Is je kat bang voor vuurwerk? Voor veel katten is oud en nieuw een stressvolle periode vanwege de angst voor het vuurwerk. Uit onderzoek onder kattenbaasjes blijkt dat 65% van de katten zich verstopt als er buiten vuurwerk wordt afgestoken. Niet alleen de harde knallen kunnen beangstigend zijn, maar ook de drukte van de feestdagen kunnen ervoor zorgen dat je kat bang wordt. Kalmeer jouw kat tijdens de feestdagen met behulp van deze tips.

null

Ook met een vuurwerkverbod kan je kat angstig worden

In veel gemeenten is een vuurwerkverbod ingesteld. Dat hoeft echter niet te betekenen dat er helemaal geen vuurwerk afgestoken wordt en daarom is het belangrijk om alsnog je hond of kat te ondersteunen.

Wat moet je doen als je kat bang is voor vuurwerk?

Een aantal weken voor de jaarwisseling en tijdens de jaarwisseling wordt er flink geknald met vuurwerk, waardoor je kat angstig kan worden. Probeer de stress te verminderen met een goede voorbereiding!

Je kat voorbereiden op vuurwerk

Het is van belang om op tijd te beginnen met de voorbereiding op oud en nieuw. Dit zijn 3 tips die je kunt volgen om de voorbereiding tot een succes te leiden! 

 • Nummer 1

  Start angsttraining en speel knalgeluiden zoals vuurwerk af.

  Eén van de beste middelen om stress bij je kat te voorkomen, is door hem of haar vanaf kitten te laten wennen aan de harde geluiden. Dit kun je doen door regelmatig te trainen met het geluid van vuurwerk. Zet bijvoorbeeld een aantal keren deze video aan. Start met een zacht volume voor een paar seconden en breidt dit uit naar een steeds harder geluid gedurende een paar minuten. Op deze manier went je kat aan de geluiden. Zorg dat je altijd bij je kat blijft als je deze training doet.

 • Nummer 2

  Beloon goed gedrag!

  Het is daarnaast van belang om goed gedrag te belonen. Blijft je kat rustig tijdens het beluisteren van de geluiden? Beloon hem of haar dan met een lekkere kattensnack of leuk kattenspeelgoed. Op deze manier leert je kat het vuurwerk te associëren met iets lekkers of leuks en zorgt dit voor een positieve associatie!

 • Nummer 3

  Start tijdig met kalmeringsmiddelen.

  Blijft je kat bang voor vuurwerk? Probeer een kalmeringsmiddelen! Kalmerende producten werken het beste als je hier tijdig mee begint (minimaal 1 week voor oudejaarsdag), gebruik tijdig met de producten van bijvoorbeeld Feliway

null

Feromonen in kalmeringsmiddelen

Feromonen zijn (geur-)signalen die door soortgenoten van je kat worden gebruikt om te communiceren. Door gebruik te maken van feromonen kunnen gedragsproblemen bij huisdieren worden behandeld. Het is een innovatieve en natuurlijke oplossing, zonder de dieren te drogeren of in hun natuurlijke gedrag te beperken. Veel feromonen komen voor in kalmeringsmiddelen voor katten.
BESTEL KALMERINGSMIDDELEN VOOR JE KAT IN DE WEBSHOP

Maak je huis klaar voor het vuurwerk

Creëer een veilige haven voor je kat door het huis klaar te maken voor het vuurwerk. Wanneer je de voorbereiding voor je kat hebt voldaan, is het tijd om als baasje het huis in te richten zodat er zo veel mogelijk rust heerst.

Creëer een heerlijk hoekje

Je kat kan tijdens deze dagen niet naar buiten, dus een veilige plek om zichzelf terug te trekken is cruciaal! Probeer een rustige plek in het huis in te richten; het liefste een plek waar de knallen en flitsen het minst opvallen. Zorg dat deze plek van alle gemakken voorzien is!

 • Een heerlijke kattenmand,  zoals één van de Ferplast-manden, om in op te krullen.
 • Een krabpaal waar frustraties weggekrabt kunnen worden. Tip: sommige krabpalen bevatten holletjes waar je kat zich in kan verstoppen.
 • Zorg ervoor dat de schone kattenbak met verse kattenbakvulling toegankelijk is voor je kat en in dezelfde ruimte staat.
 • Kattenvoer en water moeten, net als de kattenbak, in dezelfde ruimte staan.
tip

Een doos gaat boven een mand? Geen probleem!

Voor sommige katten gaat er niets boven een heerlijk, comfortabele … doos! Maak een dozenkasteel met bijvoorbeeld onze Pets Place verzenddoos.
BESTEL ALLES VOOR JE KAT IN DE WEBSHOP

Demp de knallen en de flitsen

Doe op de dag van het vuurwerk de gordijnen dicht en zorg voor achtergrondgeluid van muziek of televisie om het geluid en de flitsen van vuurwerk te dempen.

Ook kan je de Relaxopet speaker gebruiken om rustgevende geluidsgolven uit te zenden. Deze speaker zendt rustgevende geluidsgolven uit, waardoor 84% van alle katten binnen 10 minuten ontspannen wordt. Dit is een ideale manier om stress tijdens de jaarwisseling te voorkomen. Naast de Relaxopet voor katten, zijn er ook varianten voor honden, paarden, konijnen en knaagdieren.

BESTEL EEN RELAXOPET SPEAKER IN DE WEBSHOP

Houd je kat in huis

Wanneer je kat buiten loopt en vuurwerk afgestoken wordt, kan je kat in paniek raken en wegrennen. Uit paniek kan jouw kat de weg naar huis kwijtraken, wat voor extra stress zorgt. Houd daarom je kat binnen, doe het kattenluik op slot en sluit ramen en deuren. Zorg ook voor rust in huis door niet té veel mensen uit te nodigen en door het normale dagschema van voeren en spelen niet te veel te veranderen.

null

Niet alleen katten hebben last van de knallen!

Heb je een hond? Ook voor honden zijn er middelen tegen stress tijdens de feestdagen, lees meer hierover in het artikel over vuurwerkangst bij honden. Daarnaast kunnen konijnen ook last ondervinden, lees hier meer over konijnen en de jaarwisseling.
LEES HIER MEER OVER VUURWERKANGST BIJ DIEREN