Onze honden worden steeds ouder! Met goede verzorging en voeding brengen wij meer tijd met hen door. Je hond wordt steeds ouder en dit merk je door veranderingen in het lichaam en het gedrag van jouw senior. Hoe kun je het beste zorgen voor jouw ouder wordende hond?

tip

Oude hond adopteren!

Een oude hond adopteren is een andere uitdaging dan het kopen van een puppy! Oude honden hebben andere behoeftes dan puppy's, maar met al die jaren levenservaring kan je de laatste jaren van je senior waardig afsluiten. Wil je een oude hond adopteren? Dan kan je dit doen bij verhuisdieren of bij een asiel.

Wanneer is mijn hond senior?

Honden van verschillende grootte worden op verschillende leeftijden onder de senioren gerekend. Grotere honden worden sneller oud dan kleine honden. Maar wanneer is je hond een kleine hond (of juist een hele grote hond)? Schofthoogte (hoogte gemeten vanaf de schouder tot aan de grond) en gewicht spelen mee bij de grootte van jouw hond. Hieronder zie je in welke categorie jouw hond kan vallen:

 • Kleine honden = schofthoogte kleiner dan 30 centimeter en gewicht minder dan 10 kilogram.
 • Middelgrote honden= schofthoogte tussen 30 en 50 centimeter en gewicht tussen 10 en 25 kilogram.
 • Grote honden = schofthoogte tussen 45 en 60 centimeter en gewicht tussen 25 en 45 kilogram.
 • Zeer grote honden = schofthoogte boven de 60 centimeter en gewicht boven de 45 kilogram.

Heb jij een kleine hond? Dan is jouw hond senior vanaf 10 jaar. Andere viervoeters zoals middelgrote honden zijn senior vanaf 8 jaar, grote honden zijn senior vanaf 7 jaar en zeer grote honden zijn senior vanaf 6 jaar.

De 8 tekenen van ouderdom bij je hond

Het krijgen van grijze haren en verminderde mobiliteit zijn herkenbare symptomen van het steeds ouder worden van je viervoeter. Echter zijn er meer symptomen die duiden op ouderdom. Herken je de onderstaande tekenen bij jouw hond? Dan is het handig om de activiteiten daarop aan te passen.

 1. Vermoeidheid (minder uithoudingsvermogen en meer slapen)
 2. Verminderde mobiliteit (door gewrichtsproblemen zoals artrose)
 3. Minder zicht en gehoor
 4. Overgewicht of ondergewicht
 5. Gebitsproblemen (vieze geur, minder eetlust, rood tandvlees en tandsteen)
 6. Verslechtering van de huid en vacht
 7. Gedragsproblemen (door dementie)
 8. Minder sociale interactie (jonge en drukke honden worden sneller weggejaagd)

Mentale uitdaging voor je hond

Voldoende beweging voor je oude hond is belangrijk, maar de mentale gezondheid is net zo belangrijk! Je hond is nooit te oud om iets te leren en het is goed om je hond te blijven triggeren. Daarnaast is het leuk om je hond deze extra aandacht te geven.

Probeer je hond een nieuwe commando aan te leren. Dit zal trager gaan dan bij een jonge pup, maar het is niet onmogelijk. Daarnaast is een voedselpuzzel een leuke activiteit voor je oude hond, wat kan zorgen voor een stimulatie van de zintuigen.

BEKIJK ALLE PUZZELS

Welke producten heeft mijn oude hond nodig?

Om een extra pootje te kunnen bieden aan jouw hond, zijn er producten gemaakt om het laatste stukje van het leven van jouw viervoeter nog fijner te maken. Klik hieronder voor de verschillende categorieën.

Voeding voor oude honden bevat verschillende voordelen om het leven van jouw trouwe viervoeter gemakkelijk te houden. Het bevat minder calorieën omdat ze minder bewegen. Om overgewicht nog meer tegen te gaan, wordt L-carnitine toegevoegd wat zorgt voor een betere vetverbranding. Daarnaast bevat het meer vezels en goed verteerbare ingrediënten omdat de spijsvertering van deze viervoeters wat gevoeliger is. Glucosamine en chondroïtine-sulfaat wordt toegevoegd om de gewrichten soepel te houden. Als laatst wordt extra visolie toegevoegd om de hersenfunctie van oudere honden te blijven stimuleren.

Geschikte voedingen voor jouw senior hond zijn Sam’s field, Royal CaninSmølke en Wellness CORE.

BEKIJK ALLE SENIOR VOEDING

Supplementen zijn stoffen die aanvulling zijn op de dagelijkse voeding van jouw hond en kunnen gegeven worden voor extra ondersteuning of tekort van bepaalde voedingsstoffen.

Elk soort supplement heeft zijn eigen werking:

 • Glucosamine versoepelt het gewricht.
 • Probiotica zorgen voor een gezonde spijsvertering.
 • Visolie zorgt voor gezonde hersenen, huid en vacht.
BEKIJK ALLE SUPPLEMENTEN

Oude honden hebben snel last van gewrichtsproblemen. Orthopedische kussens of manden passen zich aan aan de vorm van jouw hond, waardoor er minder druk komt op het wervelkolom en de gewrichten.

BEKIJK ORTHOPEDISCHE MANDEN EN KUSSENS

Gezondheidscontrole bij Vets Place

In de onderstaande video gaat Britt Dekker op bedoek bij onze Vets Place dierenarts om een antwoord te krijgen op de vraag: wat houdt de gezondheidscontrole van een oudere hond in?

vets place icon

Ook een gezondheidscontrole?

Piet Hellemans over zijn oude hond Gijs

Piet Hellemans is tv-dierenarts en heeft zijn eigen mobiele praktijk. Veertien jaar geleden haalde hij Gijs uit het dierenasiel en vanaf die tijd zijn ze onafscheidelijk. Inmiddels is Gijs 16 jaar en wordt hij echt oud. Piet vertelt over deze fase en wanneer hij vindt dat het tijd is om afscheid te nemen.