Voor veel katten is oud en nieuw een stressvolle periode, omdat ze bang zijn voor het vuurwerk. Niet alleen de harde knallen, maar ook de drukte rond de feestdagen kunnen ervoor zorgen dat je kat bang wordt.

null

Ook met een vuurwerkverbod kan je kat angstig worden

In veel gemeentes is een vuurwerkverbod ingesteld. Dat hoeft echter niet te betekenen dat er helemaal geen vuurwerk afgestoken wordt en daardoor is het belangrijk om alsnog je hond of kat te ondersteunen. Er wordt namelijk verwacht dat er meer illegaal vuurwerk (met hardere knallen) afgestoken zal worden.

Kat voorbereiden op vuurwerk

Een aantal weken voor de jaarwisseling wordt er al flink geknald met vuurwerk, waardoor je kat angstig kan worden. Het is daarom van belang om op tijd te beginnen met de voorbereiding op oud en nieuw. Begin alvast met angsttraining door bijvoorbeeld vuurwerkgeluiden af te spelen. Daarnaast kun je goed gedrag belonen, dat stimuleert je kat om de knallen te associëren met iets leuks. Naast deze trainingen kun je tijdig starten met kalmeringsmiddelen. Hieronder vind je meer informatie over de voorbereidingen op de jaarwisseling.

Eén van de beste middelen om stress bij je kat te voorkomen, is door hem/haar te laten wennen aan de harde geluiden. Dit kun je doen door regelmatig te trainen met het geluid van vuurwerk. Zet bijvoorbeeld een aantal keer deze video aan. Start met een zacht volume voor een paar seconden en breidt dit uit naar een steeds harder geluid gedurende een paar minuten. Op deze manier went je kat aan de geluiden. Zorg dat je altijd bij je kat blijft als je deze training doet.

Het is daarnaast van belang om goed gedrag te belonen. Blijft je kat rustig tijdens het beluisteren van de geluiden? Beloon hem/haar dan met een lekker snackje of een leuk spelletje. Op deze manier leert je kat het vuurwerk te associëren met iets lekkers of leuks.

Sommige katten blijven altijd angstig voor vuurwerk. Voor hen is het extra fijn om gekalmeerd te worden. Kalmeringsproducten werken het beste als je hier tijdig mee begint, steek dus bijvoorbeeld een Feliway verdamper in het stopcontact of maak gebruik van Feliway spray. Daarnaast kun je rustgevende geluidsgolven uitzenden met een Relaxopet speaker. Deze middelen zijn erg effectief om je kat te ondersteunen tijdens stressvolle periodes. Verderop in dit artikel lees je meer over het gebruik van Feliway en Relaxopet.

Heb je een hond? Ook voor honden zijn er middelen tegen stress tijdens de feestdagen, lees meer hierover in het artikel over vuurwerkangst bij honden.

Tips als je kat bang is voor vuurwerk

  • Houd je kat in huis de week voorafgaand aan het vuurwerk. Zorg dat alle voorzieningen bereikbaar zijn, zoals; een kattenbak, speeltjes, voer, etc.
  • Steek een Feliway verdamper in het stopcontact van de ruimte waar je kat het meest verblijft. Zorg dat je deze verdamper ruim van tevoren gaat gebruiken; minimaal één week voor oud en nieuw.
  • Doe op de dag van het vuurwerk de gordijnen dicht en zorg voor achtergrondgeluid van muziek of televisie om het vuurwerkgeluid wat te dempen.
  • Gedraag je niet anders dan normaal en straf je kat niet gedurende het vuurwerk, maar geef haar ook niet al teveel extra aandacht. Laat haar zoveel mogelijk haar gang gaan.
  • Spray eventueel wat Feliway spray op het mandje of het kussen van je kat voor een extra geruststellend effect.
  • Laat de Feliway verdamper nog minimaal één week na het vuurwerk in het stopcontact zitten.
null

Feromonen

Feromonen zijn (geur-)signalen die door soortgenoten van je kat worden gebruikt om te communiceren. Door gebruik te maken van feromonen kunnen gedragsproblemen bij huisdieren worden behandeld. Het is een innovatieve en natuurlijke oplossing, zonder de dieren te drogeren of in hun natuurlijke gedrag te beperken.

Hoe werkt Feliway?

Als je kat zich prettig en veilig voelt in zijn omgeving wrijft ze met haar kop langs meubels of de hoeken van de muur en laat hierdoor een gezichtsferomoon achter. Deze plekken en objecten worden door de kat als geruststellend en bekend ervaren.

Feliway is een kopie van het gezichtsferomoon van je kat. Door de natuurlijke gezichtsferomonen van de kat na te maken en in huis toe te passen geeft Feliway je kat een veilig gevoel.

Feliway verdamper

Allereerst kan je middels een verdamper de natuurlijke geruststellende feromonen door huis verspreiden. Steek de verdamper in het stopcontact in de buurt van de plek waar je kat het meest verblijft. Heb je meerdere katten? Dan heb je aan één verdamper voldoende. Let op! Steek de verdamper ruim van tevoren al in het stopcontact; ongeveer een week voor Oud & Nieuw; dan kan je kat hier aan wennen.

Feliway spray

Een andere manier om de feromonen te verspreiden is middels een spray. Deze spray kan als aanvulling gebruikt worden door dagelijks te gebruiken op plekken waar je kat vaak zit, ligt of slaapt. Hiermee kun je je kat extra ondersteunen in zijn ‘veilige haven’, door een hoge concentratie van de geruststellende feromonen te sprayen. Dit neemt al enige vuurwerkangst weg. Let op: nooit op de kat zelf sprayen!

null

Gebruik een Relaxopet speaker

Eén van de nieuwste manieren om stress bij je kat weg te nemen is de Relaxopet speaker. Deze speaker zendt rustgevende geluidsgolven uit, waardoor 84% van alle katten binnen 10 minuten ontspannen wordt. Dit is een ideale manier om stress tijdens de jaarwisseling te voorkomen.
null

Wist je dat?

Uit onderzoek onder kattenbaasjes blijkt dat 65% van de katten zich verstopt als er buiten vuurwerk wordt afgestoken.
BESTEL ANTI-STRESSMIDDELEN IN DE WEBSHOP