Wanneer je actief bezig wilt gaan met jouw paard of veulen, is het halstermak maken de eerste stap van het proces. Een belangrijke basis waar je goed consequent te werk moet gaan, want mocht je jouw paard te veel verwennen, kan hij of zij op latere leeftijd over je heen gaan lopen. Daarnaast is rust ook erg belangrijk; forceer niets. Wanneer een paard (nog) niet regelmatig gehanteerd wordt, weet je niet wat voor reacties het zal opleveren. Lees hier stap voor stap waar je op moet letten en ga met deze tips jouw veulen halstermak maken!

info

Je paard of veulen halstermak maken... Wat is dat nou eigenlijk?

Wanneer jouw paard of veulen halstermak is, kan het halster zonder problemen gedragen worden door jouw paard of veulen en kan het halster gemakkelijk om- of afgedaan worden.

De voorbereiding van een veulen halstermak maken

Is je paard of veulen nog niet gewend aan jou? Begin met een voorzichtige toenadering zonder halster. Loop rustig naar je veulen wanneer hij bij de moeder staat of benader je paard wanneer hij in de wei staat. Lukt dit nog niet? Ga dan een middagje bij de paarden in de wei zitten, zo leert je paard wennen aan jouw aanwezigheid zonder druk te ervaren. Ga met je hand langs het lichaam en observeer of je paard juist wegloopt of blijft staan. Gaat het goed? Aai hem over zijn neus zodat hij gewend raakt aan een aanraking op die plek. Langzamerhand zal je paard je meer gaan vertrouwen en kan je straks goed beginnen met het veulen halstermak maken. 

De benodigdheden tijdens het halstermak maken

Goed voorbereid zijn is het halve werk. Zorg voor de volgende benodigdheden tijdens het halstermak maken van je paard of veulen.

  • Een touw. Je kan dit het beste doen met de halsterlijn die je later ook gaat gebruiken. 
  • Een halster.
  • Beloningssnacks. Dit kan in de vorm van groente of fruit, maar ook paardensnacks. Probeer bijvoorbeeld Pavo Health Treats, een gezonde beloning tijdens het halstermak maken van je paard of veulen.

Lus van het halstertouw maken

Wanneer jouw paard gewend raakt aan de aanrakingen die met jouw handen worden gegeven, is het touw de volgende stap van het proces. Ga met het touw langzaam langs het lichaam, net alsof je met je hand langs het lichaam gaat. Ga voorzichtig naar het hoofd van je paard met het touw en strijk heel langzaam langs de oren, naar beneden tot onderaan de neus. Wanneer je paard het hoofd omhoog gooit, stop waar je mee bezig was en probeer het opnieuw. Tussendoor een langere tijd stoppen kan als beloning dienen, waardoor het paard kan denken dat het hoofd naar achteren bewegen de juiste reactie is. Stop op het punt waar je veulen het touw nog accepteert. Wanneer dit goed gaat, kan je de lus om de neus laten glijden. Wanneer je paard onrustig wordt, kan je het uiteinde van het touw gemakkelijk loslaten en zal de negatieve ervaring beperkt worden. Ga zo door totdat je paard geen reactie meer geeft op het touw. Beloon je paard telkens als het goed gaat met een beloningssnack, met je stem of aanraking.

Van een touw naar een halster

Wanneer het touw wordt geaccepteerd en je paard het geen probleem vindt om een touw om het hoofd te hebben, is het tijd voor het halster. Pak een halster wat te ruim is, want deze kan makkelijk om- en afgedaan worden. Herhaal dezelfde stappen als bij het touw: glijd eerst met het touw langs het lichaam tot aan het hoofd van je paard. Vervolgens zal je het halster langzaam over de neus laten glijden. Oefen dit regelmatig, houd het halster een tijdje om zodat je paard of veulen hieraan zal wennen en je zal merken dat het steeds beter zal gaan. Belangrijk is om te onthouden dat je paard of veulen halstermak maken niet in een uurtje of middag gedaan is, maar dat hier ruim de tijd voor genomen moet worden.

tip

Halsters speciaal voor veulens

Wist je dat er speciale veulenhalsters bestaan? Deze halsters zijn dun uitgesneden en is multi-verstelbaar. Ideaal voor de veulens, die groeien als kool!
BESTEL EEN VEULENHALSTER IN DE WEBSHOP

Met je paard aan de hand wandelen

Wanneer je met je paard aan de hand kan wandelen, dan is je paard of veulen halstermak. Probeer dit regelmatig te doen, want hier kan je veel voordelen uit halen voor jou en je paard! Zo is het wandelen aan de hand niet alleen goed voor de conditie van jou en je paard, maar zorg je ook voor een sterkere emotionele band tussen jullie twee. Tijdens de wandeling komen jullie samen voor andere situaties dan die je tegenkomt in de rijbak of op stal. Denk bijvoorbeeld aan voertuigen die zich op de weg kunnen bevinden, andere dieren die je tegenkomt en de andere omgeving waar jullie je in bevinden. Omdat de reacties buiten het vertrouwde terrein bekend worden, heb je een betere basis voor het buitenrijden.

BESTEL ALLES VOOR JE PAARD IN DE WEBSHOP