Poepende honden en verdwaalde drolletjes. Hondenpoep staat regelmatig in de lijstjes met grootste ergernissen. De bruine gelei van een hond kom je vaak tegen, zowel binnen als buiten de bebouwde kom. Wanneer de hondenpoep blijft liggen op een stuk natuur, zorgt dit voor verandering van voornamelijk de flora en fauna: planten die van nature op stikstofhoudende grond groeien, nemen de overhand. Echter zijn er opruimplichten van hondenpoep binnen bepaalde regio’s waarbij een hondenbezitter zowel wel als niet verplicht wordt om de hondendrol op te ruimen. Waar moet je de hondenpoep opruimen? En wat voor impact hebben de miljoenen drollen die dagelijks worden geproduceerd door onze viervoeters op de natuur om ons heen? Lees hier meer over het opruimen van hondenpoep.

info

Wist je dat?

Er worden ongeveer 1,9 miljoen hondendrollen per dag gedraaid door onze honden! Gemiddeld poepen honden één keer per dag en zijn er ongeveer 1,9 miljoen honden in Nederland.

Waar moet je hondenpoep opruimen?

Na talloze klachten van bewoners van verschillende gemeenten, is er sinds februari 2011 een hondenpoepbeleid in werking gegaan. Dit betekent dat er specifieke wetten en regelgevingen zijn opgesteld door gemeenten voor hondenbezitters betreft de poep van hun hond. Deze wet en regelgeving verschilt echter per gemeente, neem daarom een kijkje op de website van jouw gemeente voor de precieze wet- en regelgeving. Zo is het in veel gemeenten verplicht dat een hondenbezitter opruimmateriaal, zoals een poepzakje, meeneemt tijdens het uitlaten binnen de bebouwde kom. Daarnaast is het in veel gemeenten verplicht om de hondenpoep binnen de bebouwde kom op te ruimen, behalve als dit anders staat aangegeven. Negeer je dit? Dan riskeer je een boete! Over het algemeen wordt een hondenbezitter buiten de bebouwde kom niet verplicht om de hondenpoep op te ruimen.

info

Hoe zit het met het loslopen van je hond?

Zoals het hondenpoepbeleid wat hierboven staat geschreven, gelden er ook wetten en regels over het los laten lopen van je hond. In de meeste gemeenten is het verplicht om je hond aangelijnd uit te laten binnen de bebouwde kom, indien anders staat aangegeven bij bijvoorbeeld losloopveldjes. Buiten de bebouwde kom wordt jij als hondenbaas niet verplicht om je hond aangelijnd uit te laten, behalve bij plekken waar dat anders staat aangegeven, zoals natuurgebieden. Wil je jouw hond los laten lopen? Dan kan je dit doen bij deze leuke losloopgebieden! Het los laten lopen van je hond is ook niet zonder risico’s, want als je hond schade aanricht bij een ander, ben jij als baas verantwoordelijk. Zorg er daarom voor dat je hond onder appèl staat tijdens het loslopen. 

Hondenpoep opruimen negeren; wat gebeurt er als je de drol laat liggen?

Binnen de bebouwde kom kan je een boete krijgen als je de hondenpoep niet opruimt. Die boete kan je krijgen als je hond op de straat of op de stoep poept, maar ook in het groen. Buiten de bebouwde kom krijg je geen boete als je de hondenpoep laat liggen, maar wist je dat hondenpoep wat blijft liggen kan zorgen voor een verandering van de flora en fauna? Door het hoge stikstofgehalte die tijdens het poepen vrijkomt, slaat er gemiddeld in drukke losloopgebieden zo’n 11 kilogram extra stikstof meer in de grond per jaar. Onderzoeken laten zien dat in Nederland jaarlijks 30 kilogram stikstof per hectare neerslaat die van andere bronnen ,zoals verkeer, komen. 

De stikstof wat neerslaat verdwijnt niet zomaar in de grond. Stikstof wordt veel gebruikt bij de bemesting van planten, maar té veel stikstof kan zorgen voor een ‘overbemesting’. Planten zoals grassen en brandnetels zijn stikstofminnende planten en groeien sneller in stikstofrijke plekken. Planten die op stikstofarmere gronden groeien, kunnen in dit geval minder goed groeien. De biodiversiteit zal vervolgens veranderen op drukbezochte plekken van hondenbaasjes. 

Hondenpoep opruimen? De verspreiding van parasieten stop je ermee!

Altijd de hondenpoep opruimen heeft nog een voordeel. De ontlasting van een hond kan wormeieren of andere parasieten bevatten. ‘Dan is mijn hond er vanaf, dus ik ga het niet opruimen’ kan je wellicht denken, maar wanneer een buurhond aan de besmette ontlasting gaat snuffelen of zelfs een likje ervan gaat nemen, worden parasieten zoals eieren van wormen of Giardia gemakkelijk verspreid. Giardia is bij de meeste gevallen ongevaarlijk, maar bij puppy’s kan het zorgen voor een groeiachterstand. Flinke spuitbuien van diarree kan je verwachten, wat in huis géén pretje is. Daarnaast is Giardia een zoönose, dus een ziekte wat van dier op mens besmettelijk is. Bij een besmetting moet je in huis ook hygiënisch te werk gaan en alles regelmatig schoonmaken en wassen. Ook mag je met je hond minimaal naar buiten, om verdere verspreiding van Giardia te voorkomen. Het favoriete hondenveldje of dat leuke losloopgebied kan je dan wel vergeten voor een aantal weken.

info

Wormeneieren in de hondenpoep

Zie je witte stukjes in de poep van je hond? Dan kunnen dit wormeieren zijn! Wanneer de witte stukjes met een grootte van een rijstkorrel zijn, dan zijn het wellicht segmenten van de lintworm. Wanneer je dit in de ontlasting van je hond ziet, is de hoeveelheid wormen in het lichaam erg groot. Ontworm je hond met een wormenmiddel. Het kan voorkomen dat je na de ontwormingskuur nog wat segmenten van de lintworm in de ontlasting ziet. Dit is normaal en je hoeft je geen zorgen te maken. 

De oplossing? De hondenpoep opruimen!

Door alleen al de hondenpoep op te ruimen, zal het stikstof wat neerslaat in de gronden van drukbezochte losloopgebieden met de helft verminderen. Het poepscheppen wordt je makkelijker gemaakt door verschillende producten die wij verkopen. Maak bijvoorbeeld gebruik van een poepzakje met een lekker geurtje, zoals de Earth Rated of de PoopyGo zakjes met lavendelgeur. Van hondenpoep naar een bloemetjesgeur, het maakt het poep opruimen een stukje aangenamer. Neem een rolletje zakjes gemakkelijk mee met een poepzakjeshouder! Zo heb je altijd voldoende poepzakjes bij je en kan je gemakkelijk andere mensen een poepzakje aanbieden wanneer ze de hondenpoep niet op (kunnen) ruimen. Wil je liever niet met een poepzakje om je handen de hondenpoep opruimen? Probeer eens de poepgrijper van Pawise! Zo hoef je niet met je handen in de (honden)klei te graaien.

BESTEL POEPZAKJES OF DE POEPGRIJPER IN DE WEBSHOP