Oranje blaadjes en prachtige kleuren, in de herfst kunnen we met onze paarden genieten van de mooie natuur. Maar er zitten niet alleen voordelen aan het hebben van paarden in de herfst. Als paardeneigenaar ken je het vast wel: minder gras op de wei en meer modder. Hoe bereid je paard voor op de herfst? Waar moet je op letten in deze periode? Met de informatie in dit adviesartikel komen je paard en jij samen de herfst door!

Gras in de herfst voor paarden

In de nazomer en de herfst wordt de kwaliteit van het gras minder. Vaak zelfs zodanig dat je je paard al moet bijvoeren met zowel ruwvoer als met krachtvoer. Maar welk voer is nou het best voor paarden in de herfst? Elk paard is natuurlijk verschillend en daarom zijn er ook verschillende soorten paardenvoedingen. Afhankelijk van het ras, grootte, arbeid, geslacht, leeftijd van het paard en het soort ruwvoer dat je al geeft, kies je het bijbehorende krachtvoer:

  • Voor de sobere rassen en suikergevoelige paarden kun je kiezen voor de Subli ponybrok of Subli Dieetmix
  • Voor recreatiepaarden- pony’s die lichte arbeid verrichten, zou de Pavo Basic Plus basisbrok volstaan.
  • Voor oudere paarden, paarden met gebitsproblemen of paarden die wel wat mogen aankomen, is de Subli Seniores Priores een uitermate geschikt product in deze tijd van het jaar.
tip

Veulens spenen

Dat valt rond dezelfde tijd in het jaar (nazomer en herfst). Daarom is extra aandacht voor voeding van belang bij deze jonge dieren om zo de speendip te voorkomen. Denk hierbij aan onbeperkt goed verteerbaar ruwvoer (minder grofstengelig) en 2 tot 3 kg veulenkorrel voor een veulen van een groot paard. Voor een pony-veulen kan je deze hoeveelheid naar beneden aanpassen. Begin de brok al voor het spenen te geven zodat ze hier al wat aan gewend zijn.
BEKIJK MEER PAARDENVOER IN DE WEBSHOP

Problemen met paarden in de herfst

Het gras gaat in deze periode minder groeien, waardoor paarden in de herfst meer zand binnen kunnen krijgen dan normaal. Daarnaast vallen er niet alleen blaadjes van de bomen, maar ook eikels, fruit of beukennootjes. Als deze bomen in de wei van je paard staan, kunnen ze deze noten of vruchten gaan eten. Verder beginnen paarden in de herfst ook met de overgang van winter- naar zomervacht, hoe kun je ze hierin ondersteunen?

Paarden & zand eten

Door de verminderde grasgroei neemt het risico op zand-opname toe en dit kan problemen veroorzaken in het maagdarmkanaal. Je paard kan bijvoorbeeld last krijgen van zandkoliek. Om dit te voorkomen, kan het verstandig zijn om jouw paard of pony een psylliumslobberkuur te geven. Dit is vaak gemaakt van schilletjes van zaden en zorgt ervoor dat het eventuele opgehoopte zand wordt afgevoerd.

Let op! Tip van Pets Place Boerenbond

Pas op voor hoefbevangenheid

Niet alleen in het voorjaar, maar ook in de herfst is het risico op hoefbevangenheid groot. De nachten worden weer kouder en hierdoor zal het gras minder groeien. Overdag kan het nog wel lekker zonnig en warm zijn, waardoor het gras fructaan (stof die zorgt voor groei van de plant) gaat opslaan. Fructaan is een suikersoort. Heb je een paard of pony die gevoelig is voor hoefbevangenheid? Laat hem of haar dan niet of minder op het gras en geef genoeg ruwvoer.

Het eten van eikels, fruit en beukennootjes

Eikels, beukennootjes en fruit vallen in de herfst ook weer van de bomen. Als paarden hier te veel van eten kunnen ze ziek worden (darmontsteking, diarree en koliek). Mocht je deze bomen in de wei hebben staan, stel dan voldoende ruwvoer ter beschikking zodat ze genoeg afleiding hebben. Ook kun je de bomen eventueel afzetten zodat de paarden niet te dicht bij kunnen komen. Wanneer alle vruchten van de bomen zijn gevallen, is het belangrijk dat je deze allemaal weg harkt voordat je de paarden weer toelaat op dit stuk grond.

Let op! Tip van Pets Place Boerenbond

Giftige vruchten en noten voor paarden in de herfst

Veel paardeneigenaren weten dat eikels giftig zijn voor paarden, maar welke vruchten en noten zijn nog meer zo giftig voor je paard? 
  • Eikels (vooral de groene): bevatten de giftige stof tannine.
  • Eikenbladeren (vooral de groene): bevatten de giftige stof tannine.
  • Esdoornzaadjes en -bladeren: bevat de giftige stof Hypoglycine A.
  • Beukennootjes: bevatten oxaalzuur, thiaminase en fagine. 
  • Paardenkastanje (onrijpe bolsters, bladeren en schors van de boom): bevatten tannine, saponine, looistof en bitterstof.
  • Fruit: appels, kersen, of andere vruchten kunnen in grote hoeveelheden maag- of darmklachten veroorzaken door de vele suikers die deze bevatten.

Paarden & verharen

Wanneer de langste dag van het jaar is geweest, begint je paard met verharen. De zomervacht maakt plaats voor een lekkere dikke wintervacht. Verharen kan best wel wat energie van je paard opeisen! Om goed te kunnen verharen zijn er namelijk voldoende voedingsstoffen nodig. Vitamines, mineralen, spoorelementen, vetzuren en eiwitten zijn hierbij belangrijke componenten. Dit kan je aanvullen met ruwvoer en krachtvoer i.v.m. de mindere kwaliteit van het gras. Een supplement, zoals Excellent Lijnzaadolie kan paarden in de herfst ook ondersteunen bij het verharen. Lijnzaadolie zorgt er namelijk voor dat je paard extra energie heeft en een gezondere, glanzende vacht krijgt.

info vachttype

Wist je dat?

Wist je dat het aanmaken van een wintervacht bij paarden niet veroorzaakt wordt door een koudere temperatuur? Paarden krijgen namelijk een dikkere vacht wanneer de dagen korter worden. De hoeveelheid daglicht is van grote invloed op dit proces. Wil je hier meer over weten, lees dan ons adviesartikel over de wintervacht van je paard!
LEES MEER OVER DE WINTERVACHT VAN JE PAARD

Verveling op stal in de herfst

Staan je paarden in de herfst op een wei of paddock paradise? Dan zullen ze minder last hebben van verveling. Maar wat als je paard in het najaar weer op stal gaat? Dit kan een grote overgang zijn en je paard kan zich flink gaan vervelen. Om dit tegen te gaan, kun je de stal van je paard verrijken met speelgoed, zoals een speelbal. Daarnaast kan je paard ook urenlang tevreden zijn met een liksteen van mineralen of zout. Ook slowfeeders zorgen ervoor dat je vierhoevige lieveling voor een langere tijd bezig kan zijn. Door het hooi aan te bieden in een hooinet, doet je paard langer over het eten van het hooi. Dit gaat verveling tegen én is ook nog eens ideaal voor te dikke paarden.

BEKIJK MEER STALACCESSOIRES IN DE WEBSHOP

Herfst: donkere, natte dagen

Als paardeneigenaar herken je het vast wel: de herfstachtige dagen zijn niet altijd zo plezierig. In de modder uitmesten of de paarden voeren in de stromende regen. Ook wordt het ‘s ochtends weer later licht en in de avond eerder donker. Helaas zijn niet alle herfstdagen mooi en zonnig, maar met de juiste uitrusting kun je dit soort dagen goed doorkomen.

Regenachtige dagen

Koude of natte voeten krijg je al snel als je door de modder moet ploeteren om bij je paard te komen. Daarom kun je flink baat hebben bij een stevige en waterdichte schoen of laars, zoals bijvoorbeeld de Elt Thermo Boots Standard Zwart of de regenlaars van Xqboots. Om de rest van je lichaam ook droog te houden, kan een goede regenjas natuurlijk niet ontbreken. Zo blijf je droog tijdens het verzorgen van je paarden in de herfst!

In het donker op stap met je paard

Ook nu het eerder donker wordt, hebben paarden nog beweging nodig. Als je in de herfst buiten gaat rijden, is het wel belangrijk om hierbij goed verlicht te zijn. Zo hou je het veilig voor zowel jezelf, je paard en voor andere weggebruikers. In ons artikel over veilig paardrijden in het donker kun je lezen met welke accessoires je veilig op pad kunt gaan en waar je nog meer op moet letten tijdens de donkere dagen.

LEES MEER OVER VEILIG PAARDRIJDEN IN HET DONKER