrichtsproblemen vaak voorkomen in het ras! Daarnaast kunnen supplementen voor gewrichten ondersteunend helpen, een fijn idee om pijn te kunnen verlichten!

Supplementen voor de gewrichten

 • Glucosamine en chondroïtine zijn de basisbenodigdheden van veel supplementen voor gewrichten. Dit dynamische duo versterkt elkaars werking naadloos: glucosamine vormt het kraakbeen en de veerkracht hiervan en heeft een aanvullende rol op chondroïtine, wat de afbraak van kraakbeen remt. Een voorbeeld in onze webshop is Oropharma Opti Joint.
 • Collageen werkt niet alleen voor versteviging rondom de banden en pezen van een gewricht, maar smeert ook de gewrichten. Een voorbeeld in onze webshop is Greenfields Mobility+
 • Groenlipmossel is een weekdier wat zwemt in de wateren rond Nieuw Zeeland. Belangrijke ingrediënten die dit kleine weekdiertje bevat zijn glucosamine en chondroïtine. Verder zijn Omega-3-vetzuren een belangrijke speler die de groenlipmossel bevat, omdat de ontstekingsremmende functie de aantasting van het gewrichtskraakbeen remt. Een voorbeeld in onze webshop is Pharmox Groenlipmossel. 
BESTEL SUPPLEMENTEN VOOR DE GEWRICHTEN

Spijsverteringsproblemen

Hondeneigenaren met honden die last hebben van een gevoelig darmstelsel kennen het al te goed: een opgekrulde houding, borrelende buikjes en walmen van windjes. Bijna alle hondenrassen kunnen last hebben van spijsverteringsproblemen. Het liefst wil je je verplaatsen in de situatie van je hond om te begrijpen wat hij of zij voelt om te helpen, maar helaas is dat niet mogelijk. Toch kunnen darmen geholpen worden door supplementen! Vele van deze supplementen voor de spijsvertering bevatten prebiotica, probiotica en vitamine B12, maar wat deze elementen doen? Dat lees je hier verder! 

Prebiotica voor de spijsvertering

Prebiotica zijn voedingsstoffen die niet in de dunne darm worden verteerd en opgenomen, maar wel de darmflora ondersteunen. Deze voedingsstoffen zijn voornamelijk onverteerbare koolhydraten die door goede darmbacteriën worden gefermenteerd. Bij deze fermentatie komen vluchtige vetzuren vrij die weer dienen als voedingsstoffen. FOS (Fructo-Oligo-Sacchariden) en MOS (Manno-Oligo-Sacchariden) zijn bekende voorbeelden van deze onverteerbare koolhydraten. Dit zijn de functies:

 • FOS dient als voedingsstof.
 • FOS stimuleert de slijmproductie in de darmen,
 • FOS versterkt de barrièrefunctie van de darmen waardoor schadelijke bacteriën niet binnen kunnen dringen.
 • FOS verlaagt de zuurtegraad van de dikke darm en bevordert daarmee de groei van goede bacteriën.
 • MOS remt de groei van ziekteverwekkende bacteriën, waardoor deze slechte bacteriën geen ontsteking kunnen veroorzaken. 

Probiotica

Probiotica zijn levende bacteriën die in supplementen zijn toegevoegd om de spijsvertering te verbeteren. Het herstelt de natuurlijke balans in de darmen en ondersteunt de spijsvertering door de bacteriestam van de goede darmbacteriën aan te vullen. Voorbeeld van een product is Greenfields Probiotics+.

BESTEL SUPPLEMENTEN VOOR DE SPIJSVERTERING

Stress

Knallend vuurwerk, een nieuwe omgeving, reizen of een soortgenoot wat niet ligt. Er kunnen verschillende redenen zijn waar je hond of honden stress van ervaren. Stress komt bijna bij elke hond voor en een beetje stress is geen probleem: ze hebben het nodig om te functioneren. Té veel stress kan echter leiden tot gezondheidsproblemen, iets wat je liever niet wilt hebben! Supplementen tegen stress kunnen helpen om de stress te verminderen.

Supplementen tegen stress

 • Valeriaan is een plantenextract wat zorgt voor een rustgevende en kalmerende werking, zonder het dier suf of futloos te maken. Merk je dat je hond rusteloos is en niet gaat slapen? Dan kan dit plantenextract zorgen voor een betere nachtrust van jouw dier. Een voorbeeld van een product zijn de BF Petfood Gistsnoepjes Relax.
 • Vitamine B6 en B9 verhogen het niveau van serotonine: het gelukshormoon. Bij stress kan er een tekort aan serotonine zijn. De combi van vitamine B6 en tryptofaan, wat je kunt vinden in de voeding van je hond, zorgen voor een verhoogde hoeveelheid aan serotonine. Een voorbeeld van een product met vitamine B6 en B9 is Greenfields Calm+.
BESTEL SUPPLEMENTEN TEGEN STRESS
tip

Goed voor dier en milieu

De supplementen van Greenfields helpen jouw viervoeter bij vervelende gezondheidsproblemen. De ingrediënten van de supplementen worden gewonnen uit duurzame bronnen; goed voor dier en milieu! 
BESTEL SUPPLEMENTEN VAN GREENFIELDS