Hoe leuk! Het is bijna zo ver dat je je pup mag ophalen. Om je pup goed te introduceren bij andere honden of huisdieren, bespreken we in dit artikel hoe je je goed kan voorbereiden en waar je rekening mee moet houden in de eerste weken. Andere huisdieren zullen moeten wennen aan je pup, daarom geven we je tips hoe je het beste je puppy kan introduceren bij andere honden of huisdieren.

Voorbereiding op de komst van je pup

geurdoekje

Je huisdier is natuurlijk helemaal gewend in huis en het is een vertrouwde omgeving. Als hier een ander dier bijkomt, zoals een pup, kan dit erg wennen zijn. Om je huisdier goed voor te bereiden kan je bijvoorbeeld een geurdoekje van je nieuwe pup vragen aan de fokker of het asiel waar je pup vandaan komt. Zo kan je huisdier vast wennen aan de geur en wordt het makkelijker om je pup te introduceren bij andere honden of huisdieren.

Je pup introduceren bij andere honden

Bij de komst van een nieuwe pup is het altijd spannend voor je huidige hond. Het is dan ook van groot belang om je puppy te introduceren bij andere honden. Begin al een aantal weken voordat je pup komt met de voorbereiding. Zorg dat je huis puppyproof is en dat er al wat nieuwe spullen voor de puppy in huis liggen, zoals knuffelshondenvoer en hondenspeeltjes. Let er wel op dat je hondenspeeltjes speciaal voor een puppy aanschaft.

Zet ook vast de bench neer, zo kan je huidige hond vast wennen aan het idee dat er een nieuwe hond bijkomt. Houd de bench wel dicht in deze periode, dit is namelijk het veilige plekje van je pup. 

BESTEL EEN BENCH IN DE WEBSHOP

Tips om je pup goed te introduceren bij andere honden

Om je pup te introduceren bij andere honden hebben we aantal tips waar je op kunt letten:

  • Nummer 1

    Eerste ontmoeting

    De eerste ontmoeting tussen je pup en je hond is natuurlijk altijd even spannend. Hoe gaan ze op elkaar reageren? Om de eerste ontmoeting zo goed mogelijk te laten verlopen, raden we je aan om op een neutrale plek, zoals een park in de buurt,  je pup en hond aan elkaar te laten wennen. Zo zal je hond minder snel territoriaal gedrag vertonen naar je pup. Neem wat leuke speeltjes mee, zodat de honden zich ook los van elkaar prima kunnen vermaken en kunnen wennen aan elkaars aanwezigheid.

  • Nummer 2

    Geef je volwassen hond aandacht

    Je volwassen hond moet natuurlijk wennen aan het feit dat de aandacht wordt verdeeld. Je puppy zal in het begin veel aandacht krijgen, maar zorg ook voor genoeg momentjes met je volwassen hond. Zorg dat je een rust plekje creëert waar je hond even lekker kan terugtrekken van de puppy en breng tijd alleen door met je hond.

  • Nummer 3

    Gewenst en ongewenst gedrag

    Een pup moet nog veel leren en zal je ook wat vaker uitdagen. Laat tijdens de eerste weken al gelijk merken wat wel en niet mag. Ook bij je hond moet je duidelijk maken wat wel en niet kan. Blijf hierin consequent en volg een puppycursus met je pup. Vertoont je hond vaak ongewenst gedrag? Lees dan in dit adviesartikel meer over het afleren van ongewenst gedrag bij je hond.

  • Nummer 4

    Inentingen

    Je pup is in het begin nog erg kwetsbaar voor ziektes. Houd dus rekening met de gezondheid van je pup en zorg ervoor dat je hond en de pup ingeënt zijn met de juiste vaccinaties.

Volwassen hond bij een andere hond introduceren

Een pup introduceren bij andere honden is weer net iets anders dan een volwassen hond introduceren. Meestal hebben ze geen reden waarom ze niet met elkaar overweg kunnen, maar hier moet je soms iets meer moeite voor doen.

Net als bij een puppy introduceren bij andere honden, raden we je aan om op een neutrale plek af te spreken. Soms is het prettig om de honden aan de lijn te laten, zorg er dan wel voor dat je de lijn lang houd, zodat je hond een gevoel van vrijheid heeft om weg te kunnen. Zo kunnen ze rustig elkaar leren kennen, zonder territoriaal gedrag te vertonen.

Gaan beide honden heel erg naar elkaar blaffen of grommen, haal ze dan direct uit elkaar. Zodra de beide honden gekalmeerd zijn kan je het nog eens proberen. Probeer dit een aantal keer en zorg ervoor dat er steeds wat rust tussen deze momenten zit. Ook kan je proberen om de honden aan elkaar te laten wennen vanaf een afstandje. Zo kunnen ze eerst wennen aan elkaars aanwezigheid. Lukt het na vaak proberen nog steeds niet? Vraag dan je dierenarts of hondentrainer om advies!

null

Vets Place

In geselecteerde Pets Place Boerenbond winkels vind je een Vets Place. Bij deze dierenarts klinieken kun je terecht voor medicijnen, vaccinaties, operaties, bloedonderzoek of advies. Maak online, telefonisch of aan de balie gemakkelijk een afspraak bij een Vets Place bij jou in de buurt.
MAAK EEN AFSPRAAK BIJ VETS PLACE VOOR ADVIES

Je hond introduceren bij katten

Je pup introduceren bij andere honden is toch anders dan bij katten. Een kat heeft er hoogstwaarschijnlijk meer moeite mee en zal erg moeten wennen aan de nieuwe pup. Een kat heeft vaak ook iets langer de tijd nodig om de nieuwe pup te accepteren. Dit is natuurlijk niet altijd het geval, soms zijn de pup en de kat direct vriendjes. 

Als je je pup introduceert bij een kat, is het goed om de kat in een aparte ruimte te laten wennen aan het idee van een nieuw huisdier in huis. Zo kunnen jullie rustig zelf wennen aan de pup, en de kat kan wennen aan de aanwezigheid. Zorg wel dat je kat van alle gemakken is voorzien en water en eten heeft. 

hond en kat

Ontmoetingsmoment tussen je puppy en kat

In het begin is het voor de kat fijn om langzaam te wennen. Doe dit op een rustig moment. Als de pup en kat gaan eten, zorg dan dat het eten ver uit elkaar staat, maar dat ze elkaar wel kunnen zien. Zorg in het begin voor korte ontmoetingsmomenten. Merk je dat de kat gaat snauwen of zich bedreigd voelt? Doe het dan rustig aan en geef je kat de ruimte.

Als de momenten tussen de pup en kat goed gaan, kan je de momenten samen wat langer maken. Of laat je pup een tijdje in de bench, zodat de kat kan wennen aan de aanwezigheid van de pup. Andere tips waar je op kan letten zijn:

  • Houd altijd toezicht op de momenten dat je pup en kat samen zijn in het begin.
  • Zorg dat je kat zich altijd kan terugtrekken.
  • Gebruik een bench of lijn om te zorgen dat de ontmoeting rustig verloopt.
info vachttype

Een kitten bij een kat introduceren

Heb je een kat en komt er een kitten bij? Dit kan soms nog wel is voor wat uitdagingen zorgen. Om te voorkomen dat ze gaan vechten, sissen of elkaar gaan bijten, hebben we een artikel geschreven met tips over een tweede kat erbij nemen en hoe je dit kan aanpakken. 
LEES HIER HET ARTIKEL!

Je pup eindelijk in huis!

Naast je puppy introduceren bij andere honden en andere huisdieren, zijn er nog een aantal andere dingen waar je rekening mee moet houden als je pup eindelijk in huis is. Zorg de eerste paar dagen ervoor dat er niet teveel bezoek komt en geef je pup voldoende rust. Het is heel erg wennen voor de pup en zeker met een ander huisdier erbij kan het wat overweldigend zijn, dus doe het rustig aan.

Daarnaast heeft een pup heel veel slaap nodig. In het begin slaapt een puppy vaak 16 tot 20 uur en dit hebben zij echt nodig! Ze groeien veel als pup en het is belangrijk dat ze hun immuunsysteem en zenuwstelsel goed kunnen ontwikkelen. Een dagschema aanhouden is dan ook erg prettig voor je pup.

ONTDEK MEER OVER EEN DAGSCHEMA VOOR EEN KLEINE HOND
info vachttype

Let op bij de volgende huisdieren!

Heb je een cavia, hamster, reptiel of konijn? Let dan extra op als er een puppy bij komt. Deze dieren moeten namelijk altijd beschermd worden. Zorg dat je toezicht houdt op je pup als je andere huisdier in de buurt is.