Iedere hond is uniek en heeft een andere vachtverzorging nodig afhankelijk van het ras en type vacht. Een goede vachtverzorging bij je hond is belangrijk om de vacht en huid gezond te houden. Door je puppy op jonge leeftijd te laten wennen aan de borstel, kun je je hond of puppy borstelen zonder daar problemen mee te ervaren. Na het lezen van dit artikel kun jij zonder problemen je puppy borstelen!
Hoe laat je je puppy wennen aan het borstelen?
Ga stap voor stap te werk om je puppy met succes te laten wennen aan de borstel. Hierdoor krijgt je pup de tijd om nieuwe indrukken te verwerken en raakt je pup niet overprikkelt, wat ervoor kan zorgen dat je pup het borstelen als vervelend gaat zien. Hieronder volgt een stappenplan om je puppy met succes te laten wennen aan het borstelen. Belangrijk om te onthouden is dat je dit stappenplan niet in 1x hoeft af te lopen. Het is helemaal niet erg om een stap meerdere keren te herhalen voordat je verder gaat naar de volgende stap. Hierdoor krijgt je puppy de kans rustig te wennen aan alle nieuwe indrukken wat een positief effect heeft op het leerproces. Onthoudt dat het wennen aan het borstelen op dit moment belangrijker is dan het borstelen zelf.
Een vaste plek kiezen
Kies een vaste plek uit die comfortabel is voor jullie beide. Een tafel is geschikt, maar zorg er wel voor dat er iemand bij is die je hond eventueel tegen kan houden. Maak het oppervlak van de tafel stabiel met een antislipmat of een deurmat.
Wennen aan de gekozen plek en aanrakingen
Wanneer er een vaste plek gevonden is, is het tijd om je puppy te laten wennen aan deze plek. Dit doe je door hem de eerste paar keer gewoon op de gekozen plek neer te zetten. Eerst gedurende kortere momenten, opbouwend naar wat langere momenten en beloon je puppy wanneer hij rustig blijft en zich goed gedraagt.
Na gewenning aan de plek raak je jouw puppy aan op prettige plekken. Kriebelen achter de oren of aaien over de rug, iedere hond vindt andere plekken lekker! Als je hond dit toelaat en rustig blijft ga je hem aanraken op de minder gebruikelijke plekken zoals de kop, poten, onder de buik en de liezen. Neem hier de tijd voor en beloon je hond bij goed gedrag. Liever te vaak dan te weinig!
Wennen aan de borstel
Nu je puppy gewend is om aangeraakt te worden wanneer hij op de gekozen plek staat, kun je de borstel erbij pakken. Laat de borstel eerst aan je hond zien waarna je langzaam kunt gaan beginnen met borstelen. Eerst borstel je op de plekken waar je makkelijk bij kan zoals de rug, daarna ga je naar de wat moeilijkere plekken zoals de poten en liezen. Let op dat je tijdens de eerste borstelbeurten losjes borstelt. Is je hond rustig gebleven tijdens het borstelen? Zet hem dan op de grond en beloon hem met een beloning naar keuze als een snack of speeltje.
Hoe vaak borstelen?
Hoe vaak je een puppy borstelt is afhankelijk van het type vacht. Te vaak borstelen is namelijk ook niet goed, want dan worden gezonde haren losgetrokken waardoor je hond mogelijk meer gaat verharen. In de meeste gevallen is 1 keer per week borstelen voldoende. Bij vragen over de vachtverzorging van jouw hond kun je een afspraak maken bij een hondentrimmer. Zij hebben de meeste kennis over verschillende hondenvachten en kunnen je dan ook advies op maat geven.
Voordelen van regelmatig borstelen
Het wekelijks borstelen van je hond is natuurlijk niet verplicht, maar wel goed om te zien als een standaard onderdeel van de algemene verzorging van je hond. Er zijn verschillende voordelen aan het regelmatig onderhouden van de vacht van je hond:
- Het verminderd haarverlies.
- Voorkomt het ontstaan van klitten.
- Verwijdert vuil en schilfers.
- Verspreidt talg over de gehele huid wat zorgt voor een glanzende vacht.
- Stimuleert de haargroei wanneer je hond in de rui is.
- Helpt bij het opmerken van een afwijking van de vacht waardoor ziekte snel gesignaleerd kan worden.
Hoe borstel je je hond?
Je hond of puppy borstelen is niet lastig zolang zowel hond als eigenaar rustig blijft en beide weten wat er gaat gebeuren. Want, een rustig baasje is een rustige hond. Hieronder volgen een aantal tips om het borstelen van jouw hond of puppy vlekkeloos te laten verlopen:
Leer jezelf een vaste volgorde aan
Het is belangrijk om jezelf een vaste volgorde aan te leren wanneer je je hond of puppy gaat borstelen. Begin bijvoorbeeld altijd onderaan de buik en werk jezelf omhoog naar de rug. Borstel hierna de kop en achter de oren, ga daarna naar de borst en voorpoten. Als laatste ga je richting de staart, het broekje en de achterpoten. Door jezelf een soortgelijke volgorde aan te leren zul je geen plekken overslaan wat leidt tot het beste resultaat!
Borstel altijd met de haargroei mee
Veel honden vinden, als ze tenminste gewend zijn aan de borstel, het erg fijn om geborsteld te worden. Maar wat ze niet fijn vinden is wanneer je tegen de haargroei in gaat borstelen en dit zullen ze dan ook laten merken. Borstel daarom altijd met de haargroei mee.
Klitten verwijderen doe je zo
Ondanks dat je regelmatig borstelt kunnen er altijd klitten ontstaan. Afhankelijk van het type vacht van je hond klit de vacht sneller. Wanneer er klitten in de vacht van je hond zitten, kun je deze het beste eerst borstelen met een borstel met kromme tanden en daarna met een kam.
Hardnekkige klitten
Kun je er nu nog steeds niet doorheen komen? Gebruik dan het puntje van de kam door deze een klein stukje in de klit te steken en er zachtjes aan te trekken. Op deze manier haal je steeds een klein stukje van de klit los. Mocht dit allemaal niet lukken, wacht dan niet te lang met een afspraak maken bij de trimsalon. Wanneer een klit of vilt namelijk te hardnekkig wordt zit er niks anders meer op dan de plek te moeten scheren.