Herkomst

Oppervlaktevissen zijn vissoorten die vooral langs het wateroppervlak leven. Je kunt deze vissen vaak aan de vorm al herkennen. Ze hebben een vlakke bovenkant en een naar boven gerichte mond. Doordat oppervlaktevissen hun voedsel ook van het wateroppervlak halen, is hun mond hierop aangepast. Oppervlaktezwemmers vormen een leuke aanvulling voor je aquarium, omdat er zo ook bovenin het aquarium genoeg te zien is.

Huisvesting & verzorging

Tropische vissen hebben een constante watertemperatuur nodig. Voor de meeste aquariumvissen ligt de optimale watertemperatuur tussen de 22 en 25 graden. Omdat oppervlaktevissen vooral langs het wateroppervlak leven, is het belangrijk dat je een vrij breed aquarium hebt. De waterkwaliteit is voor alle vissen belangrijk, het heeft namelijk een grote invloed op hun gezondheid. Een filter helpt bij het schoonhouden van het water. Zorg er daarbij ook voor dat je een goede verdeling maakt tussen het aantal waterplanten en vissen.

null

Lees hier alles over geschikte waterplanten!

Wil je meer weten over de geschikte waterplanten voor in jouw aquarium? Lees dan hier verder.
BEKIJK ALLE AQUARIA IN DE WEBSHOP

Voeding oppervlaktevissen

Oppervlaktevissen verzamelen hun voedsel vanaf het wateroppervlak. Het is dus belangrijk om drijvend voedsel aan te bieden voor deze vissoorten. Wanneer je een zinkende voeding gebruikt, zullen deze vissen dit niet of nauwelijks eten en ontstaat er een tekort aan voedingsstoffen. Voor de meeste tropische oppervlaktevissen kun je algemene tropische vissenvoeding gebruiken in de vorm van vlokken. Deze vlokken drijven enige tijd voordat ze verder zinken en zijn daarom ook geschikt voor de soorten die aan de oppervlakte leven.

Deze vissoorten zijn van nature insecteneters en je doet ze dan ook een plezier door regelmatig insecten aan te bieden, eventueel verwerkt in vissenvoer.

BESTEL HIER VISSENVOER

Gezondheid & ziekte

Houd het uiterlijk van je vissen goed in de gaten om afwijkingen op tijd te constateren. Bij verschillende aandoeningen zul je veranderingen zien op de huid of vinnen van je vissen. Voor veel van deze aandoeningen zijn middelen te krijgen bij de Pets Place. Let ook goed op het gedrag van je vissen. Wanneer je afwijkende gedragingen ziet, kan dit betekenen dat je vissen zich niet goed voelen. Ga in dat geval na of de waterkwaliteit hoog genoeg is en gebruik eventueel teststrips om het water te testen. Voor afwijkende waterwaardes zijn middelen te krijgen en ook een pomp met filter kan helpen het water gezonder te maken.

BESTEL HIER GEZONDHEIDSPRODUCTEN

Kosten

Houd er rekening mee dat een huisdier altijd kosten met zich meebrengt. Naast de aanschaf van het dier en een geschikt verblijf met inrichting, zijn er ook terugkerende kosten. Je dier heeft dagelijks voer nodig dat voorziet in zijn specifieke behoeftes. De inrichting van het aquarium zal af en toe aan vervanging toe zijn en waterverzorgingsproducten gebruik je regelmatig opnieuw. Ook kan het zijn dat je vis ziek wordt en er kosten voor geneesmiddelen worden gemaakt. Denk ook aan de tijd die je moet inplannen voor de dagelijkse verzorging van je vis en het schoonhouden van het aquarium.

null

Wist je dat?

De meeste vissen tussen de 5 en 15 jaar oud worden. In die tijd vertrouwen ze op jouw volledige zorg en aandacht.
BEKIJK ALLE AQUARIUMPRODUCTEN IN DE WEBSHOP
null

Meer informatie over tropische vissen

Voor meer informatie over tropische vissen klik je hier.