Wanneer de koude dagen weer voor de deur staan, moeten paarden de nodige extra hulp krijgen. Paarden die de hele winter op stal staan hebben dan ook behoefte aan de nodige beweging. Dit is onder andere van belang voor de spijsvertering en voor de conditie van de hoef van het paard. Wat je allemaal kunt doen als paardeneigenaar? Lees dit artikel en krijg meer tips over het verzorgen van paarden in de winter.

Water drinken is belangrijk

Het is een algemene regel in dierverzorging om onbeperkt water te bieden aan het dier. Als het gaat vriezen is het vooral van belang om het water van je paard in de gaten te houden en er voor te zorgen dat het vorstvrij is. Je kunt ook het water vorstvrij houden door een drinkbakverwarmer in het water toe te voegen.

Regelmatig water verversen

Lukt het je echt niet om het water vorstvrij te houden? Geef je paard dan minimaal 3x per dag toegang tot vers drinkwater. Haal de ergste kou eruit, zeker na inspanning! Paarden hebben, voornamelijk na inspanning, meer kans op koliek na het drinken van (ijs)koud water. Daarnaast is het belangrijk om het water te verversen omdat de paarden op stal staan. Ze krijgen minder vocht binnen dan de dagen dat ze op het land staan; ze eten namelijk minder gras en gras bestaat voor ongeveer 80% uit water. Dit moet dus worden aangevuld met gewoon drinkwater.

info

Wist je dat?

Normaliter drinkt een paard met onbeperkt hoeveelheid water zo’n 25 tot 30 liter water per dag. Bij meer arbeid drinkt een paard 30 tot 80 liter water per dag.

Voeding voor paarden in de winter

In de wintermaanden is het van belang goed op je paard te letten. Door de wintervacht kan hij ongemerkt wat terugvallen in gewicht. Zorg dus voor onbeperkt ruwvoer met een goede structuur. Stem je krachtvoer goed af op het werkschema van je paard en de kwaliteit van het ruwvoer. Je kan eventueel supplementen zoals vitamines, mineralen en sporenelementen aanvullen. Verricht je paard veel arbeid? Dan kan je ook de energie en de eiwitten aanvullen.

BESTEL SUPPLEMENTEN

Ruwvoer blijft van belang, ook voor paarden in de winter

Ook als je paard weinig hoeft te werken is het van belang ruwvoer te voeren. Het eten van ruwvoeding zorgt ervoor dat paarden blijven kauwen en speeksel produceren, wat essentieel is voor de vertering. In de natuur eet een paard bijna de hele dag door dus het beste zou zijn om je paard een paar keer per dag te voeren. Zorg daarom voor onbeperkt hooi. Lukt het niet omdat je paard bijvoorbeeld overgewicht heeft? Geef het hooi met een hooinet.

De hoeveelheid krachtvoer wat je (extra) geeft is afhankelijk van het normale dieet en de omgeving. Staat het paard koud (onder de 5 graden)? Dan is extra droogvoer niet verkeerd. Een muesli zoals de Subli Omnia of Cavalor Strucomix Original is een goed aanvullend paardenvoer. Het bevat alle vitamine, mineralen en sporenelementen met daarnaast ook voldoende energie en eiwit. Deze muesli is geschikt voor alle typen paarden en pony’s, omdat het suiker- en zetmeelgehalte laag is. Beide soorten muesli kunnen zowel nat als droog gevoerd worden. 

Wanneer is je ruwvoeding goed?

Als je grofstengelig hooi of kuil van onbemest land voert, dan is de ruwvezelvoorziening wel goed, maar kan het zo zijn dat de energie- en eiwitvoorziening te laag. Je zou er dan voor kunnen kiezen om een paardenvoer met extra vitamines, mineralen en sporenelementen te geven. Een voorbeeld wat je kunt voeren is de Subli Merriebrok. In dit paardenvoer zitten extra vitamines, mineralen en sporenelementen. 

Ook bevat dit paardenvoer een hoog energiegehalte. Deze merriebrok kan ook gegeven worden aan ruinen en hengsten. Het is er immers om de voedingsbehoefte aan te vullen. Voor een boost van energie kan je de Subli Omega 369 mix geven. In dit voedingssupplement is olie toegevoegd die de energiebehoefte van je paard aanvult (zonder dat het paard er “heet” van wordt). Ook is deze Omega 369 Mix erg goed voor de vacht.

BESTEL KRACHTVOER

Op het land met paarden in de winter

Staat jouw paard of pony het hele jaar door op het land, dan kan je paard het risico lopen om te veel zand binnen te krijgen omdat hij het hele jaar door van het land graast. Je kan dit voorkomen door onder andere gebruik te maken van bijvoorbeeld een graaskorf, zo is het hooi van de bodem en krijgen ze minder zand binnen.

Verder moet je tijdens sneeuwval goed letten op de hoeven van je paard. Is je paard beslagen? Controleer dan regelmatig de onderkant van de hoeven. Vooral plaksneeuw kan zorgen voor ijsballen met een doorsnede van 10 centimeter. Je kunt ijsballen voorkomen door de hoeven in te smeren met uierzalf. Bij langdurige sneeuwval zijn er hoefschoenen beschikbaar of kan je de hoefsmid vragen naar sneeuwringen.

BESTEL UIERZALF

Warme kleding voor in de stal

Ook als ruiter moet je goed voorbereid zijn op het winterse weer. Ook al laat het weer het niet toe om een buitenrit te maken, is een bezoek aan je (verzorg)paard niet uitgesloten. Kou en sneeuw zijn in aantocht, dus kleed je goed aan met een ABC-tje. Laag A is de thermolaag, dus trek het thermoshirt en sokken aan! Laag B is de isolerende laag, dus een lekkere dikke trui of een softshell jas zorgen voor warmte wat blijft hangen. Laag C is de beschermende laag. Je jas is wind- en waterdicht, evenals de laarzen en handschoenen die je aantrekt. 

BESTEL KLEDING